Impozitele si taxele locale se vor indexa, dupa aderarea României la Uniunea Europeana, din trei în trei ani, în functie de inflatie, au aratat reprezentanti ai Ministerului Finantelor Publice (MFP), într-un seminar pe probleme fiscale.

În prezent, taxele si impozitele locale se indexeaza anual, în functie de evolutia inflatiei. Din ianuarie 2007 impozitele se vor plati trimestrial, iar în cazul impozitului pe proprietate vor exista doua termene de plata: 31 martie si 30 septembrie. De asemenea, agentii economici vor fi obligati sa-si declare bunurile o data la trei ani.

Persoanele fizice din România care vor avea, dupa aderare, depozite în statele membre Uniunii Europene nu vor fi impozitate. Potrivit noului Cod Fiscal, exceptie vor face Austria, Luxemburg si Belgia. De asemenea, veniturile obtinute de rezidenti în România nu vor fi impozitate.

Locuintele cu o suprafata mai mare de 150 metri patrati vor fi impozitate cu câte 5 la suta în plus pentru fiecare 50 metri, iar impozitul în agricultura va fi stabilit în functie de categoria de folosinta a terenului si a zonei.

Citeste si:  CreditEXPO 2007 deschide sezonul de toamna pe piata creditelor

Taxa de înmatriculare pentru masinile non-euro va putea ajunge pâna la 8.000 euro, în functie de capacitatea cilindrica. Din 2007, cursul de schimb care va fi luat în considerare la nivel national va fi cel stabilit în prima zi lucratoare a lunii octombrie a anului precedent.

Potrivit reprezentantilor MFP, pâna în prezent România a atins nivelul minim de accize impus de UE pentru benzina cu plumb, bere si vinuri.

Pentru un hectolitru de alcool pur în prezent se plateste o acciza de 550 euro, dar, potrivit reprezentantilor MFP, aceasta va mai creste (în conditiile în care în Anglia se plateste 3.000 euro pe hectolitru, iar în Suedia statul percepe 5.000 euro pe hectolitru). Pentru tigarete în prezent se plateste o acciza de 34 euro la mia de tigarete si va trebui sa se ajunga la 60 euro pe mia de tigarete.

Sursa: Rompres & SMART financial – www.SMARTfinancial.ro ©