Carnea de pasare a inregistrat in luna iulie o crestere medie a pretului de vanzare la poarta abatorului cu circa 7,8 la suta fata de iunie 2005, crescatorii de pasari justificand acest lucru prin marirea preturilor la energie, combustibil si gaze naturale cu procente cuprinse intre 30-40 la suta. “Aceasta majorare a preturilor la carnea de pasare s-a produs abia dupa trei luni de la cresterea preturilor la utilitati”, a declarat pentru Rompres presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania, Ilie Van. In ultimii patru ani, preturile medii cumulate la poarta abatorului la carnea de pasare au fost aproape constante, cresterea acestora pe an fiind sub rata inflatiei anuale si sub rata inflatiei cumulate. Astfel, daca in anul 2001 puiul griler se vindea la poarta fabricii cu 44.612 lei vechi /kg, in iulie 2005 acesta era achizitionat cu 56.260 lei/kg, o crestere cu 20,7 la suta. In iulie 2005, fata de sfarsitul lui 2004, cresterea a fost de 3,1 la suta. La puiul cu cap si picioare, cresterea inregistrata in ultimii patru ani a fost mai mare, cu 33,3 la suta, de la 38.115 lei/kg in 2001, la 50.810 lei/kg in iulie 2005. Fata de sfarsitul anului 2004, cresterea a fost de 8,5 la suta. Aceste preturi nu includ TVA.
In prezent, puiul griler se vinde la poarta fabricii cu 64.819 lei/kg, iar puiul cu cap si picioare cu 59.786 lei/kg (fara TVA).
Autor: Teodora Vasalca