Romania se confrunta cu urgia apelor. Aproape toate judetele inregistreaza cazuri dramatice in urma inundatiilor. Dupa catastrofalele revarsari de ape din 1970, vara anului 2005 va ramane drept un reper de suferinte si distrugeri.
CE A FOST
O mare s-a revarsat peste Romania. Asezari intregi, cai ferate, drumuri, amenajari de infrastructura se afla sub nivelul apei. Siretul a ajuns cu debitul la nivelul Dunarii si a transformat sudul Moldovei intr-un urias lac. Pagubele sunt de o amploare care arunca in aer bugetul Romaniei. Consecintele se anunta dramatice.

CE URMEAZA
Prognoza meteo anunta cateva zile mai bune, dupa care ploile vor spala iar teritoriul. Meteorologii prevad ca miercurea viitoare ploile se extind. Solul este saturat de apa si, ca atare, cantitatile absorbite in pamant vor fi reduse. Toata vara, ciclul ploi – zile uscate se va repeta.

MANEVRE POLITICE
In timp ce oficialii europeni se declara preocupati de situatia politica din Romania, liberalii se gandesc la viitoarele liste parlamentare pentru anticipate si il mustruluiesc pe Valeriu Stoica, fiindca a cerut inlocuirea lui Tariceanu cu Stolojan. Totusi, in al 12-lea ceas, politicienii s-au trezit la realitate.

POPORUL SUB APE

CURSA SUPLIMENTARA. Compania TAROM efectueaza astazi o cursa suplimentara pe traseul Bucuresti-Bacau-Bucuresti, pentru a suplini lipsa unor transporturi terestre, determinata de inundatiile din Moldova. Cursa va pleca la ora 12:40 din Bucuresti, cu aterizare la Bacau la ora 13:30. Plecarea din Bacau va avea loc la ora 14:00, iar sosirea in Bucuresti este programata la ora 14:50. Harghita. Peste 5.600 de hectare de teren agricol si fanete, 1.300 de gospodarii, zeci de case si sute de fantani au fost inundate in urma ploilor abundente in judetul Harghita. Cinci sate au fost izolate si mai multe locuinte, poduri, podete si ziduri de sprijin au fost distruse.

SOLIDARITATE. Parlamentarii de la Chisinau au lansat, ieri, un apel la adresa tuturor institutiilor de stat, a societatii civile si a oamenilor de afaceri din Republica Moldova sa faca donatii in favoarea sinistratilor din Romania, transmite Basa-Press. (Radu Crivat)

SANATATE. Ministerul Sanatatii avertizeaza ca respectarea regulilor de igiena in zonele inundate este obligatorie. Astfel, daca nu exista acces la apa potabila, se poate folosi apa decontaminata prin fierbere 30 de minute sau prin clorinare. Alimentele trebuie gatite, si nu mancate crude. Trebuie evitat contactul dintre hrana nepreparata si cea preparata. Iar daca se adauga apa in mancare, atunci mancarea mai trebuie fiarta o data. Laptele micutilor va fi preparat numai cu apa potabila. (Magda Marincovici)

ALBA. Aproximativ 150 de persoane sunt izolate de aproape doua zile in localitatea Lunca Larga. Prefectul de Alba, Cosmin Covaciu, a declarat ca singura modalitate de a ajunge in sat este pe jos, peste un deal, traseu care dureaza cel putin patru ore. Autoritatile incearca sa trimita un transport cu un camion al Armatei, insotit de salvamontisti si vanatori de munte. (Lucian Dobrater)

CLUJ. Valoarea preliminara a pagubelor produse de inundatiile din ultimele zile in judetul Cluj se ridica la 24 milioane de lei noi (240 miliarde de lei vechi). Cea mai afectata localitate este comuna Baisoara, unde s-au inregistrat pierderi de 5,5 milioane de lei noi (55 miliarde de lei vechi).

VRANCEA. Viitura de pe Putna a avariat ieri o conducta de transport de titei catre RAFO Onesti. Conducta, care subtraversa raul, a cedat dupa ce debitul mare al apei a decopertat malul. Pentru a se opri scurgerile, CONPET a inchis vanele in aval si in amonte. (Simona Diaconu)

AMPLOAREA CATASTROFEI
31 de judete inundate
480 de localitati calamitate

POPULATIE:
5 persoane decedate
5 persoane disparute
1 tabara de copii izolata
8.500 de persoane evacuate
30 de familii izolate
10 sate izolate
12.000 de case inundate
250 de case distruse total
63 de subsoluri
9.534 de anexe gospodaresti
53.000 ha terenuri agricole
578 de animale si pasari moarte
2.820 de fantani
4 puturi de foraj
48 de obiective social-economice

