– Dobanda de referinta la creditele in valuta va creste in urmatoarele cateva luni cu pana la 0,5%, considera vicepresedintele BCR, Dan Bunea. Presedintele aceleiasi institutii prognozeaza reducerea creditarii in valuta cu 10 puncte procentuale.
– Valentin Lazea, economistul-sef al BNR, anticipeaza scumpirea resurselor in valuta ca urmare a cresterii dobanzii de politica monetara a Bancii Centrale Europene.
– Cursul euro/leu isi va mentine gradul sporit de volatilitate, evoluand intre 3,4 si 3,6 RON.
Ratele la creditele in valuta vor creste in urmatoarele cateva luni datorita majorarii ratei dobanzilor pe piata internationala, a declarat, ieri, Dan Bunea, vicepresedintele BCR. “In prezent, dobanda la euro este de 2,5% si se estimeaza o crestere la 3%. Personal cred ca aceasta majorare este iminenta si poate ca nu va fi de 0,25%, ci direct de 0,5%. La dolar, dobanda de referinta este de 4,5% si va avansa cu 0,25% sau chiar 0,5%”, a spus Bunea, la un seminar pe teme financiar-bancare organizat de Ziarul Financiar in colaborare cu ING. Banca Nationala a majorat in urma cu o luna nivelul rezervei valutare minime pana la 40%. Efectele acestei modificari nu au fost resimtite inca, majoritatea bancilor comerciale mentinand un nivel relativ constant al dobanzilor. Creditarea in valuta si-a mentinut trendul ascendent pe parcursul anului 2005 consemnand un avans nominal de 72,8% fata de anul precedent. In februarie 2006, creditul in valuta exprimat in lei s-a diminuat cu 1,6%, la 32,235 miliarde de lei. Exprimat in euro, creditul in valuta a crescut cu 0,1%.
Creditarea in moneda europeana va scadea cu 10%
Prezent la o conferinta pe teme financiare organizata de FinMedia, presedintele Bancii Comerciale, Nicolae Danila, a apreciat ca imprumuturile in valuta vor scadea pe parcursul anului 2006 cu pana la zece procente. Danila considera ca evolutia descendenta a creditarii in moneda straina va avea loc pe fondul unei cresteri economice fragile cauzate de pierderile pricinuite de gripa aviara si de inundatii. Referindu-se la provocarile pe care bancile le vor intampina in urma integrarii in Uniunea Europeana, Valentin Lazea, economistul-sef al BNR, a precizat ca banca centrala are in vedere adaptarea bancilor la provocarea reprezentata de scumpirea resurselor in valuta, atat ca urmare a masurilor BNR cat si ca urmare a cresterii dobanzilor de politica monetara de catre Banca Centrala Europeana.
Europa impune modificarea dobanzilor
“Banca Centrala Europeana intentioneaza sa «taie» diferentialul de dobanda intre moneda europeana si cea americana. In aceste conditii, dobanzile la credite si la depozite vor trebui sa fie corelate la noile realitati”, a afirmat Dan Bunea. In acelasi timp, Nicolae Danila a mentionat ca bancile se vor confrunta, printre altele, cu necesitatea reducerii diferentei dintre dobanzile active si cele pasive, in special datorita nevoii de adaptare la cerintele europene.
Leu neimblanzit
Vicepresedintele BCR estimeaza pentru 2006 o evolutie sinuoasa a monedei nationale. Astfel, cursul euro/leu isi va mentine gradul sporit de volatilitate evoluand intre 3,4 si 3,6 RON pentru un euro. Bunea a spus ca, pe fondul intrarilor de capital si investitiilor straine, dar si al evolutiei importurilor, cursul leului va avea o “anumita volatilitate” pe piata valutara, de plus minus 5-6%. “Vom vedea cursul euro/leu trecand prin 3,40, dar la fel il vom vedea intorcandu-se la 3,60. Probabil ca pana la finele anului, cursul se va situa intre 3,40-3,50. Nu cred ca este posibila o apreciere mai excesiva decat acest interval, corelata bineinteles cu piata monetara, cu nivelul dobanzilor”, a aratat Bunea.
Anul 2006 a consemnat, pentru prima oara, aprecierea generala a leului fata de moneda europeana si cea americana. La inceputul acestui an leul si-a continuat aprecierea inregistrand la un moment dat valori sub pragul psihologic de 3,5 RON/euro.
Vom economisi mai mult
Nicolae Danila apreciaza ca economisirea va creste cu 26,9% si datorita contributiei fondurilor mutuale la depozite. Daca in 2005, depozitele bancare ala fondurilor reprezentau 18% din Produsul Intern Brut, pentru urmatorii ani, presedintele BCR estimeaza o crestere pana la 21%. In acelasi timp, vicepresedintele BCR apreciaza ca nivelul depozitelor bancare constituite de populatie va creste in acest an cu aproximativ 25-30%, in termeni reali, peste dinamica din 2005, evolutie care se va regasi si la nivelul plasamentele firmelor. “Potrivit sondajelor realizate, exista o crestere semnificativa a nivelului de trai si o dorinta puternica pentru economisire. Aproximativ 70% dintre respondenti au indicat ca doresc sa economiseasca intre 500.000 lei si 1 milion lei vechi pe luna”, a afirmat Bunea.
Autor: Serban Buscu