Examinarea zonelor spre care Basescu a aruncat sageti si reactia celor vizati arata ca nu ne aflam in fata unor fantezii, ci asistam la ridicarea unui colt de pres.
Grupurile de interese economice, acuzate de presedinte ca ar influenta decizia politica, sint legalizate de doi ani, insa legea nu este cunoscuta nici de cei care au promovat-o. Potrivit Legii nr. 161 din 2003, grupul de interes economic (GIE) poate fi infiintat, pe o perioada determinata, din doua sau mai multe persoane fizice sau juridice, „in scopul inlesnirii sau dezvoltarii activitatii economice a membrilor sai“.
Desi inspirata din legi occidentale, Legea nr. 161 a fost adoptata doar pentru alinierea la legislatia europeana, fiind necunoscuta de politicieni. „S-ar putea sa fi fost initiata de Ministerul Justitiei. In 2003 spuneti ca a fost adoptata? Nu-mi amintesc acum de ea“, a recunoscut fostul ministru de Finante, Mihai Tanasescu, considerind insa ca, in principiu, „o asemenea lege trebuie sa defineasca foarte clar granita intre trafic de influenta si actiunea unor astfel de grupuri“. Cu aceeasi nonsalanta, liderul democrat Emil Boc a vorbit ieri despre necesitatea adoptarii unei legi a lobby-ului, caz in care „oricine va sti ce grupuri de interese exista, ce urmaresc, si se va putea verifica daca decizia luata local sau la nivel guvernamental a fost in conformitate cu legea“.
Grupul de interese Patriciu
Teoretic, si Dinu Patriciu se declara in favoarea grupurilor de interese si recunoaste chiar ca face parte din mai multe grupuri de interese, nici unul inscris insa la Registrul Comertului, asa cum cere legea. „Nu vad utilitatea unor astfel de reglementari“, a afirmat el. Sorin Rosca Stanescu, care s-a „autodenuntat“, ieri, intr-un editorial din „Ziua“, ca fiind jurnalistul despre care presedintele Traian Basescu crede ca l-ar fi determinat pe Tariceanu sa renunte la alegeri anticipate, spune: „Eu nu l-am influentat pe premier si nici nu fac parte decit dintr-un singur grup de interese: Clubul Roman de Presa“, ne-a spus Rosca.
O lege descurajanta
Nemediatizarea Legii nr. 161 a facut ca pina acum sa se inregistreze la Oficiul National al Registrului Comertului mai putin de zece grupuri de interese economice. Unul dintre ele a fost fondat de un om de afaceri olandez, ce detine in Romania „Frutti Grup“. „S-a vizat o colaborare cu Olanda, insa legislatia este atit de vaga, incit pe unde mergeam cu actele asteptam luni de zile si pina la urma l-am si desfiintat“, a spus directorul de vinzari Diana Dinu. Un alt grup de interese, Atic Artexim GIE din Arad, a fost infiintat in speranta obtinerii unor facilitati fiscale, care nu au mai fost acordate.
Rosca Stanescu, al doilea autodenunt
Sorin Rosca Stanescu, directorul cotidianului „ZIUA“, a comentat ieri pentru „Cotidianul“ o alta aluzie a presedintelui Basescu, mai exact cea referitoare la ziaristul care l-ar fi sunat ca sa-l ameninte cu articole negative in ziarele pe care le controleaza, in ziua in care un om de afaceri era la un pas de arestare. „Daca la mine s-a referit cind a declarat ca un ziarist l-a convins pe premierul Tariceanu sa renunte la alegerile anticipate, atunci probabil ca tot la mine a facut aluzie cind a spus ca un gazetar l-a amenintat telefonic, dupa arestarea unui important om de afaceri“, ne-a declarat Rosca Stanescu.
El a adaugat ca prima afirmatie a presedintelui se datoreaza unei dezinformari, dar ca a doua este o dezinformare pe care o face chiar Basescu. „Nu am amenintat pe nimeni in viata mea, cu atit mai putin pe Traian Basescu, cu care am fost prieten, pina la ultima discutie telefonica“, a precizat Rosca.
