Peste 60% dintre IMM-urile cu capital romanesc vor fi desfiintate dupa aderare, iar numarul firmelor cu capital strain va creste, intrucat acestea au mai multa experienta in atragerea de fonduri europene, a declarat, ieri, Mugur Stet, purtatorul de cuvant al BNR.
“La momentul integrarii, circa 60% dintre firmele cu capital romanesc vor disparea de pe piata si vor aparea cu 70% mai multe firme cu capital strain, deoarece acestea vor sti sa foloseasca banii de la Bruxelles. Managerii romani nu stiu sa-i foloseasca”, a spus Stet, la un seminar pe tema finantarilor pentru intreprinderile mici si mijlocii.
Vicepremierul George Copos, prezent la seminar, a apreciat ca doar 20% dintre IMM-uri vor intra in faliment dupa integrare, dar vor fi infiintate noi societati, in numar egal cu cele disparute.
“Inca nu suntem pregatiti pentru integrarea in Uniunea Europeana. IMM-urile trebuie sa fie competitive, iar pentru asta au nevoie de tehnologie si de piata. Din acest motiv bancile trebuie sa inteleaga ca este nevoie sa sprijine firmele mici si mijlocii”, a spus Copos.
Reprezentantii firmelor mici si mijlocii au reclamat, in timpul discutiei, ca au acces limitat la creditele bancare din cauza dobanzilor mari.
Acest lucru ii pune in inferioritate fata de companiile straine, care obtin finantari la costuri mai reduse in tarile din care provin.
Pe de alta parte, un reprezentant bancar a declarat ca multe dintre IMM-uri obisnuiesc sa repartizeze profitul in dividende si nu pentru dezvoltare.
Referitor la nivelul dobanzilor la credite practicate de banci, Mugur Stet a apreciat ca acesta este normal pentru stadiul de dezvoltare al economiei romanesti. (Mediafax)

Citeste si:  Rompetrol da Guvernului 90 de zile pentru a-i plati daune