Bancile au pierdut in ultima perioada prim-planul la Bursa, in favoarea companiior petroliere si a SIF-urilor. Una din cauzele acestei situatii este absenta indelungata de la tranzactionare a actiunilor BRD-SocGen, cea mai mare dintre bancile listate la Bursa de Valori. O alta cauza o reprezinta interesul ridicat al investitorilor pentru actiunile companiilor petroliere, cu rezultate peste asteptari la sase luni, cat si pentru titlurile SIF-urilor, datorita ordonantei privind ridicarea pragului de detinere.

In absenta BRD, cele mai importante tranzactii s-au desfasurat in ultima perioada cu actiunile Bancii Transilvania. In ultima luna, acestea s-au inscris pe un trend usor ascendent, intrerupt de scaderi minore. Ultima cotatie pentru titlurile Bancii Transilvania s-a realizat ieri la pretul de 0,845 lei/actiune, in scadere cu 0,6% fata de sedinta precedenta. Totusi, de la inceputul lunii, actiunile bancii au castigat 9,7%, iar fata de minimele de la sfarsitul lunii mai aprecierea este de peste 26%.

Volumul tranzactiilor realizate cu titlurile Bancii Transilvania a crescut in ultima perioada, dupa perfectarea tranzactiei prin care UPC a preluat operatorul roman de cablu Astral, in conditiile in care unii dintre fostii actionari ai Astral sunt actionari si la Banca Transilvania.

Citeste si:  Banca Nationala a ridicat euro la 3,62 lei

Actiunile Bancii Comerciale Carpatica au inregistrat la randul lor o evolutie pozitiva de la inceputul lunii, castigand 12,5%. Ultima tranzactie cu titlurile Carpatica s-a perfectat la pretul de 0,495 lei/actiune.

Este de asteptat ca revenirea la tranzactionare a actiunilor BRD, care va avea loc probabil saptamana viitoare, sa intareasca prezenta bancilor pe piata de capital. Investitorii asteapta cu interes si publicarea rezultatelor financiare ale bancilor pe primul semestru, dupa ce rezultatele pe primele trei luni au fost foarte bune.