Sefii Uniunii Europene elaboreaza noi legi pentru impozitarea vehiculelor in functie de gradul lor de poluare. O astfel de masura este practic anticipata deja de constructorii auto care au demarat proiecte in acest sens. Germanii de la BMW au anuntat deja ca vor lansa la inceputul acestui an un 760i hibrid, care consuma atat benzina, cat si hidrogen. Ceilalti producatori mizeaza pe tehnologia castigatoare de peste ocean. Atat francezii de la Citroen Peugeot, car si Mercedes isi doresc masini hibride cu motor diesel si propulsor electric.

O lege deja intrata in viguare obliga toti producatorii auto care vor sa vanda masini in spatiul UE sa scada nivelul dioxidului de carbon sun 120 g/km. Aceasta masura inseamna un consum mai mic de combustibil, deci motoare mai eficiente si litraje mai mici ca pana acum.

Dieselul este cunoscut si apreciat de europeni pentru consumul mic de combustibil. Acesta este motivul pentru care vanzarile de masini cu motoare diesel au crescut substantial in ultimii 20 de ani, in Europa. Deci, o masina cu un motor diesel suplinit de un propulsor electric este solutia ideala in aceste conditii.

Producatorii mai trebuie sa rezolve o singura problema, aceea a emisiilor de oxid de nitrogen, gaz toxic care se degaja prin arderea motorinei. Tehnic problema este rezolvata, insa costurile suplimentare legate de filtre sunt destul de ridicate. Daca le vor rezolva, probabil ca masinile hibride vor impanzi Europa, crede Andrew Fulbrook, analist pe piata auto.

PSA Peugeot Citroen a anuntat ca in 2009 – 2010 va lansa primul vehicul diesel hibrid ce va fi Peugeot 307 sau succesorul sau. Mercedes a prezentat deja la Detroit un S Class hibrid, masina ce poate intra in productie imediat. Ford a anunta un C-Max hibrid, producatorul detine deja tehnologia si o produce pentru piata americana.

Batalia pentru piata hibrida se va incinge in urmatorii ani avand in vedere ca o astfel de masina consuma cu 30 de procente mai putin combustibil.