In incubatoare, noii patroni pot invata cum sa se lupte cu birocratia

In urmatorii trei ani, se vor deschide cinci incubatoare pentru intreprinderi mici si mijlocii, in valoare de 1,8 milioane euro
George Copos, vicepremierul delegat pentru mediul de afaceri, a anuntat ieri cu mult fast demararea unui proiect care va inghiti circa 1,8 milioane euro pentru construirea de incubatoare de afaceri. Este vorba despre sedii pentru afacerile nou-create, in cadrul carora firmele au acces la spatii, utilitati, calculatoare si consultanta la costuri mult mai mici decat pe piata.
Pana in 2008, se planuieste deschiderea a cinci astfel de centre. „Primul incubator va fi deschis in septembrie, in Brasov, in parcul Carfil. Aici vor putea fi gazduite circa 20 de firme noi”, a declarat reprezentantul rezident al ONU, una dintre institutiile care va realiza proiectul. Fiecare incubator va costa cate 360.000 de euro. Urmatoarele incubatoare urmeaza sa fie deschise in Hunedoara si Alba, iar in ultima etapa in Iasi si Dolj.

Citeste si:  Contractele pesediste de achizitii, la vedere din ianuarie 2006

Incubatoarele moarte din Romania

Proiectul anuntat ieri de reprezentantii guvernului, ai Programului de Dezvoltare al Natiunilor Unite (PNUD) si de ambasadorul Japoniei nu este primul de acest fel din Romania.
La sfarsitul lui 2003, functionau in Romania, cel putin pe hartie, 19 incubatoare de afaceri, arata un studiu al Pactului de Stabilitate asupra politicilor in domeniul IMM-urilor. Majoritatea au fost deschise in cadrul unui proiect Phare si si-au inchis portile dupa ce finantarea a fost consumata.
Potrivit studiului, doar 31a din patronii de IMM-uri au auzit de incubatoarele de afaceri din Romania, dar nici una dintre firmele intervievate n-a apelat la astfel de servicii. Studiul Pactului de Stabilitate face recomandari acide la adresa autoritatilor romane. „In loc sa se construiasca inca 20 de noi incubatoare, mai bine s-ar prezenta publicului o singura poveste de succes care sa demonstreze viabilitatea proiectului. Ar trebui elaborata o strategie pentru promovarea incubatoarelor si pentru ca strategia guvernamentala sa fie cunoscuta publicului”, concluzioneaza studiul.
Intrebati care a fost soarta vechilor incubatoare, viceprim-ministrul George Copos si presedintele Agentiei Nationale pentru IMM-uri (ANIMMC), Ovidiu Chirovic, au ocolit subiectul: „Nu face obiectul acestei conferinte de presa”, a ripostat Copos.

Citeste si:  Statul incepe platile catre Bechtel

Invatam din greseli?

Reprezentantii guvernului au incercat sa convinga faptul ca, spre deosebire de proiectele din trecut, de data aceasta incubatoarele se vor dovedi viabile. „Se vor alege firme viabile, nu cele care sa fie legate de un tip sau altul de clientela”, a dat asigurari Ovidiu Chirovici. „Nu se poate sa punem oua de bibilica si sa iasa vulturi”, a continuat acesta. Firmele vor fi selectate de reprezentantii ANIMMC, in baza unei metodologii elaborate de Natiunile Unite. Solicitantii, firme nou-create sau cu mai putin de doi ani vechime, trebuie sa prezinte un proiect de dezvoltare care sa permita crearea a cel putin doua locuri de munca in urmatorii doi ani.