Piata bursiera a inregistrat, ieri o crestere usoara, cu 0,7%, reflectata de indicele BET-C.Brokerii considera insa ca este vorba de o apreciere artificiala a preturilor actiunilor, fiind influentata de prevederile proiectului de Cod Fiscal privitor la impozitarea castigurilor din actiuni, prevederi agreate de jucatorii de la Bursa.
Proiectul stabileste ca pentru actiunile dobandite inainte de 1 ianuarie 2006, impozitul pe castig/pierdere sa fie diferenta pozitiva/negativa dintre pretul de vanzare si pretul de inchidere al actiunii respective din ultima sedinta a acestui an. „Majoritatea investitorilor asteapta ca lucrurile nefundamentale sa se stabilizeze, precum privatizarea BCR, aprobarea noului Cod Fiscal, deoarece acestea altereaza in mod artificial cererea si oferta“, declara Valerian Ionescu, director de operatiuni la societatea de brokeraj CA IB Securities. El adauga ca, „daca Ministerul Finantelor n-ar fi propus o varianta convenabila, probabil ca ieri s-ar fi vandut foarte mult“. Totusi, este vorba de un proiect, precizeaza Valerian Ionescu, care „poate fi modificat si care poate determina scaderea cotatiilor actiunilor“. Nici Alin Brendea, director de operatiuni la societatea de brokeraj Prime Transaction, nu omite acest fapt. „Singurul motiv obiectiv pentru cresterea de ieri ar putea fi legat de noul proiect al legii impozitarii, insa nu se stie daca va fi aprobat in aceasta forma. Daca va fi modificat in defavoarea investitorilor, piata ar putea sa scada“.
Dincolo de aceasta incertitudine, brokerii sustin ca evolutia pietei bursiere pe termen scurt se va mentine pozitiva. „Pe termen lung, insa, este posibil ca aceasta tendinta sa se schimbe“, considera Valerian Ionescu. „Cresterea ratei dobanzii in Uniunea Europeana ar putea influenta si piata bursiera romaneasca, deoarece fondurilor straine se retrag in astfel de circumstante“. Statele Unite au ridicat deja rata dobanzii, fapt resimtit pe pietele europene, din Cehia, Ungaria si Polonia, care sunt de o luna in scadere, consecinta a retragerii fondurilor americane“, afirma directorul de operatiuni de la CA IB Securities. „Romania se afla intr-o pozitie oarecum privilegiata, pentru ca nu este in UE si, astfel, nu are obligatia de a subscrie la politicile Uniunii“, a adaugat brokerul.
Actiunile societatilor financiare au fost cele mai tranzactionate, ieri, in timp ce actiunea cea mai lichida s-a dovedit a fi Petrom. Indicele SIF-urilor, BET-FI, a inregistrat un nou maxim istoric, castigand inca 3,2%. Indicele care urmareste evolutia blue-chipsurilor, BET, a crescut cu 0,8%. Valoarea totala a tranzactiilor s-a ridicat la 57,5 milioane lei, echivalentul a 15,8 milioane euro. Aproximativ jumatate din acest rulaj a fost obtinut in urma schimburilor cu titluri SIF.
Tranzactiile cu titluri SIF 5 Oltenia au insumat 8,1 milioane lei, in conditile transferarii unui pachet de 3,5 milioane actiuni. Cotatia a crescut cu 3,1%, pana la 2,3200 lei/actiune. Cel mai mult au castigat actiunile SIF 4 Muntenia, 4,3%, 1,4500 lei/actiune, fiind transferate 1,2 milioane titluri.
Actiunile Petrom (SNP) s-au oprit din scadere. Pretul unui titlu a ramas acelasi din sedinta de vinerea trecuta, de 0,4250 lei/actiune. S-au facut schimburi cu un numar mare de actiuni SNP, 19 milioane, la valoarea totala de 8,1 milioane lei.
„Interesul investitorilor fata de aceasta actiune a scazut mult, deoarece exista riscul ca angajatii Petrom sa vanda actiunile pe care le-au achizitionat la un pret cu 50% mai mic, si, astfel, sa coboare cotatia mult, chiar sub 0,3 lei/actiune“, afirma Valerian Ionescu. Ieri s-au perfectat doua transferuri speciale cu titluri SNP, incluzand un pachet de 5,2 milioane lei, la pretul de 0,4250 lei/actiune.
Titlurile RRC au castigat 1,7%, pana la 0,1150 lei/actiune, insa volumul transferat a fost mic pentru aceasta actiune. „RRC a fost in tonul pietei“, remarca Alin Brendea.
In crestere au fost si titlurile bancare. Actiunile TLV s-au apreciat cu 1,6%, inchizand la 1,2200 lei/actiune. Titlurile BRD au crescut mai mult, cu 2,2%, pana la 13,7 lei/actiune.
O apreciere semnificativa au inregistrat-o actiunile Electroputere (EPT), cu 14,9%. Pretul unui titlu a ajuns la 0,3070 lei. EPT nu este insa o actiune lichida, volumul transferat implicand doar 114.500 actiuni. Aceasta crestere are la baza informatia legata de scoaterea la privatizare a pachetului majoritar al societatii de catre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului.
Autor: Gabi Zamora