De cateva zile seful Executivului se confrunta cu probleme serioase pe care i le provoaca Ionut Popescu, ministrul finantelor, unul dintre “favoritii” apropiatei remanieri. Subiectul oficial al contrelor: Tractorul Brasov. Urmandu-i parca Monei Musca, ministrul finantelor a afirmat si el ca va continua sa-si respecte propria scara de valori, dar a atras atentia ca nu se gandeste sa-si dea demisia. Tocmai de aceea “mutarile” pe care Popescu le face acum pe tabla de sah a politicii pot avea ca fundament mai multe motive: ori se simte amenintat puternic de remaniere si incearca sa-si salveze onoarea printr-o demisie din Executiv, ori, varianta oficiala, este un bun profesionist, constant in propriile decizii.
Marul discordiei
Calin Popescu Tariceanu a vizitat Tractorul Brasov si, la fata locului, a promis ca va gasi o solutie pentru a scoate din impas fabrica de tractoare. Potrivit declaratiilor sindicalistilor de la Tractorul, solutia premierului ar fi fost introducerea pe ordinea de zi a sedintei de Guvern o ordonanta care ar asigura subventionarea tehnicii agricole cu 250 de miliarde de lei. Revenind la Bucuresti, Tariceanu a aprobat in sedinta Executivului alocarea unei sume de circa 3 milioane de euro pentru subventionarea producatorilor agricoli care doresc sa-si cumpere masini agricole.
“Banii vor fi dati prin Ministerul Agriculturii”, a declarat primul-ministru. Insa, ministrul finantelor a declarat ferm ca nu este de acord cu initiativa premierului. “Nu pot sa semnez o astfel de decizie dupa ce am blamat asemenea initiative”, a afirmat Popescu. Ministrul a refuzat sa contrasemneze hotararea de Guvern, adaugand canici altcineva din cadrul ministerului nu o va semna. Tariceanu si Popescu au ajuns sa se certe in sedinta de guvern. Ulterior, premierul a mentionat ca atunci cand nu exista consens asupra hotararilor de guvern, el are ultimul cuvant.
Lovit puternic, Popescu si-a mai nuantat afirmatiile declarand ca daca hotararea va fi publicata in Monitorul Oficial el o va aplica. Totusi, conform opiniilor unor juristi, o astfel de hotarare nu se poate aplica atat timp cat nu poarta semnatura ministrului Finantelor. Dar, se pare ca primul ministru tine cu dintii de acordarea subventiilor promise, ultima lui luare de pozitie fiind explicita: “La nivelul Guvernului intotdeauna pot sa existe puncte de vedere care nu trebuie sa fie grupate in jurul unei idei de unanimitate. Nu este o problema. Agricultura in Romania va beneficia in continuare de subventii”.