Basescu, adica, ar putea spune asta, neuitandu-si sloganul sub puterea caruia a implinit un an de presedinte al tuturor romanilor. Exclamatia basesciana, cu adaosul de rigoare la sloganul de campanie al fostului comandant de nave disparute din patrimoniu sub „efectul Philadelphia“, recunosc, nu-mi apartine. L-am preluat dintr-o caricatura a artistului Marian Avramescu pentru ca reprezinta „bilantul“ catastroficului An al Cocosului, venit pe locul „cucuvelei“ de la Cotroceni. Astrologii au atentionat, la inceputul acestui an, ca lucrurile vor fi complicate pe plan social si politic. Ceea ce s-a si intamplat. Disputele Sindicatelor cu Guvernul au bulversat mersul cu metroul, i-au zapacit deopotriva pe profesori, parinti si elevi, Alianta a intrat in efervescenta. Ca si relatia Presedinte-Premier. Intre cele doua Palate, Procurorul General al Romaniei, Ilie Botos, s-a trezit ca sta pe un scaun electric si, ca sa scape de curentul care i-ar fi facut scrum functia, a inclinat balanta tinuta de fata aceea oarba pe care o cunoastem cu totii, in momentul „Patriciu“, catre Cotroceni. Legile 303-304-317, desi modificate, au creat miscari browniene in randul magistratilor. Unii s-au cerut la pensie, altii au trecut din procuratura si instante in avocatura, conflictul Macovei-CSM a schimonosit si mai tare fata Justitiei, pana cand „Cocosul“ de la Cotroceni a fost nevoit sa lanseze mesajul de pace, surprinzand pe reprezentantul Executivului in Consiliul Superior al Magistraturii. Pentru prima oara in acest an de mandat, Basescu a fost sfatuit cu intelepciune – zic unii, de Renate Weber – sa se duca la CSM si sa atentioneze ca nu mai e de partea conflictelor, ca nu le mai vrea, ca e cazul ca toti sa-si revina pentru ca „ne aflam la capatul termenelor“. Mintea romanului cea de pe urma.

Citeste si:  Scad dobanzile la creditele pentru locuinte

In fine, in Anul Cocosului (revin obsedant la acest simbol zodiacal chinezesc cu tente dramatice, de sarit la bataie, de zburlire si la adversari, dar si la prieteni…) Romaniei i s-au imbolnavit gainile. Cu cocosi cu tot. Nu in „ograda“ celor aflati in TOP 300, ci in cotetele amaratilor care au fost nevoiti sa ia temperatura unor „santinele“ inrolate in lupta cu Aviara. Asta, peste devastatoarele inundatii. Pe final de an, a venit rujeola, pesta porcina si gramezile de fetusi aruncati in padurea de langa Gropnita. Sistemul sanitar, plin de administratie corupta, a naucit si medici si pacienti deopotriva. PNA s-a transformat in DNA si, din punct de vedere „morar“, nu se mai poate discuta de mare coruptie pentru ca nu e definita in legislatie, trei jurnalisti romani rapiti in Irak au tinut politica si populatia paralizata vreme de 55 de zile, evazionistii patriei continua plata la „negru“, Scheele spune ca Bucuresti nu e Capitala europeana.

Citeste si:  Subventii de 20% la constructia de locuinte prin credit ipotecar

Anul 2006 va fi al Cainelui. Anul de dinaintea lui 2007. Pana atunci, sa fim optimisti! Sa speram ca vom fi cetateni UE. Singurii care au intrat, insa, in Comunitate – autohtona ce-i drept – sunt serviciile de informatii. C-a vrut Basescu. Sa traim bine! Ce axa lui!

Autor: Adina Anghelescu