Intr-o lume din ce in ce mai conectata, hackerii au la dispozitie tot mapamondul! In doar cativa ani, numarul atacurilor cibernetice a crescut considerabil. Unele studii sustin, de exemplu, ca, la fiecare 39 de secunde, are loc un atac informatic la nivel mondial. Dar de unde provin?

Intr-un articol din La Nouvelle Tribune se mentioneaza ca, pentru prima data, a fost creat un indice al ratei criminalitatii cibernetice. Intitulat “Indicele mondial al criminalitatii cibernetice”, acesta incearca sa cartografieze, cat mai exact posibil, natiunile aflate in fruntea atacurilor cibernetice. Atacuri de diferite tipuri, care pot fi efectuate si organizate direct de state, dar si de persoane care nu au nicio legatura cu vreo organizatie publica sau de stat.

Harta criminalitatii informatice

In fruntea acestui clasament se afla Rusia. Urmata de Ucraina. Aceste doua tari, aflate in prezent in razboi, sunt angajate intr-o batalie informationala constanta, pe o gama larga de mijloace de comunicare. China se afla pe locul al treilea in acest clasament, chiar inaintea Statelor Unite.

Citeste si:  ANIS considera ca mentinerea facilitatilor este unica sansa a domeniului IT

Pozitia Romaniei

Pe partea europeana, Romania se afla pe primul loc, locul sase in clasamentul mondial. Polonia, Germania si Olanda se afla la mare distanta. In mod surprinzator, Coreea de Nord se afla “doar” pe locul sapte. In top 10 se mai afla Brazilia si India. O harta bogata si interesanta, care arata ca absolut toate partile lumii sunt afectate de acest fenomen.

Totusi, atentie la interpretarea datelor!

Dar aveti grija. Este complicata stabilirea originii unui atac cibernetic, pentru ca hackerii fix de asta au grija. Uneori, nici scopului atacului nu e cunoscut. Iata clasamentul intocmit specialisti de la Universitatea Oxford din Marea Britanie:

 1. Rusia
 2. Ucraina
 3. China
 4. SUA
 5. Nigeria
 6. România
 7. Coreea de Nord
 8. Marea Britanie
 9. Brazilia
 10. India
 11. Iran
 12. Belarus
 13. Ghana
 14. Africa de Sud
 15. Moldova
 16. Israel
 17. Polonia
 18. Germania
 19. Olanda
 20. Letonia

MM