Declasificarea, proba minciunii
Declasificarea celor 21 de informari SRI, referitoare la influentele grupurilor de interese asupra guvernului, poate limpezi acuzatia de minciuna pe care presedintele Basescu a pus-o in circa premierului. Presedintele a spus, acum doua zile, ca premierul Calin Popescu Tariceanu a mintit atunci cind a declarat ca nu exista nici un fel de influente asupra Executivului. Basescu sustine ca Tariceanu a primit 21 de documente de la SRI care sustin contrariul, insa care nu pot fi facute publice. Pentru a proba acuzatia de minciuna, Basescu sustine ca va cere declasificarea celor 21 de documente. Din punct de vedere procedural, Basescu trebuie sa sesizeze conducerea SRI, care mai departe trebuie sa ceara guvernului sa elaboreze o hotarire de guvern in acest sens, lucru cu care trebuie sa fie de acord si Tariceanu. Aseara, premierul a promis ca va cere personal de la CSAT declasificarea documentelor.
8% din Petrom sau cine are mina mai lunga
Tocmai cind razboiul Luca-Voiculescu pe tema ordonantei care-i improprietareste pe salariati cu actiuni se terminase, au venit acuzatiile lui Basescu.
Acum doi ani, cind guvernul PSD a elaborat strategia de privatizare a Petrom, cea mai mare companie romaneasca de stat la acea vreme, a inclus o prevedere conform careia salariatii pot cumpara 8% din actiuni, la acelasi pret pe care il va plati investitorul strategic care va achizitiona pachetul majoritar. Anul trecut, OMV a cumparat 51% din Petrom, in urma unei tranzactii de cinci milioane de euro. Urma ca salariatii sa primeasca cele 8% la un pret de circa 0,05 euro pe actiune.
Bilciul a inceput vara aceasta, cind Asociatia Salariatilor (PAS), condusa de potentul lider sindical Liviu Luca, a facut o cerere la Ministerul Economiei prin care PAS-ul, asociatie care-i grupeaza pe cei 77.000 de actuali si fosti salariati ai Petrom, solicita sa-i fie vindute actiunile. Ministerul (condus de conservatorul Seres) emite un proiect de ordonanta, il prezinta guvernului si, in prima lectura, conservatorul Copos se declara impotriva, pe motiv ca actiunile se duc la o singura persoana juridica, PAS-ul lui Luca.
Liderul sindical a contraatacat, acuzindu-l pe Voiculescu ca vrea sa puna el mina pe cele 8%. Argumentul a fost ca, in varianta in care salariatii primesc in nume propriu actiuni la 0,05 centi bucata, sint tentati sa le vinda (pretul la Bursa este doua-trei ori mai mare) si Voiculescu ar fi dispus sa le cumpere.
In final, totul parea sa se fi stins odata cu afirmatia lui Seres cum ca o noua ordonanta va fi adoptata in toamna. Salariatii ar urma sa poata cumpara actiuni si in nume propriu, daca cer acest lucru, nu obligatoriu pe listele PAS.
Basescu a dezgropat insa scandalul, spunind ca in repetate rinduri cineva a introdus in sedintele de guvern ordonanta cea veche, desi nu avea avizele tuturor ministerelor, creind astfel o presiune asupra guvernului sa adopte ordonanta in forma care il avantajeaza pe Luca. Initiatorul ordonantei initiale, Seres, s-a jurat ca nu stie cine. La fel si Luca.
Cum se scurg banii din Sanatate
Achizitiile publice prin licitatii centralizate. Liviu Cocora, presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR), spune ca atita timp cit „ofertantii se inteleg intre ei si cistiga unul cu un pret mult mai mare decit cel din farmacie“, licitatiile nationale sint paguboase. „Ar trebui descentralizate, atunci cind erau organizate de spitale, se obtineau preturi mai mici“, crede Cocora. In replica, ministrul Mircea Cinteza sustine ca in mandatul sau au fost doar trei licitatii, transparente si la care s-au obtinut preturi mici. El recunoaste, totusi, ca nu poate controla comisioanele.
