Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit a aprobat 12 proiecte SAPARD, în valoare de 750.000 de euro pentru conservarea si valorificarea mestesugurilor traditionale, informeaza un comunicat emis de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR), si citat de Rompres si www.SMARTfinancial.ro.
Un proiect Sapard a vizat localitatea Feldioara, din judetul Brasov. Societatea respectiva a beneficiat de fonduri Sapard prin doua proiecte cu contributie europeana de 100.000 Euro pentru productia si comercializarea produselor de mic mobilier rustic din lemn masiv de rasinoase.
Mobilierul creat are ca si element de originalitate finisajul în stil clasic, vechi, realizându-se, astfel, mobilier ceruit, baituit, vopsit si antichizat. Toate produsele realizate sunt destinate exportului.
“Principala piata de export este Marea Britanie – de unde vin cele mai multe cereri pentru produse. Produsele sunt exportate, de asemenea, si în Franta, Irlanda si chiar în SUA.
Urmatoarea piata de nisa care va fi valorificata este Belgia, aceasta având un potential remarcabil în comercializarea mobilierului din stejar, fiind considerata, totodata, una dintre tarile care da tonul la design în materie de mobilier”, apreciaza administratorul societatii, Dragos Barna.
Într-o prima etapa, prin investitiile din cadrul primului proiect, s-au achizitionat doua linii de uscatoare pentru materialul lemnos, pentru ca productia de mobilier sa se poata extinde. Valoarea totala a proiectului a fost de aproximativ 50 mii de euro, jumatate din suma fiind asigurata din fonduri SAPARD nerambursabile.
În cadrul celui de al doilea proiect, a fost posibila realizarea modernizarii si extinderii atelierului de productie a mobilierului, astfel încât acesta sa fie în conformitate cu normele europene.
De asemenea, s-au achizitionat utilaje specifice mestesugului. Valoarea totala a celui de al doilea proiect a fost de 150.000 de euro, din care 75.000 euro s-au asigurat prin fonduri Sapard.
Primul proiect s-a concretizat în achizitionarea utilajelor moderne de uscat lemnul de stejar, controlate computerizat, prin care se executa articole de mic mobilier la exigentele de calitate ale pietei occidentale. Astfel, este valorificat si lemnul de stejar, aceasta fiind resursa materiala existenta în acea zona.
Astfel, portofoliul de produse destinat exportului s-a marit, deoarece, exceptând productia initiala din brad se realizeaza acum si o productie de mobilier din lemnul de stejar, care exista din abundenta în zona.
Cererea de mobilier din stejar este mare pe pietele externe datorita concurentei limitate în acest domeniu, ceea ce va creste si diversifica portofoliul de produse si, implicit, numarul de clienti al societatii.
Implementarea celui de-al doilea proiect asigura valorificarea fortei de munca deja calificate, a potentialului tinerilor din zona prin calificarea acestora la locul de munca si a potentialului materiilor prime aflate în vecinatate. Proiectul a avut drept obiectiv amenajarea atelierelor de productie artizanala existente, reabilitarea majora a cladirii, precum si achizitionarea de utilaje specifice activitatii.
Totodata, au fost realizate si câteva spatii de expozitie. Prin implementarea proiectului s-au creat patru noi locuri de munca, doua fiind permanente si alte doua, sezoniere. Pe parcursul derularii activitatii, odata cu cresterea si diversificarea productiei, va creste si numarul de angajati.
Începând cu anul 2007, când România va fi parte integranta a Uniunii Europene, produsele se vor vinde direct consumatorilor finali, prin Internet, datorita disparitiei barierelor vamale.
Sursa: Rompres & SMART financial – www.SMARTfinancial.ro ©