Vestea ca ruta Bucuresti-Budapesta si retur urma sa o fac intr-un Logan m-a umplut de o curiozitate aparte. O distanta atat de mare intr-un Logan nu mai facusem si, din cate stiu, nici un drive-test nu s-a derulat pe aproape 2000 de kilometri.

Aveam la dispozitie timp sa descopar ce face masina cu mai multi laudatori decat critici, masina care a starnit pasiunea romanilor mai mult decat oricare dintre modelele anterioare ale uzinei de la Colibasi. Mi-am imaginat – si asa au si stat lucrurile – ca voi trece prin toate situatiile care te ajuta sa te prinzi de capacitatile masinii.

Motor. Dupa o plecare cu “start lansat” pe Bucuresti-Pitesti am avut primele surprize. Desi aveam sub capota un motor pe benzina de 1,6l, am trait experienta unei masini care nu trage. Nu vorbesc aici despre nevoia de a depasi recorduri de viteza, ci despre comportamentul la viteza ridicata. Ca sa obtii un 150 km/h aveai nevoie de aproape 3.500 – 4.000 de turatii, ceea ce mi s-a parut cam aiurea. Tinuta chinuita la viteza constanta, vibratii diverse si zgomote suspecte razbateau in habitaclu… astfel incat nu aveai decat solutia sa o lasi mai moale. Oricum, la 140km/h si 3.500 rpm, computerul te avertiza constant de un consum (instantaneu) de aproape 8 litri. Consumul mediu pe cei 2.500 de kilometri cati s-au strans in final a fost peste 8 l/100, ceea ce mi se pare cam mult (nu stiu daca sare cineva sa ma contrazica).

Citeste si:  Ford revine în Formula 1

Putere. Cred ca am depasit, in urma acestei experiente, momentul in care credeam ce scrie in talonul masinilor. Stiam ca ma bazez pe un motor de 1,6l, care insa nu a facut nici macar o singura data dovada celor 90 de cai. Spre exemplu – unul care m-a socat de tot – venind de la Brasov, la urcarea catre Predeal am “pierdut” treptele pe rand… A 5-a a iesit destul de repede din discutie, a 4-a a mai tinut ceva, a 3-a s-a “fumat” cvasiinstantaneu, asa ca nu mi-a ramas decat sa urc toata panta cu treapta a doua… Ceea ce e frustrant, stimati telespectatori! Adica, daca fac un calcul. Dau niste bani pe o masina noua, dar primesc una care nu are aceasta calitate. Imi da cu virgula aici.

Stabilitate. Un capitol dezbatut indelung, de la lansare pana la testul elanului. Si nu am incercat nici pe departe vreun elan sau ceva… Nu ma contrazic cu inginerii care au formule matematice pentru stabilitate. Spun doar ca senzatia permanenta in curbe este aceea ca urmeaza sa te rostogolesti. Si nu merg mai departe.

Citeste si:  Explozie a vanzarilor in leasing

Interior. Ei bine, aici e capitolul forte al Loganului, cum toata lumea stie. Nu mai pomenesc faptul ca 4-5 oameni se simt in largul lor in masina, indiferent de lungimea drumului. Pentru o masina sub 10.000 de euro are un interior chiar reusit. Are chiar si un reglaj lombar in scaunul soferului – foarte util dupa cateva ore la volan. Destul de neplacuta, insa, este pozitionarea scrumierei, dar asta se inscrie in curentul mondial de descurajare a fumatului. E ascunsa dupa schimbator si daca nu vrei sa iti dezlipesti ochii de pe sosea nu ai nici o sansa sa dai scrumul unde trebuie.

Portbagaj. In ciuda nemultumirii pe care ne-a transmis-o un posesor de Logan care nu a reusit sa bage un televizor de dimenisuni normale inauntru, va putem confirma ca bagajele de vacanta pentru cinci persoane intra fara mari probleme in Logan. Si nu comentez mai mult, pentru ca s-a batut apa in piua pe tema asta destul. Oricum, loc este cat China!

+/-. Una peste alta, Loganul si-a facut datoria. Prin urmare Loganul poate sa plece. Si chiar asa a fost, masina testata fiind pusa la dispozitie de catre Prima Ren a Car. Concuzia e ca Loganul isi merita fix banii. Isi face treaba in sensul ca te duce si te aduce. Numai sa nu ii ceri lucruri spectaculoase. Nu-i cere demaraj si nici viteza. Nici stabilitate. Cere-i spatiu, cere-i 100-110 la ora. Si ti le va da. Si o sa isi mai dea trei lucruri la care eu nu ma asteptam: o cutie de viteze superOK (frantuzeasca, deh!), lumina din faruri cat cuprinde (bat luminile cat toata Campia Panonica) si … o luneta perfect uscata indiferent cat ploua! Asta chiar m-a dat pe spate. Turna cu galeata si luneta era iasca! N-am inteles de ce, dar cred ca e rodul intamplarii.

Citeste si:  Cum sa previi furtul propriei masini

Masina testata
Dacia Logan Preference
Motor: 1,6 l
Combustibil: benzina
Putere: 90CP
ABS: nu
Airbag: 2
Aer conditionat: da
Proiectoare: da
Jante aliaj: nu

Pret aproximativ:
7.500 EUR

Autor: Autrelian Tudorache