In ringul bursier s-a instalat acalmia, fenomen inevitabil dupa zile de cresteri sau scaderi, sustin brokerii. Revenirea Bancii Transilvania la tranzactionare, dupa inscrierea noilor actiuni, ca urmare a majorarii capitalului social, nu a dus la o cadere semnificativa cotatiei acestui titlu, dupa cum estimau agentii de tranzactii.
„Unii brokeri credeau ca pretul va cobori sub 0,8500 lei/actiune, din cauza numarului mare de titluri gratuite oferite de catre emitent, si anume in proportie de 67%. Scaderea a fost insa destul de mica. Investitorii nu au fost hotarati sa vanda“, afirma un broker, care a dorit sa-si pastreze anonimatul.
Pretul actiunilor TLV a coborat cu 1,1%, pana la 0,8900 lei/actiune, in conditiile in care s-au facut schimburi cu 6,2 milioane de actiuni, la valoarea totala de 5,5 milioane de lei. Si BRD a avut o evolutie negativa in sedinta de ieri, pretul unei actiuni coborand cu 1,6%, pana la 11,7000 lei.
„Actiunile BRD au devenit titluri de elita“, opineaza agentul de tranzactii citat mai sus. Volumul transferat a fost mic, de doar 38.500 de titluri, cu un rulaj de 453.900 lei. Scaderea celor doua titluri bancare a influentat deprecierea indicelui celor mai performante zece actiuni, BET, cu 0,1%.
Pe de alta parte, titlurile petroliere au ajutat ca aceasta scadere sa fie nesemnificativa. La randul lui, indicatorul pietei, BET-C, a inregistrat o scadere tot cu 0,1%, in timp ce BET-FI a reusit sa inchida sesiunea bursiera pe usoara crestere, de 0,6%.
Cresterea pretului benzinei favorizeaza actiunile petroliere
Actiunile Petrom (SNP) s-au mentinut la pretul din sedinta precedenta, de 0,4710 lei/actiune, fiind tranzactionate 2,4 milioane de titluri, la valoarea de 1,1 milioane lei. Rompetrol insa a continuat sa recupereze din pierderile drastice inregistrate in sedinta de luni, cotatia urcand ieri cu inca 2,1%, pana la 0,0970 lei/ actiune. S-au facut schimburi cu 9,8 milioane de titluri, cu un rulaj de 945.695 lei. „Titlurile RRC au fost ajutate sa creasca de Petrom, pe fondul fobiei privind cresterea pretului benzinei la pompa, fapt ce aduce profit acestor companii“, este de parere brokerul.
Societatile financiare, cu exceptia SIF 4 Muntenia, n-au mai fost atat de lichide ca de obicei. Cea mai tranzactionata actiune a fost SIF 5 Oltenia, cu 1,1 milioane de titluri transferate, insumand 1,8 milioane lei. Pretul unei actiuni a urcat cu 0,6%, pana la 1,6800 lei. La SIF 4 se remarca o crestere a lichiditatii, fiind transferate un milion de titluri, cu un rulaj de 1,1 milioane de lei.
Pretul unei actiuni a ajuns la 1,1200 lei, cu 1,8% mai mare fata de cel din sesiunea anterioara. Singura actiune SIF care a pierdut, ieri, insa pe volum mic, a fost SIF 2 Moldova, scaderea fiind de 0,7%. Pretul unui titlu a inchis, astfel, la 1,1400 lei.
Linistea instalata in piata ii pune in dificultate pe brokeri, care spun ca este greu, in aceste conditii, sa prognozeze tendinta pe termen scurt a pietei, inclinand, mai degraba, catre evolutii pozitive pentru zilele urmatoare.
Valoarea totala a tranzactiilor bursiere efectuate ieri a fost relativ asemanatoare cu cea obtinuta in sedinta precedenta, de 14,1 milioane lei, reprezentand 4 milioane de euro.
Autor: Gabi Zamora