Tranzactionarea actiunilor reprezinta una dintre cele mai bune solutii pentru cresterea veniturilor. Educatia financiara a romanilor nu este una foarte bine conturata, motiv pentru care putini sunt cei care pot cu adevarat sa castige din achizitia si vanzarea de actiuni.
Conform celor de la www.betrug.org, investitia in actiuni presupune o informare serioasa si insusirea tuturor termenilor din domeniu: stoc comercial, tranzactionare de retail, active, piata de lichiditati, etc. Exista sute de termeni folositi in domeniul tranzactionarii, considerati a fi un fel de abecedar pentru toti cei tentati sa investeasca.
Cum sa cumperi actiuni si sa le transformi in profit?
Dupa insusirea tuturor termenilor si o informare serioasa, orice investitor incepator trebuie sa treaca prin cativa pasi:
Sa determine ce tip de investitor este. Exista investitori care preiau initiativa si isi fac propriile strategii, sau investitori care se ghideaza dupa strategiile altora, denumiti followeri. Cei din prima categorie risca mai mult, insa castigurile pot fi substantiale, in timp ce categoria a doua de investitori sunt cei care apeleaza la un specialist pentru sfaturi, nu risca si asteapta castiguri mici, dar sigure.
Sa determine in ce urmeaza sa investeasca. Exista varianta de a investi direct in actiuni sau de a investi intr-un fond mutual, cu mai multe componente, printre care si o componenta de actiuni. Investitia directa in actiuni (vezi mai multe informatii) presupune o grija in plus si administrarea in regim propriu a portofoliului. Practic, pentru multi oameni este un job full time. Investitia intr-un fond mutual presupune doar achizitie si asteptare, solutia ideala pentru cei care au un buget generos si doresc sa aiba un castig pasiv.
Sa stabileasca un buget. Bugetul de investitii nu trebuie sa fie niciodata unul extrem de mare. Cu cat varsta investitorului este mai mica, cu atat bugetul este mai mare. Exista o regula empirica conform careia investitia trebuie sa aiba un procent de 100 – varsta. Practic, cei de 30 de ani pot investi 70% din suma pe care o au la indemana. Cei 70% trebuie sa fie investiti in cat mai multe clase active, in asa fel incat riscurile sa fie minime.
Sa aleaga un broker. Pe piata exista zeci de brokeri prin care se pot face investitii la bursa. Unii solicita o investitie minima de cateva mii de lei, in timp ce altii nu solicita nimic. Alegerea brokerului trebuie sa aiba in vedere mai multe criterii, cum ar fi usurinta de utilizare a platformei, informarea pe care o ofera si alte detalii ce tin de relationarea cu investitorii.
Investitia in actiuni nu reprezinta un joc de noroc. Cu toate astea, presupune o serie de riscuri pe care toti cei care aleg sa cumpere si le asuma. Tocmai de aceea, inainte de orice cheltuiala in acest sens este esentiala o informare iar ulterior, parcursul investitional trebuie sa fie conform planului facut initial. Majoritatea celor care pierd bani la bursa o fac pentru ca retrag sume importante pe fond emotional. Intr-un astfel de domeniu emotiile nu isi au locul.