Cresterea ofertei de medicamente scumpe date gratuit. Potrivit dr. Cocora, „la noi se dau gratuitati la medicamente care nu sint gratuite in tari bogate“. Un exemplu clasic este programul „Inimi pentru inimi“, prin care o singura firma si-a crescut de zeci de ori vinzarile pe seama faptului ca CNAS subventioneaza o mare parte din pretul deja mare al medicamentelor incluse in program. Ministrul Sanatatii spune, insa, ca medicamentele scumpe sustinute de stat sint necesare bolnavilor.
Presiunea puternica a firmelor private. Aceasta se exercita, in opinia sefului Colegiului, la comisiile care stabilesc lista de compensate si la farmacisti. Si senatorul PSD Sorin Oprescu vorbeste de „ciubucul care a crescut si s-a mutat de la spitale, la minister si la CNAS. Cistiga exact aceiasi tipi, de la aceleasi firme“. Cinteza crede ca trucarea licitatiilor trebuie lamurita de Justitie.
Continuarea contractelor paguboase, gen „Euromedic“. „Nici pina azi nu s-a rezolvat modul preferential de decontare a investigatiilor facute la Euromedic“, sustine Sorin Stegarescu, vicepresedintele Aliantei Asiguratilor.
Plata preferentiala a laboratoarelor private. Potrivit lui Sorin Oprescu, 60 la suta din banii pentru laboratoare se duc in mod deliberat catre cele private, pentru a le falimenta pe cele din spitale. Cinteza sustine insa ca guvernul nu are bani de investit in aparatura.
Prea multi internati. „Un sfert din populatia Romaniei se interneaza in fiecare an in spital, in medie 7 zile. Asta inseamna costuri suplimentare care ar putea fi eliminate prin tratarea in ambulatoriu“, admite directorul general din CNAS, Vasile Cepoi. „Actualul sistem, cu o slaba dotare a cabinetelor din ambulatoriu, face ca trei sferturi din banii Sanatatii sa mearga catre finantarea spitalelor“, afirma Dan Peretianu, presedintele Camerei Federative a Medicilor.
Toti fug de Tariceanu
Liderii partidelor din coalitie urmeaza sa discute astazi cu cartile pe masa daca si in ce conditii pot continua impreuna. Boc a intarit ieri spusele lui Basescu, Tariceanu s-a ascuns, iar Voiculescu s-a intors in tara.
In Sedinta Consiliului National de Conducere (CNC) al Coalitiei se discuta despre conditiile reciproce pe care si le-au pus reprezentantii Aliantei si cei ai PC pentru a continua colaborarea. Pe fondul interventiei intempestive de luni a presedintelui Basescu impotriva premierului Tariceanu, nici una dintre parti nu a lasat sa se intrevada macar in ce termeni va pune problema astazi, liberalii avind programata aseara sedinta saptaminala a conducerii. Totusi, presedintele PD, Emil Boc, a iesit ieri cu o declaratie publica in care continua practic cererea presedintelui catre premier de a face o alegere intre el si „cercurile din afara guvernului“. „Alianta PNL-PD, daca nu doreste sa aiba soarta PSD la guvernare, trebuie sa intervina politic si sa curme din fasa orice tentatie de drenare a banului public, pentru a demonstra ca lucreaza in interes general si nu in interes privat sau de grup“, a afirmat Boc. Discursul acestuia a reluat in mod repetat tema „grupurilor de interese“ pe care Tariceanu incerca sa o atenueze prin replica de luni seara. Seful statului doreste „un alt mod de a face politica, total diferit de politica practicata la nivel prezidential si guvernamental in ultimii 15 ani“, spunind lucrurilor „pe nume“, pentru „a preveni acte de coruptie sau scurgeri ale banului public spre buzunare private“. Boc a mers chiar mai departe, apreciind ca se impune discutarea oportunitatii unei legi a lobby-ului. Liderul PD a evitat sa comenteze restul acuzatiilor lui Basescu, reluind numai ideea ca in general acesta este un om bine informat si nu spune ceva pina nu este sigur. Boc este insa de acord cu maniera in care a procedat presedintele, apreciind ca a discuta lucrurile transant si ferm este o solutie mai buna decit sa te faci ca acestea nu exista, iar apoi sa ajungi in situatia PSD, adica sa fii calificat drept un partid corupt.
