Daca nu aveti suficienti bani sau curaj pentru a investi la Bursa, atunci va puteti multumi cu o investitie mai modesta: intr-un fond deschis de investitii. Acesta va poate aduce castiguri mai mari decat un depozit bancar clasic iar riscul asumat este redus cu jumatate fata de cel al actiunilor bursiere. Astfel, cei care au investit bani in fonduri de investitii diversificate, ce au un risc mediu (55% investitii in instrumente monetare si obligatiuni si maxim 45% in actiuni), au obtinut o performanta medie de 12,8% pe ultimile 12 luni, conform datelor prezentate astazi de Uniunea Nationala a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC).

Fondurile din aceasta categorie au obtinut castiguri diferite in ultumul an, astfel:

1. Fortuna Clasic: 22,4%
2. BT Clasic: 17,9%
3. Transilvania: 17,6%

Ceea ce inseamna ca, in functie de fondul ales, puteti obtine castiguri mult mai mari decat media. De exemplu, daca ati fost fericitul investitor in fondul BT Clasic, atunci ati obtinut un castig de aproape 18% in ultimul an, adica de aproape trei ori mai mare decat dobanda la un depozit bacar.

Cei care vor sa obtina castiguri si mai mari au alternativa alegerii unui fond de actiuni, care investesc peste 45% din fonduri in actiuni.

In acest caz ei trebuie sa-si asume si riscuri pe masura, adica sa se astepte atat la cresteri importante ale pretului unitatilor de fond, dar si la scaderi, in anumite perioade, cum a fost cea de saptamana trecuta, cand actiunile bursei au inregistrat scaderi majore.

Totusi, mentioneaza UNOPC, aceste corectii insa nu au influentat prea mult nivelul randamentelor pe ultimile 12 luni ale fondurilor de actiuni, a caror rezultate sunt apreciabile:

1. Omniinvest: 48,4%
2. Active Dinamic: 34%
3. BT Maxim: 33,1%

UNIUNEA NATIONALA A ORGANISMELOR DE PLASAMENT COLECTIV

Fondurile OPCVM la 28 februarie, 2007

Luna februarie aduce in piata si primul fond lansat in acest an, este vorba de fapt de prima luna intreaga de activitate a FDI KD Optimus, fond deschis diversificat administrat de SAI KD Investments Romania S.A. Daca privim evolutia pietei bursiere din aceasta luna, vom constata ca are destule asemanari cu februarie 2006, in sensul ca ambele au fost niste luni in care actiunile tranzactionate au suferit corectii, iar aceste corectii s-au regasit atunci si se regasesc si acum, in randamentele obtinute de fondurile deschise de investitii, cu precadere cele diversificate si cele de actiuni. Insa chiar daca performantele lunii februarie nu sunt la nivelul asteptarilor, activele nete ale fondurilor au continuat sa creasca, atingand la finele lunii un nivel de peste 678 mil.lei sau 199 mil.€, adica cu 0,7% mai mult decat in luna anterioara sau cu peste 78% mai mari decat nivelul acelorasi active exprimate in euro de la finele lunii febr.2006.

Cu toate ca in aceasta luna fondurile diversificate au sporit cu un nou fond, cota de piata a acestei categori aproape ca nu nu s-a modificat fata de luna anterioara si aceasta deoarece din totalul de 12 fonduri care fac acum parte din aceasta categorie, 50% au inregistrat scaderi de active nete, ceea ce in final a determinat o crestere medie de active nete cu doar 0,2%, fata de luna anterioara. Ceva asemanator s-a petrecut si cu fondurile de actiuni unde numarul fondurilor cu scadere de activ a fost mai redus decat la cele diversificate, insa datorita ponderii insemnate a activelor nete ale acestora fata de total categorie, cresterea lunara a activelor nete a fost cu doar 0,7%.

Daca in ultimile luni fondurile de obligatiuni si instrumente cu venit fix nu au avut cresteri de active nete spectaculoase, iata ca in aceasta luna si pe fondul cresterilor foarte mici ale celorlate categorii, fondurile de obligatiuni inregistreaza un nivel al activelor nete cu 7,6% mai mare decat luna anterioara, iar acest fapt se datoreaza in parte si fluxului intrarilor de capital care a fost pozitiv in luna februarie. Nici fondurile monetare nu au reusit sa-si mentina rata de crestere a activelor nete inregistrata in ultimile 2-3 luni si astfel ca la finele lunii raportate, aceasta categorie consemna o scadere cu 1,3% a activelor nete fata de luna anterioara, scadere datorata nu atat volumului crescut de rascumparari inregistrat de FDI Simfonia 1, care de altfel a fost mai mic cu 12% decat luna anterioara, cat volumului mai redus de subscrieri inregistrat in luna raportata.

