E normal ca la sfarsit de an sau in perioada altor sarbatori, fiecare dintre noi sa ne preocupam mai mult de noi, de familie. Insa in Romania parca e prea exagerat. Magazinele, bancile, firmele de telefonie sau dealerii auto ne ametesc cu oferte si promotii. “Vino sa-ti dam cel mai tare credit de consum sau ipotecar, cumpara-ti cea mai tare si mai ieftina masina, ia-ti telefoane la preturi speciale, fa-ti cumparaturile cu discount!”. Consumul personal continua sa fie rege in Romania.

Multi se intreaba de unde au romanii asa de multi bani, de se calca in picioare la cumparaturi sau la locurile de distractie. Pai din credite, fireste, sau din banii trimisi de cei care lucreaza in strainatate ori din salariile prea mari fata de cat si cum se lucreaza.

Stati putin, ca asta suna a dojeneala din partea reprezentantilor Bancii Nationale! Si chia asa este, daca ne uitam la indicatorii economici, care spun ca romanii consuma in principal pe credit. Aceasta nu ar fi ceva anormal, la fel se intampla si in tarile dezvoltate. Marea problema este ca noi consumam prea mult si prea multe produse si servicii importate din alte tari. Consumam cu 14% mai mult decat exportam, ceea ce reprezinta un deficit extern prea mare.

Citeste si:  CEC-ul continua sa-si bata joc de noi

Si atunci ne intrebam ce e de facut. Raspunsul e simplu. Mai trebuie sa si producem. Probabil ca ne intrebam de ce oare Uniunea Europeana ne da fonduri nerambursabile de miliarde de euro pentru dezvoltarea infrastructurii, agriculturii si a activitatii micilor firme, inclusiv a celor nou infiintate. Din acelasi motiv. Pentru ca Romania, odata integrata, sa nu devina doar o piata de desfacere a produselor straine, cum se intampla acum, ci si un producator important printre tarile europene. Altfel, economia nu rezista.

Este normal ca prima etapa a dezvoltarii economice sa fie consumul, stimulat in principal de credit. Insa acesta trebuie completat, cat mai repede posibil, si de investitii si de productie. Stim ca cele mai puternice tari din lume si-au dezvoltat economiile datorita micilor intreprinzatori. La fel ar trebui sa se intample si la noi, si chiar incepe sa se intample, daca ne uitam ca IMM-urile contribuie cu un procent tot mai mare la produsul intern brut. Acesta este motivul pentru care o buna parte din fondurile europene sunt destinate tocmai IMM-urilor.

Citeste si:  Proiectul de modificare a Codului fiscal nu va fi aplicat de la 1 ianuarie

Problema este ca prea putini mici intreprinzatori sunt informati despre aceste oportunitati de finantare pentru dezvoltarea afacerilor. Nicaieri nu vezi vreo promotie sau macar un anunt informativ prin care IMM-urile sa fie invitate sa obtina gratis fonduri europene. Bancile ar trebui sa fie primele care sa faca acest lucru, intrucat drumul IMM-urilor spre fondurile europene trece de obicei pe la banci. Acestea ar putea obtine profituri destul de bune de pe urma celor care obtin fonduri europene, prin acordarea de co-finantari sau garantii necesare pentru un proiect de finantare europeana. De altfel, multe banci sunt deja partenere ale autoritatilor care implementeaza programele de finantari europene. Pana la aparitia primelor promotii la fondurile europene, va dam un sfat util.

Consultati Ghidul surselor de finantare pentru IMM-uri, elaborat de Ministerul pentru IMM-uri, unde gasiti o prezentare a programelor europene pentru care va puteti inscrie, conditiile de eligibilitate, valoarea fondurilor, destinatia acestora precum si informatii utile despre bancile partenere si date de contact pentru implementarea dosarelor de finantare. E pacat sa nu profiti de niste bani gratis si care, cel mai important, asigura IMM-urilor un viitor in Europa.

Citeste si:  Sapard finanteaza mestesugurile romanesti pentru piata europeana

Autor Vasile COMAN