Liberalii cer clarificari cu Basescu
Liderul PNL, Calin Popescu-Tariceanu, a declarat aseara, dupa reuniunea conducerii partidului, ca astazi, la sedinta Consiliului National de Conducere a Aliantei D.A., va cere oficial o intrevedere a Aliantei cu Traian Basescu „pentru a discuta deschis problemele pe care presedintele le-a abordat si pentru a inlatura orice ambiguitati referitoare la acte de coruptie din guvern sau la modul in care se iau deciziile in cadrul guvernului“. Tariceanu este de parere ca „numai punind toate documentele pe masa pentru analiza clara si obiectiva ne vom putea lamuri asupra acestor probleme“. Liderul liberal avertizeaza ca „altfel, parcursul european al Romaniei va fi pus in dificultate de aceste spasme politice“. Premierul a adaugat ca „am responsabilitatea sa asigur stabilitatea politica in Romania pentru a rezolva cele doua probleme stringente cu care ne confrunta m acum: refacerea dupa inundatii si integrarea europeana“.
Voiculescu, pregatit iar de negocieri
Dan Voiculescu a reluat conditiile puse anterior Aliantei pentru a se supune „testului de fidelitate“, insa a strecurat ideea ca „nu are nici o obligatie fata de PSD si Adrian Nastase“. El a indulcit tonul la adresa PD si s-a aratat bucuros ca Basescu a atacat indirect trustul de presa al lui Liviu Luca. El a spus ca va cere presedintelui sa puna in functiune institutiile statului pentru ca „nu e permis ca un ziarist sa santajeze presedintele“. „E foarte grav ca Sorin Rosca Stanescu l-a sunat pe presedinte si i-a zis ca toate ziarele lui il vor ataca daca nu rezolva nu stiu ce problema. Copos si Blaga s-au opus Ordonantei Petrom. Din acel moment, ziarele care se afla sub influenta lui Luca i-au atacat zilnic“.
Asediatorii Palatului Victoria
Patriciu, Voiculescu si Luca. Trei personaje care ar avea motive sa exercite presiuni asupra guvernului.
Primul, pentru ca l-ar putea determina pe ministrul Finantelor sa scoata la vinzare, pe piata de capital, obligatiunile Petromidia pe care le-ar putea rascumpara la un pret mai mic. Amintim ca datoria Petromidia catre stat, in valoare de 600 de milioane de dolari, a fost convertita de guvernul PSD in obligatiuni scadente la zece ani, cu posibilitatea convertirii lor in actiuni. Daca se scoate mult pe piata, pretul obligatiunilor va scadea. In plus, daca Patriciu nu si le rascumpara nici la scadenta, statul poate ajunge majoritar la Petromidia. Insa, daca se scot pe Bursa si ajung la mai multi investitori, Patriciu ramine majoritar, chiar daca nu le rascumpara.
Dincolo de meciul pentru cele 8% din Petrom, Voiculescu a mai fost banuit de smecherii. Ultima: a fost acuzat ca ar dori sa preia terenul pe care se afla Romaero Baneasa, societate pastorita de Ministerul Economiei, condus tot de un conservator. In plus, Grivco este si dealer de energie, asa ca, la limita, date fiind interesele pe aceasta zona, l-am putea introduce in categoria „baietilor destepti“ ai lui Basescu, care tranzactioneaza energie ieftina.
Interesele lui Liviu Luca se concentreaza momentan pe achizitia celor 8% din Petrom, prin Asociatia pe care o reprezinta. Nu trebuie uitat insa ca, dupa ce OMV a preluat Petrom, exista posibilitatea ca aceasta sa nu mai foloseasca doar serviciile Petromservice-ului creat de Luca. Deci, pentru ca petrolistul sa nu ramina fara munca, i-ar trebui contracte cu societatile din energie, domeniu in care productia este inca de stat.
