Uniunea Europeana a alocat Romaniei fonduri nerambursabile în valoare de 372,29 milioane euro prin intermediul programului Phare National 2005, informeaza Ministerul Finantelor Publice. Acordul de finantare a fost semnat de ministrul finantelor publice, Sebastian Vladescu, si de seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele.

Pentru cofinantarea proiectului, de la bugetul de stat vor fi alocati circa 86,33 milioane euro. Sistemul de co-finantare a contractelor va fi comun, de tip “joint co-financing”, prin care co-finantarea se va adauga fondurilor comunitare, si va urma regulile si procedurile Phare, cu exceptia cazurilor în care acordul prevede proceduri specifice pentru anumite proiecte.

Programul Phare 2005 are în vedere finalizarea pregatirilor României pentru aderarea la Uniunea Europeana. Propunerea financiara reflecta atât prioritatile stabilite în Parteneriatul de aderare si în foaia de parcurs pentru România si Bulgaria, cât si masurile care decurg din strategiile pentru cele opt sectoare incluse în programarea Phare multianuala 2004-2006.

Fondurile alocate prin intermediul acestui program trebuie utilizate în întregime pâna la sfârsitul anului 2008, respectiv 2009 pentru proiectele de infrastructura, existând posibilitatea reducerii acestora în cazul în care nu se demonstreaza un nivel suficient al capacitatii administrative si de absorbtie pâna la sfarsitul lunii septembrie 2006.

Citeste si:  Jucatorii de la Bursa sunt cu ochii pe SIF-uri

Sursa: Rompres & SMART bank – www.SMARTbank.ro ©