Dupa ofensiva de creditare a IMM-urilor lansata anul trecut de Banca Transilvania, iar recent si de Finansbank, alte doua mari banci isi indreapta atentia spre finantarile pentru micii intreprinzatori. Astfel, BRD si Raiffeisen Bank au lansat noi credite pentru IMM-uri, in conditii mai avantajoase si care se pot accesa mult mai usor. In cazul BRD, este vorba de un credit pentru care nu aveti nevoie de garantii, ele fiind acoperite de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM). De la Raiffeisen se poate obtine un credit pentru nevoi nenominalizate, pentru care obtineti aprobare in 24 de ore, pentru ca banca are acum un sistem de evaluare rapida si pentru IMM-uri. Dar haideti sa vedem care dintre cele doua credite e mai avantajos.

BRD ofera IMM-urilor credite fara garantii

IMM-urile pot obtine creditul in lei de la BRD (denumit Simplis Credit) pentru a-l utiliza in doua scopuri: fie o linie de credit pe termen scurt, de maxim un an, pentru finantarile de nevoi curente ale companiei (plata unor facturi, a salariilor etc.), fie pentru finantarea unei investitii pe termen mai lung, de maxim 5 ani.

In cazul liniei de credit, aceasta functioneaza dupa modelul unui card de credit. Banca va acorda o limita de creditare, in functie de indicatorii companiei, de maxim 350.000 RON, din care puteti folosi orice suma aveti nevoie. Lunar, trebuie
sa rambursati cel putin dobanda aferenta sumei utilizate din credit (dobanda este negociabila, de 12-14% pe an). Pana la sfarsitului anului va trebui sa rambursati bancii si valoarea sumelor imprumutate, in afara de dobanda.

In cazul utilizarii creditului pentru o investitie, se poate obtine o finantare pe termen mediu, intre 2 si 5 ani, valoarea fiind de maxim 270.000 RON.
Un avantaj la acest credit este faptul ca banca va poate finanta integral valoarea investitiei (a utilajelor, echipamentelor, imobilului), chiar daca se stie ca in general intreprinzatorul trebuie sa puna la bataie (ca si in cazul altor credite) un avans intre 15% si 40% din valoarea investitiei.

Dar cea mai importanta noutate la acest credit de la BRD este faptul ca nu aveti nevoie de garantii (precum cele imobiliare, gajul pe echipamente, conturi sau contracte), acestea putand fi acoperite de o garantie din partea Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM). Aceasta garantie, care consta intr-un bilet la ordin in favoarea FNGCIMM, poate acoperi valoarea integrala a creditului, dar nu mai mult de 80.000 de euro. Pentru obtinerea ei, trebuie platit un comision de 1,5% din valoarea creditului pentru finantarea activitatii curente sau 2,5% pentru creditele de investitii.

Pentru obtinerea garantiei, firma trebuie sa aiba indicatori buni, sa nu aiba datorii la stat sau la furnizori, sa nu aiba pierderi etc. Actele de care aveti nevoie sunt cele ale firmei, bilantul si balanta la 31 decembrie 2004 si 2005, precum si la 30 iunie 2005. Reprezentantii BRD spun ca un astfel de credit se poate aproba chiar si intr-o saptamana. Daca vreti sa obtineti un astfel de credit, mai trebuie sa stiti ca veti avea de platit bancii un comision de acordare a creditului de 1,5% din valoarea acestuia, iar apoi lunar, in afara de dobanda, un comision de utilizare in valoare de 0,6% din suma ramasa de plata.

Credit de consum pentru IMM-uri de la Raiffeisen

La randul sau, Raiffeisen ofera IMM-urilor un nou credit, denumit Flexi, pentru nevoi nenominalizate, pe 5 ani. Suma ce poate fi finantata e ceva mai mica, de pana la 120.000 RON, rambursarea facandu-se, la fel ca la creditele pentru persoane fizice, in rate lunare egale.

O veste buna este ca banca va evalueaza gratuit garantiile necesare pentru obtinerea creditului care trebuie sa acopere valoarea acestuia (garantii imobiliare, gaj asupra bunurilor mobile-masini, echipamente sau garantii pe conturi la alte banci).

Dupa obtinerea finantarii trebuie sa platiti, odata cu prima rata, un comision de administrare de 1% din valoarea limitei de credit aprobata. Comisionul se plateste apoi, la fiecare sfarsit de an, calculat la valoarea sumei ce a mai ramas de rambursat.

Pentru obtinerea creditului se va face un scoring iar aprobarea o puteti primi rapid, chiar si in 24 de ore, dupa cum spune banca. Aveti nevoie de urmatoarele documente: actele firmei, bilantul si balanta pe 2004 si 2005 si utlima balanta pe februarie.