Producatorii agricoli afirma ca aproximativ 60% din productia de grau din acest an este buna doar ca furaj.
Cea mai mare parte din productia de grau obtinuta in acest an nu este buna pentru panificatie, ne-a declarat Adrian Radulescu, presedintele Ligii Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR).

Potrivit estimarilor, peste 60% din grau nu poate fi folosit decat ca furaj. Inundatiile si ploile abundente din aceasta vara au avut cea mai mare contributie asupra calitatii proaste a graului. Neputand fi recoltat in perioada optima, cea mai mare parte din recolta a fost compromisa. Cu toate acestea, Ministerul Agriculturii sustine ca s-a obtinut o recolta buna din punct de vedere cantitativ, peste sapte milioane tone. Insa, producatorii sunt mai sceptici. “Ministerul Agriculturii spune ca s-a obtinut o recolta peste asteptari, insa doar doua milioane si ceva de tone sunt bune pentru paine”, a afirmat Adrian Radulescu.

Acesta a mai precizat ca producatorii agricoli trec printr-o perioada dificila si din cauza faptului ca nu-si pot vinde productia cu mai mult de 3.500 kilogramul. “Ni se ofera intre 3.000 si 3.500 lei, nu mai mult. Acest pret acopera maximum 80% din costurile de productie. Practic, in acest an vom iesi in pierdere. Pentru a acoperi costurile ar trebuie sa ni se dea cam 4.000-4.500 lei, insa nimeni nu ar lua graul la pretul asta”, a precizat Radulescu. In ceea ce priveste graul furajer, acesta abia se vinde cu 1.800 lei, motivul fiind ca s-a ajuns la supraproductie.

Citeste si:  Politizare absoluta la sarbatoarea din cetatea Marii Uniri

Importuri din greu

In conditiile in care exista probleme in ceea ce priveste materia prima pentru paine, multi agenti economici din industria de panificatie se vor orienta catre importuri, ne-au declarat surse din sectorul de morarit. Acestea au precizat ca este posibila o scumpire a painii de circa 10% pe la mijlocul lui septembrie. Deocamdata, inca se fac evaluari asupra cantitatii si calitatii graului. “Recolta din acest an a fost inventariata in proportie de 80%. Abia pe la mijlocul saptamanii viitoare vom putea sti care este situatia exacta: daca vom lua grau din tara, din import sau de la rezervele statului.

In orice caz, de la 1 ianuarie 2006 vom putea apela la un contingent de 125.000 tone, cantitate pe care o vom putea importa fara taxe vamale”, ne-a spus Aurel Popescu, presedintele asociatiei patronale din industria de morarit si panificatie, Rompan. Cat priveste pretul painii, producatorii spun ca nu se simte prea tare o majorare de cateva procente. “Daca painea este acum 50 de bani, o crestere de 5% nici nu se simte. Dupa scumpire ar costa 52 sau 53 de bani. Trebuie sa ne maturizam si sa vedem ca painea este ieftina”, este de parere Viorel Marin, presedintele organizatiei patronale ANAMOB.

Citeste si:  Ministrul comunicatiilor, Zsolt Nagy, face jocul unor afaceristi controversati

Oficialii sunt optimisti

Ministerul Agriculturii se arata mai optimist in ceea ce priveste recolta de grau din acest an. Productia de grau si secara recoltata pana in prezent de pe 98% din suprafata a depasit 7,2 milioane tone, media la hectar fiind de 2.958 kilogram, potrivit datelor centralizate de minister. Calitatea intregii recolte de grau din 2005 se va cunoaste numai dupa finalizarea analizelor efectuate de Institutul de Bioresurse Alimentare, pe probele de grau venite din toate judetele tarii, in jurul datei de 1 septembrie.

Cea mai mare parte a productiei a fost inregistrata la societatile private-7,074 milioane tone, in sectorul de stat productia obtinuta fiind de 134.891 tone. Circa 4,243 milioane tone grau si secara se afla in gospodariile individuale si 2,724 milioane tone au fost livrate unitatilor cu spatii de depozitare, precum Comcereal, Cerealcom, SC Morarit Panificatie, Nutricomb, complexe de porci-pasari si alti beneficiari.

Potrivit datelor Ministerul Agriculturii, 242.082 tone au fost livrate pentru samanta.

Citeste si:  Mancam tot mai mult din import

Autor: Claudia Botezatu