Titlurile Petrom tin capul de afis pe piata bursiera, pe fondul tendintei de crestere a cotatiei titeiului pe pietele internationale. „Graficul, ce reflecta traiectoria Petrom din luna mai pana in prezent, seamana foarte mult cu cele ale companiilor petroliere listate la bursele europene, precum British Petroleum, acestea incercand sa-si consolideze pozitia pe piata“, declara Florin Catinas, broker la societatea WBS Romania.

In aceste conditii, el nu exclude posibilitatea ca actiunile SNP sa atinga, in perioada urmatoare, maximul de 5.000 lei/actiune. Cotatia titlurilor Petrom a atins, ieri, 0,4660 lei/actiune, in crestere cu 1,3% fata de sesiunea precedenta. S-au facut schimburi cu 12,3 milioane de actiuni, insumand 5,7 milioane de lei. La randul lor, titlurile Rompetrol Rafinare, au sarit la 0,0997 lei/actiune, ceea ce arata o crestere de 1,9%. S-a tranzactionat un volum de 7,8 milioane actiuni, la valoarea totala de 784.301 lei. Desi actiunile societatilor financiare au inregistrat, in sedinta de ieri, o crestere mare, de 3%, brokerul de la WBS Romania este de parere ca titlurile petroliere au o evolutie mai buna decat cele ale SIF-urilor.

Citeste si:  Cazul Biofarm, o lectie pentru investitori

„Cresterea titlurilor SIF vine dupa noua sedinte de scadere. Este, mai degraba, un fel de recul“, spune Catinas. „Volumele tranzactionate sunt mici si este posibil sa mai creasca doar o zi-doua“, a adaugat brokerul. Cel mai tranzactionat a fost SIF 5 Oltenia, cu un volum de 1,3 milioane actiuni transferate, cu o valoare totala de 2,2 milioane de lei. Un titlu a mai castigat 3%, pana la 1,6800 lei.

Urmatoarele actiuni, in preferinta jucatorilor, au fost cele ale SIF 2 Moldova, care au inregistrat o crestere de 3,6%, ajungand la 1,4200 lei/actiune. S-au efectuat schimburi cu 1,5 milioane de titluri, insumand 2,1 milioane de lei. Cea mai mare urcare insa au inregistrat-o actiunile SIF 4 Muntenia, cu aproape 5%, mai exact 4,7%. Astfel, o actiune SIF 4 avea pretul, la inchidere, de 1,1000 lei. Dar, chiar si dupa o astfel de crestere, actiunile SIF 4 raman cele mai ieftine de pe piata societatilor financiare. S-a transferat, de altfel, un volum mic de actiuni, 992.000, la valoarea totala de un milion de lei. Actiunile SIF 3 Transilvania au fost mai putin transferate, schimburile efectuandu-se cu doar 469.500 de actiuni, la rulajul de 720.565 lei. Pretul a urcat la 1,5400 lei/actiune, cu 1,3% mai mare fata de cel din sedinta anterioara.

Citeste si:  Cu ce vin si ce vor sa castige petitorii BCR

Societatile bancare au avut, de asemenea, o evolutie pozitiva. Actiunile BRD au crescut cu 1,6%, astfel ca pretul unui titlu a ajuns la 12.0000 lei. S-au tranzactionat 168.500 de actiuni, insumand 2 milioane de lei.

Interesul ceva mai mare al jucatorilor pentru tranzactii au dus la o crestere a indicelui BET cu 1,3%, iar al indicatorului intregii piete, BET-C, cu 1,1%. Indicele SIF-urilor, BET-FI, a castigat 3,2%. Valoarea transferurilor a fost mai mica insa cu aproximativ 3 milioane de lei fata de sesiunea precedenta, fiind de 19,2 milioane de lei, echivalentul a 5,4 milioane de euro.

Brokerul de la WBS Romania este de parere ca, desi piata a luat-o putin in sus, ea duce lipsa, in continuare, de investitori institutionali romani sau straini.

Autor: Gabi Zamora