– Chiar daca deficitele comerciale de anul acesta vor fi unele record, ele nu vor avea un efect major asupra cursului, leul fiind stimulat de intrarile sezoniere de capital si de volumul record al investitiilor

– “Banii fierbinti” ar putea fi atrasi de o eventuala decizie a BNR de majorare a dobanzii de politica monetara la 9,25 sau chiar 9,50%, fata de 8,75%, in prezent, care ar crea premisele scaderii euro sub 3,5 lei

– Un alt factor de apreciere al leului il va reprezenta liberalizarea de la 1 septembrie a contului de capital, ceea ce va echivala cu o convertibilitate totala a leului

Euro a incheiat saptamana cu cotatii de 3,5170 – 3,5220 lei, semn ca au inceput concediile in tara ale romanilor care muncesc in strainatate. Chiar daca deficitele comerciale de anul acesta vor fi unele record, ele nu vor avea un efect major asupra cursului, leul fiind stimulat de intrarile sezoniere de capital si de volumul record al investitiilor. Probabil ca datorita acestora, in piata la termen de la Sibiu raportul euro/leu cu scadenta la finele anului a fost tranzactionat la 3,56 lei.
Investitorii din piata futures tin cont de faptul ca evolutia monedei nationale depinde masiv de conjuctura internationala, iar o recredecenta a conflictului din Orientul Mijlociu, va determina un nou exod al fondurilor speculative catre monede considerate mai sigure. Nu trebuie uitat dosarul nuclear iranian, care poate “exploda” in orice moment, atata vreme cat Teheranul refuza modificarea planurilor sale.

Tranzactiile vor avea o mobilitate completa

Un alt factor de apreciere al leului il va reprezenta liberalizarea de la 1 septembrie a contului de capital, ceea ce va echivala cu o convertibilitate totala a leului. Intr-un interviu acordat agentiei Bloomberg, viceguvernatorul BNR Cristian Popa considera ca fluxurile diverselor tipuri de tranzactii vor beneficia de o mobilitate completa, “iar a avea o moneda convertibila ce se ghideaza dupa piata este un lucru important de mentionat”. Oficialul BNR atragea insa atentia ca ar putea aparea si probleme, datorita miscarilor speculative de capital, care vor conduce la cresterea monedei nationale.
Asa s-a intamplat in aprilie trecut, cand a avut loc prima etapa a liberalizarii. Ea a fost insa urmata anul acesta de fluctuatii mari ale cursului si de deprecierea leului, cand fondurile speculative au inceput sa paraseasca zonele emergente.

Dolarul ar putea pica sub pragul de 2,7 lei

“Banii fierbinti” ar putea fi atrasi de o eventuala decizie a BNR de majorare a dobanzii de politica monetara la 9,25 sau chiar 9,50%, fata de 8,75%, in prezent, care ar crea premisele scaderii euro sub 3,5 lei. Insa o scadere la minimul anului trecut de 3,4022 lei, inregistrat la 10 august, nu pare totusi posibila.
Anul acesta minimul atins de euro a fost de 3,4666 lei, in 21 aprilie, dar asemenea nivel pare mai greu de reatins. Cel mai scazut nivel pe care l-ar putea atinge euro in august este cel de 3,48 – 3,49 lei, avand in vedere ca principalul culoar de tranzactionare din acest an a fost cel cuprins intre 3,51 si 3,56 lei. Scaderea dolarului ar putea fi si mai mare, acesta putand scadea sub pragul de 2,7 lei, pana la 2,69 lei, in cazul in care Rezerva Federala americana va decide “inghetarea” dobanzii de baza la 5,75%, datorita incetinirii redresarii economiei americane. Cum Banca Centrala Europeana a majorat dobanda la 3%, iar analistii anticipeaza o crestere pana in decembrie la 3,50%, euro ar putea reveni dupa aproape doi ani peste pragul de 1,30 dolari.

Autor: Radu Georgescu