Executivul a aprobat ieri majorarea salariilor din invatamant si ale bugetarilor cu aproximativ 11 procente la nivelul acestui an. Premierul Calin Popescu Tariceanu a explicat ca majorarea salariilor dascalilor are loc ca urmare a negocierilor pe care Guvernul le-a avut anul trecut cu confederatiile sindicale din invatamant. Majorarea se va face in doua etape. Prima dintre ele, de 5,5% se aplica de luna aceasta, cea de-a doua, de 6% de la 1 septembrie.

Potrivit documentului aprobat in sedinta de Guvern aceste majorari salariale se vor face diferentiat in functie de vechimea cadrelor didactice. De cresterea salariilor va beneficia si personalul bugetar, schema de majorare si procentele fiind similare cu cele din invatamant: 5% de la 1 februarie si 6% din septembrie. Tariceanu a precizat ca, de reglementari similare ale drepturilor salariale vor beneficia si functionarii publici. De altfel, Ordonanta adoptata de Guvern prevede si constituirea unui fond de premiere, echivalentul a 5% din cheltuielile pentru salarii, pentru stimularea functionarilor publici din consiliile locale.

Citeste si:  Romexterra se listeaza la Bursa

Premierul a mai anuntat ieri ca pe parcusrul acestui an va avea loc si o crestere a masei salariale, la operatorii economici, de 3,5%. „ Salariile vor creste peste acest procent o data cu restructurarile de personal“, a adaugat Tariceanu.

Autor: Cristina Faighel