INFRASTRUCTURA:
29 de constructii hidrotehnice, retea de alimentare cu apa, retele electrice
retele telefonice
737 de poduri si podete
698,39 km DN+DJ+DC
102,1 km DF
119,8 km strazi
1 statie tratare apa
1 retea de alimentare cu apa
2 stalpi de inalta tensiune retele electrice, retele telefonice, conducte gaz metan

Satul Vadu Rosca, ras de ape

VRANCEA. Sute de oameni s-au trezit in cateva ore in mijlocul unui calvar
Casele localnicilor din satul vrancean Vadu Rosca au fost acoperite de apele Siretului iesit din matca, in unele locuri avand 4 metri. Viitura de pe Siret a acoperit, in mare parte, inca de miercuri dupa-amiaza, satul Vadu Rosca, comuna Vulturu, unde traiesc in jur de 600 de oameni.

DEZASTRU. Patru persoane din localitatile vrancene Ruginesti, Vizantea Livezi si Soveja au murit in urma inundatiilor din ultimele zile, existand informatii neconfirmate inca de autoritatile judetene privind alte trei victime in satul Vadu Rosca. Subprefectul judetului Vrancea, Manole Merchea, a spus ieri ca se stie cu siguranta ca au decedat doi barbati in comuna Soveja, fiind luati de ape cu tot cu masina in care se aflau, precum si cate o persoana din comunele Ruginesti si Vizantea Livezi. El a precizat ca in satul Vadu Rosca nu se stie cu certitudine daca intr-adevar a murit vreo persoana, dar a adaugat ca mai multi localnici au fost dati disparuti. “Oamenii s-au ratacit unii de altii si spun celor care ii salveaza ca sunt persoane care s-au inecat. Pentru a declara cu certitudine ca au decedat, trebuie mai intai gasite cadavrele”, a mai spus subprefectul Manole Merchea.

Pe de alta parte, primarul din Vadu Rosca, Alexandru Mihalcia, a confirmat ca stie de existenta a cel putin trei cadavre – o familie si inca o persoana.

TREI ZILE CU SOARE, TREI CU PLOAIE
Perioada care ne asteapta ne va aduce cand zile cu ploi din belsug, cand soare si caldura. Astfel, astazi este prima zi din sirul de trei in care vremea va fi frumoasa si mai calda, cu ploi izolate, mai mult in zonele de munte. Dupa acest “rasfat” vor urma din nou zile ploioase. “Luni vom avea parte de o vreme instabila, in special in vestul, centrul si estul tarii. Vor fi averse de ploaie, descarcari electrice si intensificari ale vantului. In noaptea de luni spre marti, precipitatiile se vor muta in nord-estul tarii. In zilele cuprinse in intervalul marti – vineri va fi o vreme buna la inceput si apoi vor urma din nou ploi”, a declarat Victor Stefanescu, meteorolog de serviciu in cadrul Administratiei Nationale de Meteorologie.

Citeste si:  Justitia suedeza, manipulata de martori drogati sub bagheta judecatorului-porno Simona Lungu

Bilant negru la Palatul Victoria

evaluare completa a pagubelor nu se va putea face decat dupa ce apele se vor retrage definitiv, a specificat secretarul de stat din MAI, Paul Dobre. Vestea buna a fost insa ca, inca din cursul noptii, la Cosmesti, apele incepusera sa se retraga. Totusi, pericolul unor noi inundatii se mentine, deoarece viitura de pe Siret se deplaseaza in aval, propagandu-se spre Dunare, a anuntat Dobre. Miercuri noaptea a fost deschisa o bresa in digul de pe raul Siret, la 4,5 kilometri de localitatea Corbu Vechi, pentru a evita acoperirea localitatii de apa.

INSPECTIE. Dupa ce, ieri dupa-amiaza, a inspectat din nou zona Cosmesti, premierul a anuntat ca, desi apele erau in scadere, situatia continua sa fie grava la nivelul infrastructurii, circulatia fiind inca intrerupta la podul peste Siret. “La Nanesti sunt zone inundate foarte mari, situatia fiind, din pacate, asemanatoare cu Delta Dunarii”, a prezentat premierul o alta zona foarte afectata. Totusi, aratand ca toate masurile necesare au fost luate, premierul a precizat ca nu se impune decretarea starii de necesitate.

SPRIJIN INTERNATIONAL. Autoritatile romane au primit deja oferte de sprijin financiar pentru refacerea infrastructurii afectate de inundatii din partea unor institutii din Uniunea Europeana, NATO, Asia si Orientul Mijlociu. Ministrul delegat pentru lucrari publice, Laszlo Borbely, a anuntat ca de la Banca Mondiala vom primi 20 milioane de dolari, iar alte 30 milioane euro vor fi alocate de Banca pentru Dezvoltare a Consiliului Europei. La Ministerul Afacerilor Externe va fi constituit un grup operativ care va coordona solicitarile de sprijin formulate de autoritati, precum si ofertele primite.