Privind prin prisma cotelor de piata detinute la finele lunii, constatam ca fondurile diversificate impreuna cu cele de actiuni, continua sa detina peste 70% din intreaga industrie a FDI, ceea ce exprimat in moneda europeana inseamna active nete de peste 142 mil.€.

Analizata din punct de vedere al nivelului de atractivitate, comparativ cu perioada similara a anului trecut, aceasta luna ne permite sa observam ca fata de cele peste 18,7 mil.lei intrari nete realizate in febr. 2006 de fondurile diversificate si cele de actiuni impreuna, in febr.2007 fluxul intrarilor de capital la aceste categorii este negativ si aceasta se petrece pentru prima data in ultimile 12 luni cel putin. Altminteri, atat fondurile monetare cat si cele de obligatiuni isi pastreaza nivelul de atractivitate si in luna raportata in marja cu care ne-au obisnuit pe parcursul ultimilor 12 luni.

Daca pe ansamblul opcvm cresterea numarului de investitori inregistrata in luna raportata este absolut nesemnificativa, nu aceasi situatie se observa daca analizam pe categori de fonduri astfel: fondurile monetare au o scadere cu 1%, cele de obligatiuni crestere cu 0,5%, cele diversificate scadere nesemnificativa iar cele de actiuni o usoara crestere cu 0,3%.

Fata de numarul total de investitori existent la finele lunii februarie, investitorii persoane juridice reprezentau doar 1,6% din total investitori si detineau 53,4% din activele nete ale industriei, cu 3% mai putin decat in luna anterioara.

Pe categorii de fonduri, aceasta distribuire a activelor nete arata astfel: FDI monetare, peste 85% din activele nete sunt in contul persoanelor juridice, la FDI de obligatiuni acest procent este de 60,3 %, la FDI divesificate de 55,6% si la FDI de actiuni de 30,5%.

Indicele IFM a crescut cu 11,42% fata de anul trecut

Comparativ cu o rata a inflatiei de doar 0,04% in luna februarie si de 3,81% pe ultimile 12 luni, Indicele “IFM” a inregistrat in luna februarie o depreciere de 0,77 % (83,28 puncte). In anul 2007, IFM a cunoscut o apreciere de 3,61 puncte procentuale, iar fata de perioada similara a anului precedent, indicele s-a apreciat cu 11,42 %. Evolutia indicelui fondurilor mutuale pe ultimii 3 ani a fost ascendenta, inregistrand o apreciere de 66,50. Trebuie precizat si faptul ca in ultimile 12 luni, moneda nationala s-a apreciat fata de moneda euro cu 2,5%.

Fondurile deschise de investitii

Fondurile Monetare, din nou peste rata inflatiei

Cu performante asemanatoare realizate in luna raportata si anume 0,5% FDI Simfonia 1 si 0,4% FDI Bancpost Plus, fondurile monetare se situeaza si in aceasta luna peste rata inflatiei, iar daca privim performanta realizata pe ultimile 12 luni constatam ca atat FDI Simfonia cat si FDI Bancpost reusesc sa se situeze cu peste 2,6 puncte Simfonia 1 si respectiv 2,3 puncte Bancpost Plus, peste rata inflatiei care a fost de 3,81% in acest interval. La finele lunii analizate FDI Bancpost Plus inregistra o crestere de activ net cu 0,4% in timp ce FDI Simfonia 1 inregistra o diminuare cu 2,1% a activului net. Spre deosebire de luna anterioara, in luna raportata FDI Simfonia are un flux de capital negativ, -2,3 mil.lei, iar FDI BancpostPlus inregistra intrari nete de -11 mii.lei. In privinta cotei de piata pe categorie, BanpostPlus a reusit sa ajunga la 30%, pe fondul pierderii de catre FDI Simfonia 1 a 0,5% in luna raportata.

