Dupa ce-si vor termina studiile liceale, un volum destul de mare de tineri se gandesc deja sa-si faca un rost pe plan profesional, dar nu in tara.
Astfel, mai mult de 10 la suta dintre absolventii romani de liceu vor sa plece la munca in strainatate imediat dupa terminarea liceului, alte 11 procente declarand ca vor sa plece definitiv din tara mai devreme sau mai tarziu, releva un studiu referitor la tendinta de migratie si orientarea profesionala a tinerilor realizat de Catedra de Filosofie-Sociologie a Facultatii de Istorie si Filosofie din Universitatea Dunarea de Jos – Galati. Potrivit specialistilor, acest fenomen nu ar trebui sa ne ingrijoreze.
“Tinerii care au urmat un liceu si se hotarasc sa plece afara sa munceasca fac asta doar pentru niste bani pe moment, nu neaparat pentru a se forma profesional si pentru a ramane in alta tara”, ne-a spus Ioan Mintas, prim-vicepresedinte al Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania.

9% au parinti plecati in strainatate

Potrivit Rompres, faptul ca 11% dintre elevii de liceu au raspuns ca intentioneaza sa plece la munca in strainatate arata ca plecarea in afara tarii reprezinta o solutie pentru cei care nu aleg o forma de invatamant superior dupa absolvire.
Doar 3,2% dintre cei chestionati au raspuns ca vor sa se angajeze in tara, lucru care arata cati dintre tineri isi evalueaza sansele de realizare in tara fara o diploma de absolvire a unor studii superioare. Conform studiului, 8-9% dintre cei chestionati au unul sau ambii parinti plecati, fapt care trimite la necesitatea unei cercetari atente a problemelor care pot aparea in cazul acestor tineri.
Daca procentul este acelasi la nivelul tuturor anilor de studii, ba chiar si la varste mult mai mici, atunci exista o situatie care ridica noi si grave probleme sociale, releva studiul mentionat.
Cel mai des invocat dintre motivele care ar determina plecarea in strainatate a fost dorinta unor castiguri mai mari (43,6%). De asemenea, o mare parte din cei care doresc sa se angajeze si sa-si continue studiile au in vedere obtinerea unor castiguri mai mari, asa cum era de asteptat, fapt care situeaza “dorinta unor castiguri mai mari” ca principalul motiv in orientarea activitatii absolventilor de liceu. Lipsa unui loc de munca in tara i-ar determina doar pe 11,5% dintre proaspetii absolventi de liceu sa paraseasca Romania.
Desi la motivele care ar determina plecarea in strainatate doar 11,5% dintre repondenti au indicat lipsa unui loc de munca, preocuparea pentru gasirea unui loc de munca dupa absolvirea unei forme de pregatire este prezenta, fiind indicata de 42,6% dintre respondenti ca motivul determinant in alegerea unei forme de pregatire universitara.

Citeste si:  Romania se afla pe locul opt in lume la capitolul reforme in domeniul afacerilor

35% dintre liceeni doresc sa munceasca si sa-si continue studiile in paralel

In proportie de 85%, elevii urmaresc ca dupa absolvire sa-si continue studiile (35% dintre acestia vizand, in paralel, si ocuparea unui loc de munca), fapt care indica importanta pe care o acorda tinerii studiilor superioare, chiar si in conditiile in care sunt nevoiti sa lucreze pentru a se intretine, totodata.
Studiul releva faptul ca si cei care intentioneaza sa-si continue studiile iau in calcul plecarea la munca in strainatate. 8,7% dintre respondenti vor mai intai sa-si termine studiile superioare si apoi sa plece definitiv, acestia intrand, in buna masura, in ceea ce se numeste “exodul creierelor”. Totodata, si cei care vor mai intai sa urmeze studiile superioare si apoi sa plece pentru perioade determinate de timp par sa schiteze primele mutatii in ceea ce priveste nivelul de calificare a slujbelor ce vor fi ocupate de romanii care muncesc in strainatate. Cei care doresc sa-si continue studiile si care ar pleca in strainatate in vederea pregatirii profesionale superioare reprezinta 7,7% dintre respondenti.

Citeste si:  Absolventii romani, decisi sa cucereasca Occidentul

OMFM, situat pe ultimul loc ca mijloc de emigrare profesionala

In general, in privinta plecarii, baza este pusa pe rude si pe cunostinte, si nu pe institutiile de stat sau pe agentii privati.
Analizandu-se modalitatile de plecare, 43,1% au opinat ca prin intermediul rudelor ar fi cea mai sigura, rapida si ieftina metoda de plecare, 56,4% prin intermediul prietenilor, cunostintelor, rudelor, fapt care indica atat preferinta pentru traseele informale, cat si nivelul de informare in privinta acestor trasee. Potrivit studiului, doar 19,8% au indicat OMFM ca modalitate de plecare.
In ceea ce priveste scopul unei eventuale plecari in strainatate, cel mai ridicat procent este al celor ce au optat pentru ocuparea unui loc de munca (71,6%), cu sau fara contract, doar 30% exprimandu-si preferinta pentru existenta formelor legale de angajare chiar de la plecare.
Trebuie remarcat faptul ca majoritatea celor chestionati cunosc persoane care lucreaza in strainatate (93%), iar in ceea ce priveste gradul de apropiere al acestora se constata ca 57,9% sunt fie parinti, fie rude plecate. Doar 26,4% au afirmat ca ar cunoaste doar prieteni sau vecini ca fiind plecati in strainatate. In aceste conditii, tendinta catre migratie a tinerilor poate fi creata chiar din cadrul familiei, releva studiul.

Citeste si:  Franzela, tutunul si alcoolul - hrana de baza a romanilor

Autor: Gabriel Botezatu