BANI PENTRU SINISTRATI. Familiile din zonele calamitate vor primi ajutoare financiare de urgenta, Guvernul adoptand ieri o hotarare in acest sens. Banii vor fi acordati in urma unor anchete sociale realizate de reprezentantii Ministerului Muncii. Prioritate au familiile cu decese si cele ale caror case au fost total distruse. Ministerul Muncii va stabili cuantumul acestui ajutor, la dispozitia sa fiind pus un fond de 15 miliarde de lei vechi. In plus, pentru reconstructia zonelor afectate, fondul de rezerva la dispozitia Guvernului a fost suplimentat cu 10.170 miliarde de lei vechi.

Criza – Basescu cere sprijin UE

Presedintele Traian Basescu a cerut ieri Comisiei Europene redirectionarea a 20 milioane de euro din fondurile PHARE acordate Romaniei pentru refacerea in regim de urgenta a digurilor, drumurilor, podurilor si podetelor afectate de inundatii. Basescu s-a intalnit cu comisarul pentru Politici Regionale, Danuta Hübner, care l-a asigurat ca Romania va fi sprijinita in eforturile autoritatilor de a depasi situatia dramatica in care se afla o parte a populatiei in urma inundatiilor.
Potrivit Danutei Hübner, Comisia Europeana poate pune la dispozitia Romaniei sume provenind din Fondul de Solidaritate creat de statele membre ale Uniunii Europene, insa pentru consecintele inundatiilor pot fi folositi si bani din fondurile deja alocate Romaniei. “Sunt reguli foarte precise pentru a accede la Fondul de Solidaritate. Cererea trebuie sa o faca Guvernul, dar nu mai tarziu de 10 saptamani de la producerea daunelor. Trebuie sa existe informatii precise despre evaluarea pagubelor. Este un proces care va dura mai multa vreme”, a precizat comisarul european. (O.S./I.C.)

APEL LA SOLIDARITATE
La solicitarea primului-ministru, Secretariatul General al Guvernului a deschis in luna aprilie trei conturi la BCR – in lei, in euro si in dolari – pentru a strange donatii in bani pentru sinistrati.

Conturile sunt:
RO65RNCB5010000138390083 ROL
RO11RNCB5010000138390085 USD
RO38RNCB5010000138390084 EUR.

Reactie – AOAR vrea imprumuturi de 200 de milioane de euro

Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) si-a exprimat ingrijorarea fata de gravele consecinte economice, de mediu, de sanatate si pierderi de vieti omenesti pe care le provoaca actualele inundatii. In acest sens, AOAR cere Guvernului si Parlamentului Romaniei sa aprobe in regim de maxima urgenta lansarea unui imprumut public, intern si international, de minimum 200 milioane de euro (eurobonduri pe termen de 15-20 ani), care sa permita finantarea tuturor lucrarilor, livrarilor de echipamente si platii fortei de munca ce trebuie implicata in indepartarea cu maxima urgenta a efectelor inundatiilor din acest an, dar mai ales elaborarea si sustinerea unui program national, regional si local pentru limitarea cat de mult posibil a unor astfel de evenimente in anii urmatori. AOAR anunta ca va initia campanii de implicare a oamenilor de afaceri in a oferi sustinerea materiala si financiara directa a populatiei si comunitatii locale afectate.

Statistica – Drumuri inchise

EFECT. Diluviile au facut impracticabile caile de circulatie
Circulatia rutiera se desfasoara cu dificultate pe unele drumuri nationale de pe raza judetelor Harghita, Neamt, Bacau, Valcea, Sibiu, Mehedinti si Gorj. Exista insa si sosele inchise.

