Industria usoara va scadea anul acesta cu 20%, iar aproape jumatate dintre IMM-urile si microintreprinderile care activeaza in industria textila vor disparea dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Acestea sunt estimarile presedintelui Federatiei Patronale a Industriei Usoare, Maria Grapini, care sustine ca toata Europa se confrunta cu probleme in ceea ce priveste industria textila, principalul motiv fiind volumul mare de importuri din Asia. Mai mult, Grapini spune ca importul din Asia va inlocui productia din Europa. „Presiunea creata in acest an de cresterile salariale de cel putin 15-20%, de majorarea pretului la utilitati cu 30%, de noile costuri de mediu de minimum 10% si cele pentru retehnologizare, de minimum 5-20%, precum si de intarirea monedei nationale cu 15% va duce la scoaterea din piata a mai multor produse“, a precizat Maria Grapini.

Potrivit presedintelui FEPAIUS, incepand din 1989 industria textila a decazut, atat din punct de vedere al productiei, dar si in ceea ce priveste calitatea si competitivitatea produselor.

Citeste si:  Comunicarea excesiva pe e-mail dauneaza companiilor

Daca in 1989 productia de textile se situa la 16.677 milioane de dolari, in 2005 aceasta a scazut la 5.512 milioane de dolari.

Grapini spune ca principala problema a acestui sector o reprezinta inexistenta unei strategii viabile in domeniu. „Se resimte foarte tare lipsa strategiei si a politicilor industriale pentru existenta unei productii de materii prime indigene, care sa permita dezvoltarea sectorului de confectii si pe produs integral, nu numai pe lohn“, a precizat Maria Grapini. Aceasta sustine ca sectorul industriei usoare nu s-a bucurat nici de sprijin din partea autoritatilor.
„S-au inchis combinatele de fire, tesatorii filaturi, prin privatizari in interes personal si bazate pe transfer de spatii, nu de afaceri. Nu a existat, ca in alte tari politici investitionale sprijinite de guvern prin lege pentru retehnologizarea industriei primare si multe au devenit necompetitive. Nu a existat receptivitate la problemele ridicate de patronat de zece ani“, a declarat presedintele FEPAIUS. Grapini considera ca „rezolvarea acestora ar fi asigurat lantul valoric despre care se vorbeste acum in Strategia nationala de export si ar fi facut sa creasca valoarea adaugata pe produs“.

Citeste si:  In anul 2005, angajamentele la export obtinute de firmele romanesti au fost de circa 240 milioane dolari

In ceea ce priveste noul Cod Fiscal, Maria Grapini apreciaza ca acesta aduce elemente noi, dar ca esentialul nu s-a schimbat. „Este necesara introducerea unor parghii fiscale care sa incurajeze investitiile in acest domeniu, care inainte de 1989 a reprezentat o ramura importanta a economiei“, a declarat Grapini.

In 2005, productia de textile si confectii a Romaniei s-a cifrat la 6,733 miliarde de euro, dintre care peste 80% a fost exportata. Principala piata de desfacere a produselor romanesti este Uniunea Europeana si in special Germania. Cea mai mare pondere o detin confectiile imbracaminte (63%), urmate de produsele textile (22%) si cea de pielarie-incaltaminte (15%). In prezent, in Romania sunt inregistrate, in industria textila, 5.743 microintreprinderi si aproape 4.000 de intreprinderi mici si mijlocii.

Autor: Luminita Capra