Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat intr-un inverviu pentru Mediafax ca institutiile de credit ar putea fi tentate sa reduca dobanzile la depozite daca banca centrala va lasa mai multi bani pe piata.
„Unele banci vor avea in vedere scaderea dobanzilor pentru depuneri. Exista acest risc, dar mizez pe bancile serioase, cu gandire strategica si implicate in economie, care au grija de clientii lor si pe partea de creditare, si la depozite, cum ar fi BCR”, a explicat guvernatorul BNR. Potrivit acestuia, daca unele banci vor reduce prea mult dobanzile la depozite, vor pierde clienti, oamenii mutandu-si banii la alte banci.
Isarescu avertizeaza ca a venit momentul in care bancile nu se mai pot baza atat de mult pe activitatea lor de trezorerie. Adica sa atraga bani de la populatie pentru ca apoi sa-i plaseze pe piata interbancara – ori la alte banci, ori la BNR. „Profit din operatiuni de trezorerie o sa mai fie. Trezoreria va ramane o sursa de castig, sper, dar nu cu aceeasi siguranta, nu fara riscuri si nu cu acelasi nivel de profit. Sfatuiesc, astfel, bancile sa caute si surse mai sigure de profit”, a aratat Isarescu. Solutia este creditarea. El este de parere ca gradul de absorbtie al fondurilor in economie depinde si de implicarea institutiilor de credit, care pot oferi clientilor mai multe informatii, cum sa intocmeasca un plan de afaceri fezabil pentru a primi creditul de la banca.
Chiar daca ar vrea mai multe credite pentru firme, care sa permita Romaniei sa schimbe motorul mic cu unul mai mare, guvernatorul BNR sustine ca numai creditul in lei este sanatos.
Toate tarile care au tintit inflatia au evitat dolarizarea sau euroizarea, iar in acest context revenirea creditului in lei este inevitabila, este de parere Isarescu.
„Cu exceptia exportatorilor si imprumuturilor ipotecare, probabil ca vom strange conditiile la creditele in valuta si, in ultima instanta, vom aplica o cota majorata la rezervele minime obligatorii in valuta”, a mai spus oficialul BNR.

Citeste si:  MTS Leasing a inchis si reprezentanta din Bulgaria

Autor: Raluca Barbuneanu