Exporturi de energie marca PSD
Presedintele a acuzat aranjamente cu energia hidro. Sint de fapt contracte de export incheiate in timpul guvernarii trecute si care nu pot fi rupte. Energia hidro este de citeva ori mai ieftina decit cea produsa in termocentrale, insa, in timpul guvernarii PSD, companiei Hidroelectrica i s-a permis sa exporte o mare parte din energia produsa. Asta si pentru a mai echilibra bugetul companiei, care era obligata, din considerente de protectie sociala, sa vinda la preturi foarte mici pe piata interna. „Presedintele Basescu s-a referit la contractele de export ale Hidroelectrica incheiate in 2002, 2003 si 2004“, ne-a declarat ministrul Economiei, Codrut Seres. „Problema e ca nu putem sa rupem aceste contracte, pentru ca au fost incheiate pe ani de zile, si am plati penalitati foarte mari. Am fi avut o justificare daca era seceta, dar nu e cazul. Nu am putut decit sa crestem preturile din contractele de livrare a energiei la export“, a spus Seres. Ministrul afirma insa ca Hidroelectrica si-a redus exporturile, care au ajuns sa fie de doar 10-15% din productia totala.
Baietii destepti pomeniti de Basescu sint furnizorii privati de energie care intermediaza exporturile, pentru ca Hidroelectrica nu poate incheia un contract de export direct cu consumatorul extern.
Coruptia din vami
Desi Traian Basescu a declarat ca in vami coruptia si contrabanda e in floare, Gelu Diaconu, seful vamilor, spune ca institutia pe care o conduce are o activitate foarte eficienta. Diaconu ne-a transmis, ieri, ca nu are de facut nici un comentariu fata de afirmatiile presedintelui. In urma cu doua zile, Basescu a spus ca, in afara vamii portului Constanta-Sud, unde lucrurile au inceput sa functioneze, in toate celelalte vami se desfasoara activitati de contrabanda. Mircea Banias, directorul Portului Constanta, ne-a declarat ca acesta este unul dintre motivele pentru care fostul sef al vamii Constanta-Sud, Sunai Cadir, a fost avansat acum citeva luni in postul de director al Directiei Vamale din portul Constanta. “Nu comentez afirmatiile presedintelui Basescu”, ne-a declarat Sunai Cadir. Vama Constanta-Sud este acum condusa de Iulian Teseleanu.
Guvernare prin interviuri
De-a lungul timpului, presedintele Traian Basescu s-a remarcat prin declansarea de crize politice, cele mai multe dintre ele fiind provocate de opiniile sale exprimate in interviuri acordate unor importante institutii de presa. Daca ultima criza, cea cu atacul la adresa lui Tariceanu, a provocat-o prin intermediul declaratiilor acordate celui mai important post de radio din tara, Radio Romania Actualitati, pe cea din 1997 a declansat-o in urma unui interviu in presa scrisa. Dupa interviul acordat „Evenimentului zilei“, in ultima zi a anului 1997, doua luni mai tirziu, in februarie 1998, datorita declaratiilor sale de atunci, guvernul condus de taranistul Victor Ciorbea era fortat sa demisioneze, in caz contrar, CDR ar fi riscat sa piarda sustinerea PD, al carui reprezentant in executiv era Traian Basescu. La putin timp dupa ce a ajuns primar general al Capitalei, Traian Basescu a aruncat Consiliul General al Muncipiului Bucuresti in criza, dupa ce majoritatea PSD ii respinsese proiectele de construire a unor parcari subterane si a unor pasarele peste calea ferata. In PD, el a provocat o criza ce a dus la desprinderea lui Petre Roman care si-a facut un alt partid, dar si atunci cind a ofensat-o pe Elena Dumitru, care il sprijinise pentru sefia partidului, si ea plecind, dar la PSD. Numai in acest an, Basescu a declansat, pe rind, o serie de crize, cum ar fi cea a anticipatelor – cind a incercat sa-i forteze mina lui Tariceanu sa demisioneze pentru a provoca un scrutin inainte de termen. Desi a incercat sa provoace o criza prin atacurile la adresa PC , partidul lui Dan Voiculescu nu a iesit de la guvernare. Era sa genereze o criza si in PNL cind a afirmat, recent, ca Stolojan e portdrapelul Aliantei in caz de anticipate.