Presedintele Traian Basescu a intrerupt o conferinta de presa pe care o tinea impreuna cu premierul Calin Popescu Tariceanu la Bruxelles, pe motiv ca acesta si-a depasit atributiile in ceea ce priveste politica externa.

Motivul l-a constituit Republica Moldova. Premierul Tariceanu l-a iritat pe presedintele Basescu lansandu-se in afirmatii privind strategia integrarii Republicii Moldova in Uniunea Europeana. Surse de la Bruxelles au povestit ca episodul s-a consumat dupa ce premierul a anuntat ca liberalii sustin integrarea Moldovei in Uniunea Europeana. Aceasta declaratie nu ar fi fost o problema daca premierul Tariceanu nu ar fi spus ca acest proces ar trebui sa se realizeze conform viziunii Partidului European Liberal Democrat si Reformist, care este total opusa planului basescian in aceasta chestiune. Nemultumit de afirmatiile premierului, presedintele i-a confiscat microfonul si a intrebat daca exista ziaristi straini in sala de conferinta.

Singurul reprezentant al presei straine care era prezent a fost rugat sa paraseasca sala, iar ceea ce a urmat a fost o discutie „off the record“ cu presa din Romania. Cu toate acestea, reprezentantii PNL au dat ieri un comunicat pe acesta tema. „ELDR este spatiul politic in care liberalii moldoveni isi pot duce la indeplinire aspiratiile ideologice si economice. PNL, asa cum este firesc, este cel mai important avocat al liberalilor moldoveni in cadrul ELDR, pentru afilierea lor la familia liberal-europeana“, se arata in comunicat.

Unde este de fapt sincopa? Liberalii europeni doresc ca integrarea Republicii Moldova sa se faca o data cu Balcanii de Vest, cu tari precum Macedonia, Croatia sau Turcia. Strategia ELDR este insa diametral opusa celei enuntate de Traian Basescu la inceputul mandatului sau, cand a spus ca integrarea europeana a Moldovei este o prioritatea pentru Romania. Alaturarea Moldovei cu Balcanii de Vest ar intarzia integrarea sa, in timp ce Basescu are un alt plan pentru Moldova.

Citeste si:  Topul bancilor care satisfac clientii

Basescu critica bugetul

Presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu, prezenti la Bruxelles, s-au declarat profund dezamagiti de propunerea britanica privind Bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2007-2013. Seful statului a declarat ca spera ca Marea Britanie sa-si amelioreze propunerea, astfel incat sa fie respectate principiile fundamentale ale UE, coeziunea si solidaritatea. Dupa prima runda de discutii, presedintele s-a declarat optimist in ceea ce priveste posibilitatea, ca varianta de buget promovata initial sa fie imbunatatita. „Interesul nostru este sa se ajunga la un buget. Avem convingerea ca presedintia britanica va mai face niste concesii. Nu putem realiza dezvoltarea Uniunii pe o suma de interese nationale daca nu spunem ca avem principii de constructie europeana – coeziune si solidaritate“, a spus Basescu. Seful statului a recunoscut ca tara noastra este mult mai interesata decat alte state membre de stabilirea bugetului, si a avertizat ca, desi Rominia nu are drept de vot, „vom exprima pozitii extrem de clare din punctul nostru de vedere“. El a mai explicat ca exista un mecanism care poate lasa Uniunea sa functioneze si fara un buget adoptat cu aprobarea acestuia de catre Parlament in fiecare an. Acelasi punct de vedere critic a fost prezentat de Basescu si in discutia cu reprezentantii Partidului Popular European, unde a participat in calitate de invitat al presedintelui PPE, ca fost lider al PD care a devenit recent membru al acestei formatiuni. Si concluzia acestei discutii a fost ca propunerea actuala a presedintiei britanice incalca principiul solidaritatii statelor si ar presupune o contradictie intre extinderea Uniunii Europene si posibilitatile de finantare ale procesului.

