Tranzactiile de la Bursa de Valori Bucuresti au inceput, ieri, cu „sunetul de clopotel“ dat de Wieslaw Rozlucki, presedintele Bursei de Valori din Varsovia. Piata bursiera romaneasca a implinit zece ani de Bursa Moderna in Romania, in ritmul tranzactiilor on-line si al ordinelor executate de brokeri direct in Bursa. Sergiu Oprescu, presedintele BVB, a declarat, in premiera, ca „exista declaratii ale oficialilor romani legate de listarea Bancii Comerciale Romane pe piata de capital“. „Sunt declaratii de care am luat nota si tinem cont, exista un calendar pe trei ani in privatizarea BCR ce ia in calcul listarea pe piata de capital, facem tot ce tine de noi pentru promovarea acestei idei si ar fi un semnal pozitiv o listare in timpul sau imediat dupa privatizare, dar decizia se va lua in urma negocierilor oficiale“, a declarat Sergiu Oprescu. Nu este exclus ca Guvernul sa aleaga BVB pentru privatizarea Casei de Economii si Consemnatiuni. „Sunt 100% convins ca nu exista o cale mai buna de privatizare decat cea prin intermediul Bursei de Valori, pentru valorificarea activelor statului pe termen lung, transparent si eficient“, a declarat si Wieslaw Rozlucki, presedintele Bursei de Valori din Varsovia.
Investitorii asteapta cu interes cotarea la BVB a Fondului Proprietatea si a fondurilor de pensii administrate privat chiar din 2006, dar cu conditia ca piata sa fie lichida, transparenta si castigurile din aceste plasamente sa fie impozitate corect.Presedintele BVB a anuntat, tot in premiera, posibilitatea introducerii unei grile de impozitare cu cote diferite pentru castigurile de pe piata de capital, incepand din ianuarie 2006, pe care o analizeaza Ministerul Finantelor in aceste zile. „Exista o propunere mai echilibrata de taxare diferentiata a castigurilor la Bursa din 2006, facand o diferentiere intre investitia pe termen scurt si cea pe termen lung, sunt discutii pe tema impozitarii diferite pentru a stimula investitiile pe piata de capital, vom vedea care va fi varianta care se va aplica din ianuarie 2005“, a declarat, ieri, Sergiu Oprescu. BVB a sesizat Ministerului Finantelor ca in majoritatea statelor din Uniunea Europeana exista o diferentiere intre investitia pe piata de capital pe termen scurt si cea pe termen lung si ca aplicarea cotei unice de 16% nu avantajeaza investitiile pe perioade mai mari. Noi emitenti vor intra la BVB chiar la inceputul anului 2006, respectiv Transelectrica, ce si-a desemnat societatea de intermediere, si Transgaz, care a facut, recent, primele demersuri de listare. Cotarea actiunilor Romtelecom ar putea avea loc la inceputul lui 2006, presedintele BVB afirmand doar ca „in Consiliul de Administratie nu s-a primit inca nimic oficial“, chiar daca procedurile de selectie a intermediarului sunt aproape de finalizare.
Presedintele BVB a mai spus, legat de securitizarea creantelor pentru societati cu capital de stat – chiar datoare catre Fisc – ca acest aspect este tratat in pachetul de legi privind creditul ipotecar, aflat in dezbatere in Parlament. BVB a lansat si mentine invitatia de cotare pentru cluburile de fotbal datoare si alte societati din lista presedintelui ANAF, Sebastian Bodu, cu conditia sa se respecte conditiile de transparenta si de raportare ale pietei de capital. Nu este exclus sa intre la Bursa si spitale sau scoli daca au creante certe, exigibile si sunt atractive ca pret si potential.
O alta categorie de noi emitenti vor fi fondurile de asigurari, pentru care exista cerere din partea investitorilor. Despre titlurile de stat, presedintele BVB crede ca „este nevoie ca Ministerul Finantelor sa desemneze cateva emisiuni dintre cele mai lichide pentru a fi tranzactionate pe piata secundara, in rest exista solicitari si sunt sanse sa atragem investitori in acest tip de plasamente“.
Autor: Cristina Ciobanu