– Pachetul de 45,99% din Romtelecom detinut de stat este evaluat de ministrul Comunicatiilor, Zsolt Nagy, la un miliard de euro

– Ieri a fost semnat, cu consortiul format din banca de investitii Credit Suisse Securities si IEBA Trust, contractul de consultanta prin care compania va fi listata la bursa interna si pe cele internationale

– 23% din contravaloarea pachetului urmeaza sa intre in contul Fondului Proprietatea

– Modelul Romtelecom ar putea fi aplicat si SN Radiocomunicatii si Postei Romane

Ministrul Comunicatiilor Zsolt Nagy si directorul general al Credit Suisse, David de Lanoy Meijer au semnat ieri contractul de consultanta privind listarea pe piata de capital a pachetului de actiuni detinut de statul roman la compania de comunicatii Romtelecom. Contractul dintre consortiul format din banca de investitii Credit Suisse Securities (Europe) Limited si IEBA Trust si statul roman are ca scop finalizarea procesului de privatizare a Romtelecom prin Oferta Publica Initiala si admiterea Romtelecom la tranzactionare pe o piata bursiera. “Prin semnarea acestui contract facem un pas important spre finalizarea privatizarii. Intentia Guvernului este o listare dubla, atat pe piata de capital interna cat si la o Bursa internationala, cum ar fi Bursa de la Londra sau cea de la Atena, fara sa excludem si alte variante”, a declarat ieri, Zsolt Nagy.
Contractul de consultanta prevede un termen de 12 luni pentru efectuarea procesului de verificare de catre consortiul format din banca de investitii Credit Suisse Securities (Europe) Limited si IEBA Trust, precum si pentru verificarea conditiilor de piata existente, dupa care va veni cu oferta de listare, astfel Romtelecom va intra pe piata de capital cel mai probabil in anul 2007. “Listarea companiei de telefonie fixa Romtelecom va depinde de durata procesului de evaluare a companiei si elaborarea prospectului de listare”, a subliniat ministrul. In plus, conform ministrului, aceasta este o listare mult asteptata la nivel national si international, iar singura varianta acceptata este o listare de succes. Intentia ofertei este vanzarea pe Bursa a intregului pachet de 45,99% din actiuni, detinut de stat, in mai multe etape, in functie de ceea ce va propune consultantul.

Citeste si:  Cum se pregătește Croația de adoptarea monedei euro

Proprietatea obtine 23% din valoarea actiunilor Romtelecom

Ministrul Comunicatiilor a mai precizat ca Romtelecom este o companie extrem de atractiva, atat pentru investitorii mari, cat si pentru cei mici, iar prin listarea actiunilor pe piata de capital se urmareste atat obtinerea unui profit pentru stat, cat si o contributie la Fondul Proprietatea. “Un procent de 23% din valoarea actiunilor Romtelecom, care vor fi vandute la Bursa, va intra in contul Fondului Proprietatea”, a anuntat Zsolt Nagy.
“Listarea Romtelecom va avea un impact pozitiv asupra pietei de capital, insa mai multe comentarii se vor putea face dupa ce va fi stabilit momentul listarii si vor fi accesibile datele despre companie precum si pretul de listare a actiunilor”, a declarat Alin Brendea, vicepresedintele casei de brokeraj Prime Transaction.

Radiocomunicatii si Posta Romana, pe urmele Romtelecom

Dupa modelul Romtelecom, statul ar putea lua in calcul si alte companii precum SN Radiocomunicatii sau Posta Romana, pentru listarea pe piata de capital. “In ceea ce priveste SN Radiocomunicatii, in prima faza se va alege un investitor strategic si este luata in calcul si o listare la Bursa”.

Citeste si:  Cum eviti cele mai frecvente greseli in gestionarea banilor

Pachetul detinut de stat, un miliard de euro

Participatia statului roman la compania de telefonie fixa este de 45,99% din capitalul social, pachet care a fost evaluat la aproximativ un miliard de euro. Grupul elen OTE este actionarul majoritar al companiei, din anul 2003, cu un pachet de 54,01% din actiuni, contra sumei de 273 milioane dolari.
Romtelecom este principalul furnizor de servicii de telefonie fixa din Romania, cu un numar de 4 milioane de clienti la sfarsitul lui 2005 si un capital social de 318,464 milioane lei. Anul trecut compania a obtinut un profit net de 233,7 milioane euro, in crestere cu 4,4% fata de 2004, in timp ce veniturile au inregistrat o crestere de 10,3%, ajungand la 927 milioane euro.
Credit Suisse First Boston va primi un comision de 1,22% din valoarea actiunilor Romtelecom listate, comision care se ridica la 1,45% dupa adaugarea TVA si a taxelor.

Autor: Ramona Asiminei