Ministerul Finantelor Publice (MFP) intentioneaza sa modifice Legea datoriei publice, in acest an, pentru ca aceasta sa nu mai permita ministerelor sa contracteze credite externe, iar finantarea proiectelor sa fie efectuata doar de la bugetul de stat, a declarat secretarul de stat in MFP Claudiu Doltu, citat de Mediafax. Potrivit acestuia, scopul masurii este facilitarea gestionarii imprumuturilor externe: exista cateva sute de proiecte, cu termene de plata diferite, multi functionari ai MFP fiind “imobilizati” pentru aceasta activitate.

Dupa modificarea legii, ministerele urmeaza sa hotarasca nivelul sumelor necesare pentru proiecte. In cazul in care proiectele obtin aprobarea Guvernului, Ministerul Finantelor va aloca ministerelor sumele respective. Ulterior, MFP va atrage surse de finantare pentru a acoperi deficitul bugetar rezultat.

Doltu a precizat insa ca aceasta masura vizeaza anii urmatori, deoarece in prezent exista proiecte in derulare cu diferite institutii financiare internationale. Totodata, el am mentionat ca modificarea legii datoriei publice are legatura si cu intentia de listare a titlurilor de stat pe bursa.

In alta ordine de idei, oficialul MFP a spus ca autoritatile romane continua discutiile cu BERD si BEI referitoare la posibilitatea ca acestea sa emita obligatiuni in lei pe piata romaneasca pentru a finanta proiectele in Romania. (C. Stegarescu)