Fondurile de obligatiuni si instrumente cu venit fix, intrari nete de capital de peste 1,3 mil.€

Daca pe ansamblul industriei, media de crestere in luna raportata a activelor nete a fost de 0,7%, media pe categoría FDI de obligatiuni a fost de 7,6%, cea mai mare din industrie, iar acest lucru a fost posibil deoarece spre deosebire de celelalte categorii, fondurile de obligatiuni au avut un flux al intrarilor de capital pozitiv si suficient de mare ca pe langa performanta, sa sustina aceasta creastere. Cu cresteri de active nete peste media grupei, se remarca: FDI Orizont cu 34,8%, FDI Tezaur cu 22,4% si FDI Vanguard cu 19,2%. Singurul fond care inregistreaza scadere, a fost FDI Stabilo cu o diminuare de active nete in luna februarie cu 2,1% fata de luna anterioara

Cu performante lunare peste rata inflatiei, fondurile din aceasta categorie se prezinta si pe 12 luni cu performante remarcabile in comparatie cu rata inflatiei astfel: FDI Orizont cu 12,8%; FDI Stabilo cu 7,3%, FDI Tezaur, BCR Clasic, Fortuna Gold si Vanguard cu performante cuprinse intre 6,9% si 5,7%.

Daca am calcula performanta medie a ultimilor 12 luni facand abstractie de performanta negativa a FDI Europa, atunci aceasta ar fi de 7,1% find astfel superioara fondurilor monetare, insa avand in vedere ponderea insemnata in categorie a activului FDI Europa Obligatiuni, media pe categorie este “trasa” in jos de randamentul negativ inregistrat de acest fond ajungand abia la 4,6%. Se impune insa precizarea ca randamentul negativ inregistrat de FDI Europa Obligatiuni, se datoreaza in principal specificului acestui fond care are peste 65 % din activul net investit in obligatiuni emise in spatiul Uniunii Europene. Ori evolutia cursurilor valutare ale valutelor pe care exista expunere a portofoliului, fata de moneda RON, nu au avut cea mai favorabila conjunctura in ultimul an, determinand astfel obtinerea acestui randament negativ. Dar tot prin specificul sau, acest fond face parte din categoría celor in care investitiile se fac pentru un orizont de timp mult mai mare decat cele 12 luni, tocmai pentru a putea estompa efectele unor astfel de conjuncturi nefavorabile carea pot aparea pe perioade relativ scurte de timp.

Asa cum este mentionat in supratitlu, fluxul intrarilor de capital obtinut de fondurile de la aceasta categorie, a fost de peste 1 mil.€, find cel mai mare din industrie in luna februarie. La obtinerea acestui rezultat contributii importante au avut FDI: Tezaur cu peste 1,5 mil.lei, BCR Clasic cu peste 1,1 mil.lei, Orizont cu peste 1,3 mil.lei si Vanguard cu peste 0,6 mil.lei intrari nete de capital.

Fondurile “Diversificate”, inregistreaza 12,8% performanta medie pe ultimile 12 luni

Randamentul de 12,8% pe un an, comparat cu rata inflatiei pe aceasi perioada si avand in vedere si nivelul de risc asociat investitiei in fondurile din acesta categorie, este probabil unul din “raspunsurile” favorite pe care investitorii le asteapta de la aceste fonduri. Chiar daca de la inceputul anului, sau numai in luna februarie, randamentele multor fonduri din aceasta categorie au avut de suferit de pe urma corectiilor din piata bursiera, pe ultimile 12 luni randamentele obtinute sunt cu mult peste rata inflatiei sau a randamentelor depozitelor bancare, astfel: FDI Fortuna Clasic cu 22,4%, FDI BT Clasic cu 17,9% si FDI Transilvania cu 17,6%, urmate de toate celelalte fonduri din categorie cu vechime de peste un an, cu performante cuprinse intre 15,3% (FDI FCEx) si 7,7% (FDI BCR Dinamic).

Privind evolutia fondurilor diversificate prin prisma activelor nete, cu toate ca noul intrat in industrie FDI KD Optimus se regaseste in aceasta categorie, se constata ca in luna raportata, pe ansamblul categoriei activele nete au avut o crestere nesemnificativa (0,2%) in comparatie cu lunile anterioare, iar acest fapt s-a datorat in principal volumului mai mare de rascumparari comparativ cu cel al subscrierilor, situatie care a condes pe ansamblul categoriei la un flux de capital negativ in valoare de 1,7 mil.lei. Au fost insa si fonduri la care fluxul intrarilor nete de capital a fost pozitiv astfel: FDI Raiffeisen Benedit cu aproape 1,0 mil.lei, FDI Bancopost Active cu 0,4 mil.lei si BT Clasic cu 0,2 mil.lei.

Urmarind nivelul expunerilor pe piata bursiera si a celei de obligatiuni inregistrat la finele lunii februarie, se remarca faptul ca spre de deosebire de luna anterioara, numarul fondurilor cu expunere pe piata bursiera de peste 50% s-a redus cu unul datorita faptului ca FDI Transilvania a coborat la 48,9% expunere pe actiuni cotate, celelate ramanand FDI FCEx, Bancpost Active si Integro al carui nivel de expunere a depasit 60% la finele lunii raportate.

