Sa vanda, sa nu vanda? In timp ce asteptam rezultatul bataliei dintre Senatul SUA si compania mama a TikTok, mai multi potentiali cumparatori s-au prezentat.

Pe frontul sino-american, tensiunea este palpabila. In ciuda ultimatumului lansat de Statele Unite, ByteDance, compania-mama chineza a TikTok, a anuntat joi, 26 aprilie, ca nu intentioneaza sa vanda aplicatia. “Rapoartele din presa straina potrivit carora ByteDance intentioneaza sa vanda TikTok nu sunt adevarate”, a declarat compania pe Toutiao, o platforma pe care o detine.

Marti, Senatul american a adoptat “TikTok Bill”, care a fost promulgata de presedintele Joe Biden in ziua urmatoare. Proiectul de lege obliga ByteDance sa vanda TikTok in termen de douasprezece luni, in caz contrar riscand sa fie exclusa din magazinele de aplicatii Apple si Google din SUA.

Va rezista ByteDance la presiunea americana?

Motivul acestei convocari? Autoritatile americane considera ca aplicatia video de scurta durata permite guvernului chinez sa spioneze si sa manipuleze cetatenii americani. La baza acestor ingrijorari se afla o lege chineza din 2017 care obliga companiile locale sa furnizeze date personale legate de securitatea nationala la cererea Beijingului. ByteDance contesta aceste acuzatii, denuntand “metodele huliganice” folosite de Statele Unite si exprimandu-si disponibilitatea de a lupta in instantele americane.

Citeste si:  Sfaturi pentru o accesorizare de vara reusita

Dar, in fata presiunii americane, va rezista compania-mama chineza a TikTok? Oricum ar fi, mai multe personalitati au facut deja cunoscut faptul ca ar fi interesate sa cumpere reteaua de socializare, a carei valoare este estimata la peste 100 de miliarde de dolari, potrivit Wall Street Journal. Printre potentialii cumparatori, fostul secretar al Trezoreriei americane Steven Mnuchin, care conduce in prezent Liberty Strategic Capital, a declarat luna trecuta ca doreste sa reuneasca un grup de investitori pentru a discuta cumpararea platformei, argumentand ca aceasta “ar trebui sa fie controlata de interese americane”.

Fostul director general al Activision Blizzard, Robert Kotick, si-ar fi exprimat, de asemenea, interesul fata de cofondatorul ByteDance, Zhang Yiming, in luna martie. Potrivit Wall Street Journal, acesta l-a abordat chiar pe seful OpenAI, Sam Altman, cu privire la posibilitatea unei achizitii comune. Compania din spatele ChatGPT “ar putea folosi TikTok pentru a-si antrena modelele de inteligenta artificiala” daca parteneriatul cu Robert Kotick se va concretiza, comenteaza cotidianul american. Cu toate acestea, nicio oferta ferma nu a fost inca facuta publica.

Citeste si:  Internetul conteaza tot mai mult pentru televiziuni & presa scrisa

Cursa uriasilor

Omul de afaceri canadian si vedeta reality show-ului american Shark Tank Kevin O’Leary a anuntat, de asemenea, in martie 2024, ca studiaza posibilitatea unei preluari impreuna cu alti parteneri, pentru a face din reteaua de socializare “o companie americana”. TikTok “nu va fi interzisa pentru ca o voi cumpara”, a declarat el la Fox News.

Microsoft a incercat deja sa cumpere TikTok in 2020, cand Donald Trump amenintase cu interzicerea platformei in Statele Unite, dar fara succes. Gigantul american si-ar putea reinnoi tentativele de a o achizitiona, daca nu va fi impiedicat sa faca acest lucru, la fel ca Meta, Google sau Amazon, din motive de concurenta.

Unii vorbesc despre o ultima posibilitate: Elon Musk. Desi miliardarul nu s-a aratat interesat de platforma, el a postat pe X un mesaj care ar putea fi interpretat: “In opinia mea, TikTok nu ar trebui interzis in Statele Unite, chiar daca o astfel de interdictie ar putea fi in beneficiul X. Ar fi contrar politicii companiei sa interzica TikTok. Ar fi contrara libertatii de exprimare si de exprimare”. Dupa ce a platit 40 de miliarde de dolari pentru a cumpara Twitter in 2022, ar mai putea fi oare patronul Tesla interesat de “salvarea libertatii de exprimare”?

Citeste si:  Fighter Plane Crash During World War

 

Sursa: https://www.capital.fr/economie-politique/interdiction-de-tiktok-aux-etats-unis-qui-pourrait-racheter-la-plateforme-1495966