A fost finalizat proiectul PHARE de servicii de sprijin pentru dezvoltarea afacerilor destinat intreprinderilor mici si mijlocii, iar valoarea acestuia se ridica la 3,8 milioane euro, au anuntat dezvoltatorii cu ocazia conferintei finale de prezentare a rezultatelor si concluziilor proiectului.

Proiectul a fost lansat in august 2005 de catre Ministerul Integrarii Europene si se incheie in octombrie-noiembrie 2006, este destinat sprijinirii IMM din cele opt regiuni de dezvoltare ale Romaniei si a fost coordonat si implementat de catre un consortiu condus de Enterprise PLC din Marea Britanie.

“Scopul proiectului este cresterea competitivitatii IMM prin asigurarea de servicii de sprijin de cea mai inalta clasa dedicate dezvoltarii afacerilor si sporirii capacitatii furnizorilor de servicii de sprijin pentru IMM de a oferi asemenea servicii”, a declarat ministrul Integrarii Europene, Anca Boagiu.

Principalele obiective ale proiectului vizeaza cresterea capacitatii furnizorilor de servicii de afaceri de a livra la standarde inalte servicii de training si consultanta si de a dezvolta retele nationale si transnationale. De asemenea, proiectul urmareste stabilirea unui sistem usor si accesibil de livrare de servicii de consultanta si training de inalta calitate, menit imbunatatirii competitivitatii IMM din Romania si livrarea acestor servicii catre IMM intr-o prima faza pilot. Proiectul PHARE a avut in vedere si stimularea cererii pentru servicii de consultanta in randul IMM din Romania.

Citeste si:  Imprumuturi versus majorarea taxelor

Pentru atingerea obiectivelor proiectului si asigurarea accesului companiilor la servicii suport, a fost creata o retea de 13 birouri de suport regionale in cele opt regiuni de dezvoltare din Romania. Aceste birouri constituie puncte focale in ceea ce priveste accesarea unei arii vaste de servicii suport care isi propun imbunatatirea competitivitatii companiilor romanesti, in particular pentru accesarea pietelor potentiale de export, imbunatatirea competitivitatii internationale si pentru a permite acestora sa corespunda cerintelor impuse dupa accesul in Uniunea Europeana din 2007.

Autor: Adina Vlad