Procesul de demutualizare a Bursei de Valori Bucuresti (BVB) s-a incheiat, iar piata de capital intra in etapa consolidarii. Cu doua zile in urma a fost eliberata hotararea judecatoreasca de transformare a Bursei din societate privata intr-o societate pe actiuni, a declarat ieri, cu ocazia dechiderii oficiale a sedintei de tranzactionare, presedintele Comitetului Executiv al BVB, Sergiu Oprescu. Domnia sa a precizat ca fuziunea BVB cu Bursa Electronica RASDAQ (BER), intr-o prima faza, si apoi cu Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri din Sibiu (BMFMS) reprezinta etapele crearii unei piete de capital consolidate in regiune.

Noua arhitectura a pietei bursiere, in contextul Bursei de Valori Bucuresti SA, rezultat al fuziunii BVB – BER, va fi formata dintr-o piata reglementata si un Sistem Alternativ de Tranzactionare (ATS). Ambele vor cuprinde cate doua segmente: piata “cash” (pentru actiuni si obligatiuni), si derivative (pentru futures si options).

Mentionam ca, prin modificarea legii pietei de capital promulgate de presedintele Traian Basescu la inceputul acestei luni, a fost permisa distribuirea gratuita a actiunilor BVB catre societatile de brokeraj care fac parte din Asociatia Bursei.

Realizarea unei piete bursiere unificate va crea premisele pentru consolidarea increderii investitorilor romani si straini in mecanismele bursiere.