Din 2007, Romania va trebui sa se alinieze noilor regului de pescuit impuse de Uniunea Europeana. Asadar, pescarii nu vor mai putea pescui oriunde si oricum. „La Marea Neagra, la Midia, Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura (ANPA) a cumparat un teren unde se va construi Bursa de Peste. La fel vom proceda si in Delta Dunarii, la Tulcea. Astfel, pescarii nu vor mai putea comercializa peste decat in aceste ”, ne-a declarat presedintele ANPA, Gheorghe Stefan. „Vom infiinta, de asemenea, in toata tara. Este o regula impusa de UE”, a adaugat Stefan. O alta noutate dupa eventuala aderare la UE, a declarat Stefan, va fi faptul ca „pescarii nu vor mai plati tot felul de taxe fara rost. Singura taxa impusa va fi impozitul pe profit”. Totodata, Gheroghe Stefan a cprecizat ca“dupa aderare, o sa se elimine taxele vamale si acest lucru o sa-i determine pe români sa muceasca mai mult pentru a obtine marfa de calitate, la un pret scazut”

Citeste si:  Romania sfideaza piata europeana de masini

Teritoriu comun de pescuit pentru Romånia si Bulgaria
„Din 2007, platforma continentala romaneasca a Marii Negre va fi comuna cu cea bulgareasca. Regulamentele aplicate in pescuit vor fi aceleasi pentru ambele tari. Astfel pescarii romani vor putea pescui linistiti in aria Bulgariei si viceversa”, a anticipat Stefan.
Romania, va beneficia, de asemenea de fonduri europene pentru piscicultura. „Fondul European de Pescuit va aloca Romaniei in perioada 2007-2013, suma de 200 milioane de euro pentru dezvoltarea acvaculturii si, implicit, a pisciculturii. Contractele de finantare se vor face la sediile ANPA, iar banii vor fi derulati prin Agentia de Plati si Interventii in Agricultura (APIA)”, a declarat Gheorghe Stefan. „Oricum, acvacultura este singurul sector din agricultura care a primit numai stegulete verzi de la UE. Noi ne consideram deja integrati”, a adaugat presedintele ANPA.

Exportul de peste, de trei ori mai mic decåt importul
In tara noastra, consumul mediu anual de peste pe cap de locuitor este de doar 3,5 kg. „In Romania se consuma in jur de 70.000 de tone de peste anual si se produc doar 20.000 de tone”, ne-a declarat Gheorghe Stefan. Acesta a adaugat ca „exportul de peste este de trei ori mai mic decat importul. Romania exporta cantitati foarte mici de file de salau si calcan din Marea Neagra. Pana anul acesta, exportul statea mai bine, pentru ca exportam foarte mult caviar extras din sturioni. Acum insa nu mai e posibil acest lucru, deoarece pescuitul sturionilor este interzis pe o perioada de zece ani”.

Citeste si:  Relanasarea MTS Leasing: o noua pacaleala?

Importul de pesti exotici a crescut de 55 de ori
În primele cinci luni ale anului 2006, tara noastra a importat pesti exotici, somn african si crapi vii în valoare de aproape 240.000 euro, fata de 38.000 euro în perioada similara a anului trecut, informeaza NewsIn. De la inceputul anului, Romania a importat 126.440 kg, în crestere evidenta fata de cele 2.300 kg din anul precedent. „Acesti pesti vii importati sunt fie puiet pentru amenajari piscicole, fie pesti exotici de acvariu“, a declarat, purtatorul de cuvânt al ANPA, Adrian Ionascu.
Cu toate acestea, pestii exotici nu sunt deloc ieftini. Pretul unui kilogram de peste exotic poate sa ajunga pâna la un milion de lei. Anul acesta, România a importat din Indonezia o cantitate de 36 kg de pesti exotici, în valoare de 1.094 euro, la un pret de 1.094.000 lei pentru un kilogram. Preturi ridicate au avut si pestii exotici proveniti din Arabia Saudita, cantitatea de 39 kg fiind achizitionata de un pret total de 1.102 euro, adica cu 1.017.230 lei pentru un kilogram.

Citeste si:  In Romania se mai poate castiga frumos inca 4-5 ani

Autor: Otilia Caloian