Micile afaceri de la sate, precum pensiunile, fermele agricole sau alte activitati de productie si servicii vor beneficia de finantari avantajoase din partea bancilor si a institutiilor de micro-finantare, gratie unui proiect al Bancii Europeane pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD). Conducerea acesteia urmeaza sa aprobe, in 3 octombrie, un proiect de finantare realizat in cooperare cu Comisia Europeana si Ministerul roman al Integrarii Europene. Scopul proiectului este de a imbunatati accesul la finantare pentru micro-intreprinderi, pentru intreprinderile mici (IMM-uri) si pentru firmele nou-infiintate (start-up).

BERD va acorda fondurile direct bancilor comerciale si companiilor de micro-finantare, acestea urmand sa acorde credite catre IMM-uri.

Fondurile urmeaza a fi dirijate cu precadere catre cele mai mici firme din zonele rurale, inclusiv din zonele mai slab dezvoltate din punct de vedere economic.

Valoarea totala a facilitatii de credit este de pana la 52,5 milioane euro, din care pana la 40 milioane euro vor fi furnizati de BERD, iar 12,5 milioane euro vor fi acordati de Comisia Europeana si de Ministerul Integrarii Europene (MIE) din Romania.

Citeste si:  Apare o noua banca cu capital integral romanesc in iulie

Valoarea totala a finantarilor care vor fi acordate prin acest proiect ar putea fi marita in viitor, ca urmare a unor aranjamente de cofinantare cu bancile comerciale. Fondurile acordate vor fi inso
tite de o facilitate de acoperire a riscului in valoare de 3 milioane euro, destinata sprijinirii acordarii de imprumuturi pentru micro-firmele nou-infiintate si 2,5 milioane euro reprezentand fonduri de asistenta tehnica si intarire a capacitatii institutionale.

Programul mai are printre obiective sustinerea companiilor de micro-creditare pentru a le consolida dezvoltarea pe termen lung, precum si ajutor oferit bancilor comericale pentru a acorda credite intreprinderilor micro si mici din regiunile rurale.

Un alt obiectiv al BERD este acela de a infiinta un centru de gestionare permanenta a programelor de finantare a IMM-urilor, in cadrul unei institutii romanesti care urmeaza a fi aleasa.

½Impactul (tranzitiei) asupra dezvoltarii intreprinderilo mici si mijlocii este asteptat sa fie ridicat sau chiar excelent½, apreciaza BERD. Proiectul va avea patru forme principale de impact asupra tranzitiei. Cel mai important este acela ca va spori disponibilul de finantare pentru firme mici si micro firme, inclusiv pentru cele care nu sunt atractive pentru institutiile financiare. In plus, va duce la dezvoltarea firmelor de micro-finantare non-bancare care acorda finantari IMM-uri. In privinta bancilor comerciale, acestea isi vor largi baza de clienti. In plus, proiectul va ajuta la dezvoltarea unui centru de management a programelor de finantare, in cadrul unei institutii publice din Romania.

Citeste si:  Romania a semnat acordul care ne aduce 19 miliarde de euro de la UE