Romania este o tara in care populatia majoritara are venituri foarte modeste, insa se poate compara, din punct de vedere al chiriilor, cu tari europene precum Franta, Cehia si Germania, se arata intr-o analiza realizata de agentia imobiliara Edil Casa SRL din Cluj-Napoca (www.edil.ro), citata de www.SMARTfinancial.ro.

Preturile la chiriile apartamentelor din Cluj-Napoca si Bucuresti in aceasta perioada sunt pana la duble fata de anul 2006. In a doua parte a anului s-au inregistrat noi scumpiri in special la apartamentele cu una si doua camere, scumpiri de aproximativ 10-15%.

Motivul scumpirilor este reprezentat de venirea studentilor in Cluj si Bucuresti, din vacanta, pentru inceperea unui nou an universitar.

In Cluj-Napoca, incepand din luna august 2006, chiriile la apartamentele cu o camera, doua camere si garsoniere au cunoscut o usoara tendinta de crestere fata de nivelul din lunile anterioare. Aceste cresteri continua sa se inregistreze pe fondul cererilor venite din partea studentilor din provincie care nu beneficiaza de cazare in caminele studentesti.

Cresterea chiriilor in aceasta perioada a anului este un fenomen deja cunoscut, datorita cererii mari care vine din partea studentilor. Se estimeaza o crestere moderata a chiriilor, de maxim 10%, deoarece chiriile practicate in Cluj-Napoca sunt deja peste posibilitatile studentilor. Astfel, chiria unei garsoniere porneste de la 150 de euro/luna putand ajunge la 200 de euro in zonele mai cautate.

Chiria se stabileste in functie de zona, confortul oferit, accesul la mijloacele de transport in comun si dotari, anul constructiei nefiind atat de important in cazul inchirierilor. Conform acestor variabile, o garsoniera situata in cartierul Andrei Muresanu poate fi inchirata cu 200 de euro/luna, in timp ce aceeasi garsoniera se inchiriaza cu 120-150 de euro/luna in cartierele Manastur si Marasti.

Cererea cea mai semnificativa se inregistreaza pentru garsoniere si apartamentele cu doua camere, acestea fiind preferate de studenti, cat si de familii tinere sau oameni de afaceri care transforma imobilul in locuinta de serviciu. In aceasta perioada chiria pentru acest tip de apartament variaza intre 200 si 450 de euro/luna, comparativ cu anul 2005 cand acelasi apartament se inchiria cu 150-200 de euro/luna.

Daca luam ca punct de referinta zona, se observa ca un apartament cu doua camere in Manastur se inchiriaza cu 200-250 de euro/luna, in timp ce in Zorilor sau Gheorgheni chiria variaza intre 250-400, iar in Centru poate ajunge la 450 de euro/luna.

Zonele cele mai cautate pentru inchiriere sunt: Zorilor, Marasti (zona Cehoslovaciei), Manastur si Centru urmate de Gheorgheni. In ceea ce priveste apartamentele cu trei si in special patru camere, cererea vine in general din partea firmelor, cat si reprezentanti ai firmelor in scopul transformari acestora in loc de protocol.

Aceste apartamente au suprafete mari, deci si costurile cu intretinerea sunt superioare celor cu doua camere si mai usor de suportat de catre firme. Rar se intalnesc cazuri cand persoane fizice isi permit sa plateasca costurile cu chiria si pe cele de intretinere.

Inchirierea unui apartament cu trei camere aflat in constructie noua in cartierul Andrei Muresanu costa intre 400-700 de euro, in Zorilor intre 350-500 de euro/luna, in timp ce cartierul Manastur chiria variaza intre 280-350 de euro/luna. In cazul apartamentelor de protocol, superfinisate si utilate, chiria poate ajunge la 900 de euro/luna.

Clientela pentru acest tip de imobil este reprezentata de manageri de varf, persoane din domeniul financiar, firme straine care au afaceri in tara noastra. Chiria la apartamentele cu patru camere nu a intregistrat cresteri semnificative, datorita cererii scazute care s-a manifestat pe acest segment.

Astfel, un apartament are chiria situata intre 350-400 de euro/ luna in functie de zona. Daca apartamentul este intr-o constructie noua, mobilat si finisat, chiria variaza intre 800-1000 de euro/luna, avand dotari occidentale, aer conditionat, jacuzzi, central termica, internet.

Achizitionarea unui apartament pentru inchiriere este un demers care aduce profit, iar bucurestenii stiu foarte bine acest lucru. In momentul de fata in Bucuresti inchirierea unei garsoniere variaza ca pret intre 150 si 200 de euro pentru o luna. Preturile sunt valabile pentru un cartier normal, cum ar fi Drumul Taberei, Militari, adica cartiere nici prea scumpe, nici foarte ieftine. O garsoniera aflata in cartierul Titan sau Militari poate fi inchiriata si cu 400 de euro pe luna, dar este superfinisata si dotata superlux.

Chiria unui apartament este data de mai multe aspecte, printre care cartierul in care acesta este amplasat, accesul la mijloacele de transpot in comun, precum si dotarile de care acesta beneficiaza. Spre exemplificare, chiria unei garsoniere poate fi si de 100 de euro, daca este intr-un cartier marginas si este nemobilata, in timp timp ce, chiria la o garsoniera poate creste la peste 200 de euro daca se afla intr-un cartier mai select, este superfinisata, dotata cu aer conditionat, masina de spalat si altele.

Inchirierea unui apartament de doua camere in Bucuresti costa intre 250 si 350 de euro/luna in cartierul Titan, in timp ce anul trecut acelasi apartament se inchiria cu 150-200 de euro. Acelasi apartament poate fi inchiriat cu 250-400 de euro/luna in Militari si cu 280-800 in Unirii, aici preturile fiind putin mai ridicate datorita zonei. Se observa ca preturile chiriilor au crescut proportional cu preturile apartamentelor.

Apartamentele cu una sau doua camere sunt cele mai cautate, deoarece chiriasii sunt reprezentati in general de familii cu mai putine persoane sau studenti cat si de oameni de afaceri, reprezentanti ai unor companii straine dar si datorita costurilor cu intretinerea care sunt mai mici decat la apartamentele cu trei sau patru camere.

Un apartament cu 3 camere in Bucuresti se inchiriaza cu 350-500 de euro/luna , in timp ce in urma cu un an, un apartament similar ca marime, situat cam in acelasi cartier, putea fi inchiriat cu aproximativ 200-250 de euro/luna. Situatia este similara si in cazul apartamentelor cu patru camere.

Astfel, un apartament de patru camere costa acum la inchiriere 400-700 de euro/luna ajungand chiar la 1500 de euro/luna in carterul Unirii, in vreme ce anul trecut putea fi inchiriat cu 250-300 de euro/luna. Preturile apartamentelor cu patru camere nu au crescut prea mult pentru ca acestea nu prea sunt cautate.

Sursa: SMART financial – www.SMARTfinancial.ro ©