In imobiliarul autohton s-a investit in jumatate de an cat pe tot parcursul lui 2006. Chirii in crestere, explozie a preturilor terenurilor. O singura concluzie: spatii prea putine la o cerere in expansiune
Piata de investitii in domeniul imobiliar s-a situat in primul semestru la aproape 200 de milioane de euro, volum mai mare fata de cuantumul total inregistrat pe parcursul anului trecut, de 170 milioane euro.
Explozia volumului investitional in real-estate a fost antrenata de performanta foarte buna a segmentului de birouri, care a primit un flux de capital in valoare de circa 160 milioane euro, insumand aproximativ 87.000 mp birouri de clasa A si B, se arata intr-un studiu al companiei imobiliare CB Richard Ellis.
Cifrele erau la fel de impresionante si in anul trecut, astfel ca ne putem intreba de ce investitiile sunt inca atractive in segmentul imobiliar. Expertii CBRE explica acest apetit investitional prin marja de profit ridicata obtinuta in domeniul imobiliar fata de investitiile alternative.
De asemenea, la fel ca in anii trecuti, investitorii straini au ramas cei mai activi jucatori de pe piata locala, topul investitorilor fiind dominat de companii sau fonduri de investitii din Marea Britanie si Spania.
Cele mai importante tranzactii din acest semestru au vizat segmentul de birouri.
Achizitionarea cladirii Charles de Gaulle Plaza de catre compania Accession Fund, administrata de GLL Real Estate Partners, pentru circa 80 milioane euro si cu un randament al investitiei de 7% domina topul celor mai scumpe achizitii din acest semestru.
In acelasi timp, insa, randamentul investitiilor a continuat sa scada, pe toate segmentele pietei imobiliare, pe fondul lipsei proprietatilor de calitate si a nivelului crescut al cererii.
Astfel, daca in prima jumatate a anului trecut pentru birourile de clasa A se obtinea un randament de 9-9,5%, in 2006 randamentul a scazut la 7,5-8%, tendinta descrescatoare care se va mentine pana la finele acestui an.
Chiriile continua sa creasca ametitor
Piata spatiilor comerciale din Bucuresti a crescut in primul semestru cu circa 55.000 de metri patrati, ajungand la aproape 580.000 de metri patrati, iar chiriile au urcat in medie cu 20%, se mai arata in studiul companiei imobiliare CBRE.
Cele mai ridicate chirii s-au inregistrat pentru spatiile comerciale stradale, intre 90-130 euro/ mp/luna, in timp ce chiriile pentru spatiile din mall-uri s-au mentinut la 60-80 euro/mp/luna, ajungand pana la 120 euro/ mp/ luna pentru spatiile mai mici de 50 mp.
Interesul crescut manifestat de banci si operatori de telefonie mobila pentru zonele secundare si periferice a generat o crestere rapida a chiriilor, de 25-30%, pentru spatiile situate in zone dens populate.
In acelasi timp, preturile in zonele centrale preturile sunt mult mai mari, de 3.000-5.000 euro/ mp, nivel similar cu marile capitale ale statelor europene.
Lipsa acuta de spatii in astfel de zone va duce la mentinerea tendintei puternic ascendente de crestere a preturilor la spatiile comerciale pana la finele acestui an, mai ales ca specialistii CBRE anticipeaza pana la inceputul lui 2007 nu vor mai fi livrati pe piata decat 45.000 mp de spatii comerciale.
Terenuri mai scumpe cu 50% in ultimul an
Pe o curba puternic ascendenta s-au aflat si preturile terenurilor din Bucuresti, care au crescut in ultimul an cu pana la 50%, ca urmare a avansului semnificativ al cererii si diminuarii numarului de suprafete disponibile, mai adauga analistii companiei imobiliare.
Cu toate acestea, se poate observa ca cererea de terenuri a cunoscut in ultimii doi ani o transformare importanta, trecand de la tranzactiile speculative la cele destinate proiectelor imobiliare.
Totusi, decalajul intre cerere si oferta ramane major, in ciuda faptului ca suprafatele substantiale de teren au devenit disponibile prin transformarea fostelor zone industriale si terenuri agricole in terenuri construibile.
Tot din cauza ofertei limitate de terenuri pretul pentru astfel de suprafete, situate in zonele centrale si de nord ale Capitalei, a crescut cu 25-75% sau chiar mai mult in ultimele 12 luni, atingand nivelul de 2.500-3.000 euro/mp, in anumite zone.
De asemenea, pretul terenurilor pentru proiecte comerciale situate in interiorul orasului au cunoscut cea mai mare crestere, situandu-se in prezent la 250-600 euro/mp. In cazul fostelor platforme industriale din interiorul Capitalei, preturile au urcat la 200-600 euro/mp, iar locuintele de lux costa 1.500-2.500 euro/mp, in zonele centrale si de nord.
Autor: Adelina Vlad