Britanicii tin in sah UE

Intre timp, Marea Britanie continua sa tina in sah Uniunea Europeana. Liderii Uniunii Europene s-au intalnit ieri pentri o noua runda de negocieri, la summitul de la Bruxelles, dupa ce in ajun au respins cea mai recenta propunere a presedintiei britanice a UE privind bugetul comunitar pentru 2007-2013. Intreaga comunitate europeana astepta ieri o propunere – compromis din partea Marii Britanii, dupa ce primele doua tentative ale lui Blair au fost refuzate categoric. Blair a prezentat intr-adevar o noua propunere de buget, care pare a fi un compromis intre pozitia Londrei si a celorlalte state ale Uniunii. La inceputul zilei, Blair a avut o serie de intalniri bilaterale cu majoritatea liderilor europeni, inclusiv cu presedintele francez, Jacques Chirac, cel care a respins pana acum propunerile de buget ale presedintiei britanice. Londra a dat de inteles inca de la inceputul zilei ca nu doreste sa renunte la eliminarea subventiilor agricole. Pe de alta parte, UE nu are de gand sa cedeze in ceea ce priveste fixarea unei date, chiar si una conditionata, cu privire la eliminarea subventiilor guvernamentale pentru exporturile de produse agricole, atata timp cat nu va obtine angajamente de reciprocitate din partea celorlalte tari implicate in acest dosar, au reafirmat o serie de inalti responsabili europeni. „Avem senzatia ca in momentul in care vom accepta sa fixam o data, ne vom pierde pozitia de negociere si ne vom gasi pe un teren foarte alunecos“, a explicat unul din acesti responsabili comunitari. O alta sursa din apropierea negocierilor a dezvaluit ca subiectul fixarii unei date, in principiu anul 2010, in dosarul eliminarii subventiilor pentru exporturile agricole, a facut obiectul unor „discutii foarte aprinse“ in cursul unor negocieri restranse care au avut loc in noaptea de joi spre vineri. Aceeasi sursa a indicat ca a fost vorba de o discutie de genul „UE impotriva tuturor“, indicand ca pana si Elvetia, care este una din tarile cu agricultorii cei mai protejati de stat din grupul G10, pare dispusa sa accepte o data pentru eliminarea subventiilor. Londra pare dispusa sa amane dezbaterea subventiilor agricole, insa nu poate renunta la acest lucru, atata timp cat guvernul Blair a ajuns la putere sustinand, in campania electorala, eliminarea lor. Una dintre noutatile dezbaterilor de ieri a fost trecerea Poloniei, un aliat fidel al Marii Britanii, de partea Frantei. Dupa cum se stie, dupa Franta, Polonia este cel de-al doilea beneficiar al Politicii Agricole Comune, ceea ce a facut ca guvernul de la Varsovia sa-si „tradeze“ vechii prieteni.

Citeste si:  Impozite mai mari pe restaurante, case si masini

Comisia chemata sa arbitreze

Comisia Europeana a fost rugata sa calculeze valoarea controversatului rabat cerut de Marea Britanie, pentru a usura negocierile, sustine Reuters. Se pare ca propunerea a venit dupa intalnirea privata a presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, cu presedintele francez, Jacques Chirac, si cu premierul britanic, Tony Blair. In urma interventiei lui Barroso, Blair a revenit ieri seara cu o noua propunere bugetara. Ultimul plan britanic vorbeste despre o marire a cheltuielilor cu 1,03% mai mare fata de propunerea anterioara. Cu toate acestea, continua sa existe o diferenta uriasa intre propunerea britanica si pozitia Frantei si a aliatilor sai. Chirac propusese anterior Marii Britanii o reducere a cheltuielilor, care insa sa nu afecteze costurile largirii, cu exceptia bugetelor pentru agricultura destinate noilor state membri.

Cancelarul german, Angela Merkel, a incercat ieri sa joace rolul de mediator intre Londra si Paris, sustinand o marire a cheltuielilor cu 1.045%, o solutie de compromis, neimbratisata insa de Londra. (C.F., G.D.R.)

Autori: Cristina Faighel, George D. Rapa

Citeste si:  Romania urca pe locul 48 in topul privind atractivitatea afacerilor