Majorarea suprafetelor medii ale fermelor, în prezent redusa, va duce la cresterea competitivitatii produselor agricole românesti, a declarat pentru Mediafax comisarul european pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, Mariann Fischer Boel. “Am mai mentionat nevoia de restructurare a sectorului fermelor din România. Recentele reforme ale Politicii Agricole Comune au ca scop cresterea competitivitatii producatorilor nostri. Acesta este cazul în special în România, unde suprafata medie a unei ferme ramâne foarte redusa”, a aratat Boel.

Comisarul european a mai mentionat ca problemele din agricultura româneasca sunt constituite de nevoia de restructurare în domeniul fermelor, deficientele din sectorul veterinar si importanta controlului privind cheltuirea corecta a fondurilor UE. Majorarea suprafetei agricole medii pe exploatatie este un obiectiv urmarit si de Ministerul Agriculturii, cât si de asociatiile de producatori. Politica ministerului în domeniu este sa sprijine exploatatiile mici sa treaca de la un nivel de subzistenta sau semisubzistenta la un nivel “de piata”, care sa le permita sa obtina profit din activitatea agricola.

Citeste si:  Eleganta pentru pitici

Sectorul agricol românesc este dominat de fermele cu suprafete mici, numarul total al gospodariilor taranesti este de circa 4,5 milioane dintre care aproape 3 milioane de proprietati au suprafete mai mici de un hectar, potrivit estimarilor Ministerului Agriculturii.

Progrese lente, dar sigure

Mariann Fischer Boel a mai afirmat ca România a facut progrese lente în prima parte a anului 2007, dar s-au accelerat spre sfârsitul anului, unul dintre exemple ar fi obtinerea acreditarii finale a Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) si cea a Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP). În ultimele sase saptamâni din anul 2007, autoritatile române au facut un progres rapid, ceea ce a condus la evitarea activarii clauzei. Daca Comisia Europeana ar fi decis sa activeze clauza de salvgardare, România ar fi pierdut 25%, adica 100 milioane de euro din valoarea fondurilor alocate pentru platile fermierilor pentru anul agricol 2007.

“Totusi, România trebuie acum sa continue sa faca o treaba buna pentru a se asigura ca totul merge fara probleme, odata ce platile încep sa curga. În mod cert România trece printr-o perioada de schimbare în agricultura, dar sper si cred ca platile directe de la Bruxelles si finantarea pentru dezvoltare rurala vor asista acest proces”, a mai afirmat Boel.

Citeste si:  SIF-urile si-au marit valoarea activelor

Suntem pe calea cea buna

“Nu am niciun dubiu ca România se va alinia la toate normele europene din domeniu. Fiecare stat trebuie sa adopte Corpul legislativ al UE înainte de aderare. Acolo unde exista exceptii temporare, acestea trebuie eliminate la timpul potrivit. România trece printr-o perioada de restructurare si ajustare, dar sunt sigura ca va fi la înaltimea acestei cerinte”, a spus Fischer Boel. Anul 2007 a fost primul în care România a participat la negocierile UE în calitate de membru cu drepturi depline al Uniunii Europene. În ceea ce priveste negocierile din domeniul agricol, înlocuirile la conducerea Ministerului Agriculturii au însemnat si schimbarea principalului negociator în relatia cu Bruxelles. Anul trecut, portofoliul Agriculturii a fost detinut, pe rând, de Dan Motreanu, Decebal Traian Remes si actualul ministru, Dacian Ciolos. Mariann Fischer Boel nu a dorit sa comenteze pe tema schimbarilor dese de ministri, afirmând ca “tot ceea ce conteaza pentru Comisie este ca treaba sa fie facuta în mod eficient”.

Citeste si:  MMSSF a prezentat proiectul de modificare a Codului Muncii

Autor: Lucia Maxim