Legea notarilor publici a fost modificata, o noua prevedere vizand infiintarea a patru registre, respectiv cel de evidenta a succesiunilor, a testamentelor autentice, a optiunilor succesorale si cel al revocarilor procurilor, acestea existand atat in forma materiala, cat si in format electronic. Una dintre cele mai importante modificari aduse activitatii notariale se refera la infiintarea, la nivelul Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania (UNNPR), a patru registre, informeaza uniunea printr-un comunicat remis, miercuri, presei.

Primul este Registrul National de Evidenta a Succesiunilor (RNSE) in care se inregistreaza cauzele succesorale referitoare la cetatenii straini sau apatrizi, cu ultimul domiciliu in strainatate, de pe urma carora au ramas bunuri imobile in Romania.

Un alt registru este cel National de Evidenta a Testamentelor Autentice � RNTA � in care se inregistreaza toate dispozitiile testamentare si revocarea lor;

Mai sunt doua noi registre, respectiv Registrul National de Evidenta a Optiunilor Succesorale si RNOS in care se inregistreaza toate actele notariale referitoare la acceptarea pura si simpla, acceptarea sub beneficiu de inventar si renuntarea la succesiune si Registrul National de Evidenta a Revocarilor Procurilor � RNPR � in care se inregistreaza toate actele de revocare expresa a procurilor date in scopul incheierii de acte si indeplinirii de proceduri notariale.

Citeste si:  CEC, prima strigare

UNNPR apreciaza ca utilitatea publica a acestor registre este de necontestat. “Prin infiintarea acestor registre, actele notariale vor prezenta un grad mai mare de siguranta juridica, iar beneficiarii acestora, persoane fizice si juridice, mai aparati in drepturile lor. Astfel, actul autentic isi intareste calitatea deja indubitabila, atat la nivel european cat si in Romania, de garant al securitatii juridice”, conform aceluiasi comunicat.

Acest sistem de registre electronice este o premiera in Romania, dar un lucru obisnuit in multe notariate din tarile membre ale UE, organizate in Consiliul Notariatelor din Uniunea Europeana (CNUE), la care notariatul roman a aderat la 1 ianuarie 2007.

Mai mult, implementarea unui astfel de sistem de evidenta a constituit nu numai o necesitate, ci si o cerinta a CNUE in procesul de reforma post-aderare. Costurile crearii, implementarii si functionarii acestui sistem vor fi suportate exclusiv de UNNPR, potrivit sursei citate.

Ordinul ministrului Justitiei pentru modificarea si completarea Regulamentului de punere in aplicare a Legii notarilor publici si activitatii notariale nr. 36/1995 a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei nr.20/26.03.2007, partea I.

Citeste si:  Sindicatele britanice favorabile deschiderii pietei muncii pentru romani si bulgari