Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei (MMSSF) a supus dezbaterii publice, pe pagina sa de web, un proiect de hotarare privind cresterea salariului minim brut pe economie de la 310 lei, cat este acum, la 330 lei, de la 1 ianuarie 2006. Cresterea propusa de 6,5% se situeaza cu un procent peste rata inflatiei prognozata pentru anul viitor.
Potrivit statisticilor existente la MMSSF, numarul celor care vor beneficia de pe urma cresterii cu 20 de lei a salariului minim se ridica la 630.000 de salariati, din care 583.000 de persoane in companiile de stat si private si 47.000 din sfera administratiei publice locale. Pentru un program complet de lucru, salariul de baza minim brut pe tara de 330 lei pe luna reprezinta 1,95 lei/ora.
Proiectul de hotarare prevede amenzi intre 1.000 si 2.000 lei pentru angajatorii care stabilesc, la incheierea contractelor de munca, salarii mai mici decat cele prevazute de lege.
Liderii celor mai importante cinci confederatii sindicale, CNSLR-Fratia, Cartel Alfa, CSDR, BNS si Confederatia Meridian au respins ieri in bloc varianta propusa de Guvern. Ei au sustinut majorarea salariului minim pe economie de la 310 lei la cel putin 430 lei. “Solicitarea noastra se fundamenteaza pe cresterea economica pretinsa de Executiv, pe valoarea cosului minim de consum dar si pe majorarea fara precedent a pretului la utilitati”, a explicat Iosif Baciu, liderul CSDR. Sindicalistii sustin ca, in tarile care au aderat de curand la UE, salariul minim inainte de aderare era de 200 de euro. Romania va avea insa in 2006 jumatate din salariul minim al unui lucrator din Ungaria sau Polonia inainte de aderare.
Valentin Mocanu, consilier al CNSLR-Fratia, spune ca stabilirea salariului minim brut pe tara la 330 lei nu reprezinta pentru salariatii sindicalizati nici un castig de fapt.
El recunoaste insa ca putine mai sunt ramurile economice unde salariatii sindicalizati sunt platiti cu salariul minim brut pe economie. “Salarii minime mai sunt in industria textila si la lemn. Cei care vor suporta insa consecintele acestei masuri vor fi in principal salariatii nesindicalizati sau platiti la negru”, este de parere Mocanu.
In opinia liderilor sindicali, masura stabilirii salariului minim brut pe economie la 330 lei va produce o migratie si mai puternica a fortei de munca spre pietele din tarile UE. “Nu intelegem cum vor spori veniturile la bugetul de stat si la bugetul asigurarilor sociale in conditiile in care romanii pleaca sa munceasca in alte tari”, a spus Mocanu.
Autor: Daniela Serb