Privind nivelul expunerilor pe piata obligatiunilor, constatam ca acesta s-a pastrat oarecum in limitele anterioare astfel: FDI Raiffeisen Benedit cu 43,5%, FDI Capital Plus cu 36,1%, FDI BCR Dinamic cu 39,5%. Este de remarcat faptul ca la FDI Raiffeisen Benefit, exista si o expunere indirecta atat pe actiuni cat si pe obligatiuni prin intermediul unor fonduri europene in care au fost facute plasamente.

FDI KD Optimus find noul sosit, nu a avut inca timpul necesar pentru asi efectua plasamentele in conformitate cu politica s-a de investitii si de aceea, la finele lunii februarie fondul nu detinea inca in portofoliu nici un fel de obligatiuni.

Fondurile “de Actiuni”ofera un randament mediu de 24% pe ultimile 12 luni

Find vorba de categoría fondurilor care au cea mai mare expunere pe piata bursiera, se cuvine sa precizam de la inceput ca luna februarie a fost luna unor corectiile insemnate inregistrate pe pietele internationale si acest lucru a inceput cu declaratia autoritatilor chineze care au spus ca “vor lua masuri impotriva unor practici nelegale de pe piata de capital locala”, aceste practici contribuind la faptul ca actiunile chinezesti au adus in anul trecut castiguri medii de peste 100%. Corectiile care au urmat, s-au raspandit apoi imediat in pietele din Hong Kong si Singapore, ajungand in final atat pe cele din Europa, cat si pe cele din S.U.A.

Preluand afirmatiile unor analisti, “era de asteptat ca pe aceste piete sa se produca corectii” deoarece bursele de pe principalele piete internationale si cu precadere cele americane, “mersesera in ultimile luni, din maxim in maxim”. Astfel ca nici piata de capital autohtona nu a fost ocolita de aceste “valuri” cele mai importante actiuni suferind corectii, ceea ce a determinat printre altele si faptul ca fondurile de actiuni sa obtina in luna raportata randamente mai mici , decat cele cu care ne obisnuisera, iar in unele cazuri acestea a fost chiar negative.

Aceste corectii insa nu au influentat prea mult nivelul randamentelor pe ultimile 12 luni, facand posibile rezultate ca: 48,4% la FDI Omninvest, 34% la Active Dinamic, sau 33,1% la BT Maxim, acestea find doar cele cu performante peste 30%, urmate apoi de FDI Napoca cu 23,8%, FDI KD Maximus cu 17,4%, FDI Intercapital cu 13,7% si BCR Expert cu 11,1%.

Pe fondul unor subscrieri semnificative cum au fost la FDI Raiffeisen Prosper de 2,4 mil.lei si la FDI BT Maxim si BT Index de peste 3,3 mil.lei, s-au inregistrat si rascumparari importante, volumul acestora fiind superior intrarilor si astfel pe ansamblul categoriei cresterea de activ net a fost in luna februarie doar 0,7%. Fondurile al caror flux de capital a fost pozitiv au reusit si cresteri de activ net peste media categoriei astfel cu cresteri mai importante se regasesc: FDI FON cu 6,5%, FDI Active Dinamic cu 6,4% si BT Maxim cu 4,2%.

Cea mai severa scadere de activ din categorie si de fapt din intreaga industrie, s-a produs la FDI Premio diminuarea find de 36% fata de luna anterioara si aceasta deoarece fata de un activ net de peste 7,3 mil.lei la finele lunii ianuarie, in luna raportata fondul a inregistrat un volum de rascumparari de 2,5 mil.lei.

Urmarind stuctura de portofoliu inregistrata la finele lui februarie a.c. se constata ca cea mai mare expunere pe piata bursiera o au :FDI Premio cu 98,7% ( de la 73,8% in ian.) urmat de FDI Active Dinamic cu 95,7% ( de la 97,4% in ian.), FDI Napoca cu 85,7%, fata de 85,2 in luna ian. si FDI Omninvest cu 81,3%, acestea find de fapt singurele cu expunere de peste 80% pe actiuni cotate.

Este de asemenea important de mentionat faptul ca spre deosebire de alte cateva fonduri din aceasta categorie care au expunere pe alte OPCVM insa in procente care un depasesc 1,5% din active, la FDI Raiffeisen Prosper la expunerea directa pe piata bursiera de 43,2% se adauga si o expunere indirecta de 20,4% din active tot pe piata bursiera, insa prin intermediul unor fonduri europene de actiuni.