CIRCULATIE INTRERUPTA

DN 11 A (Onesti-Adjud) – in zona localitatii Urechesti (judetul Vrancea), terasamentul este rupt complet pe o distanta de 120 de metri.
DN 2 – pe o distanta de 42 de kilometri intre localitatile Focsani si Adjud. Pe o distanta de 500 de metri, apa de pe carosabil are o inaltime de circa un metru.
DN 2 – in zona localitatii Maracineni. Cele trei poduri provizorii sunt inchise. Se circula pe varianta Buzau – DN10 – Satuc – Berca – Sapoca – Maracineni.
DN 2 – traficul autovehiculelor a fost intezis pe un tronson de 50 de kilometri intre localitatile Balotesti si Lepsa (jud. Vrancea).
DN 2 (Odobesti si Andreiasu) – traficul este oprit pe o sectiune de 29 de kilometri intre Odobesti si Nereju (Vrancea), ca urmare a viiturilor de pe raul Milcov.
DN 10 (Buzau – Brasov) – circulatia vehiculelor de peste 10 tone este interzisa in zona localitatii Siriu.
DN 12 A (Comanesti – Onesti) – viitura raului Trotus a afectat partea carosabila pe mai mult de doua treimi in dreptul localitatii Tg. Ocna (jud. Bacau).
DN 12 A (Miercurea Ciuc – Onesti) – drumul este inundat de apele raului Trotus pe o lungime de 200 de metri, pe o portiune de 50 de metri fiind distrus in totalitate, in dreptul localitatii Agas – Bacau.
DN 12 B (Tg. Ocna – Slanic Moldova) – viitura raului Slanic a distrus drumul pe un sector de circa 70 de metri in zona localitatii Ciresoaia (Bacau).
DN 22 (Rm. Sarat – Braila) – acoperit de apa in dreptul localitatii Gradistea.
DN 23 (Focsani – Braila) – intrerupt pe o distanta de 35 km. Apele revarsate ale raului Putna trec peste drum, intre localitatile Rastoaca si Maicanesti, judetul Vrancea.
DN 24 (Tisita – Tecuci) – apa a ajuns la nivelul aparatelor de reazem in zona localitatii Cosmesti.
DN 2 L (Tisita – Lepsa) – viituri ale raului Putna intre Vornita si Lepsa.

Citeste si:  Semafoarele inteligente sparg traficul in Bucuresti

Smulsi din ghearele Siretului naprasnic

In numai o noapte, apele Siretului s-au umflat cat Dunarea si au spart digurile de aparare. De la Cosmesti pana la Tudor Vladimirescu, pe linia Focsani-Galati, au facut prapad.

Au iesit toti pe la porti – batrane cu broboada bine stransa, mosnegi in baston, cativa tineri. Si batrani, si tineri, ochii se indreapta in aceeasi directie: la luciul amenintator al Siretului, care pare din ce in ce mai aproape de sosea, cu fiecare sat. Mergem de la Galati spre Cosmesti. In fata noastra alearga masinile cu girofar ale Politiei de Frontiera, care remorcheaza cateva salupe. Din fata apar, ca intr-un film de razboi, doua amfibii in urma carora tremura asfaltul. Se intorc de la Cosmesti. E miercuri dupa-amiaza.

Cei din satele de pe Siret n-au asteptat sa le bata la usa autoritatile. Si-au urcat deja pasarile prin poduri si au mutat lucrurile mai valoroase pe la rudele care stau in deal. Au invatat lectia la inundatiile din ’70, cand Siretul a rupt digurile si n-a mai lasat nimic in urma pe unde a navalit.

DRAMA. Sendreni, Branistea, Independenta, Tudor Vladimirescu, Hanu Conachi, Liesti, Ivesti… La 10 kilometri de Tecuci, Siretul a dat tonul dramei. Miercuri, cand abia se lumina de ziua si oamenii iesisera prin curti cu treburi, ca la tara, a inceput sa pluteasca peste Cosmesti-Vale vuietul Siretului. N-a durat mult pana cand apele au inconjurat satul. Pana sa se dezmeticeasca oamenii, apa a ajuns la stresinile caselor. Au venit barcile si elicopterele. Tipete, spaima. In sat nu exista nici un loc uscat, asa ca elicopterele nu aveau unde ateriza. Se apropiau doar de pamant – la inaltimea firelor de inalta tensiune, si de acolo aruncau scarile, pe care cei de jos trebuia sa urce pana la elicopter. Ideea de a pluti in vazduh agatat de o funie i-a cam ingrozit pe oameni, care, initial, s-au aratat foarte retinuti fata de transportul pe calea aerului. Pe apa, croindu-si drum printr-o padure inundata, voluntari din partea locului ii ghidau pe cei veniti cu barcile sa-i evacueze pe satenii din Cosmesti-Vale.

La piciorul podului de cale ferata in care bateau sforurile Siretului s-a organizat un fel de port, pentru barcile de salvare. Dupa ce puneau piciorul pe dig, satenii din Cosmesti-Vale erau coborati pe funie pana la echipajele de ambulanta si politie, aflate pe sosea. Multi dintre batrani erau atat de sfarsiti, incat ii purtau soldatii pe brate. Cei mai multi parinti, cum sareau din barca, intrebau de copiii lor. Majoritatea celor mici fusesera scosi devreme cu elicopterele si dusi la stadionul din Cosmesti-Deal. “I-am trimis de dimineata pe amandoi. Fetita are 16 ani, baietelul – 6 ani. Nu stiu daca pe baiat l-au putut urca in elicopter. Casa mi s-a rupt in doua, dar nu-mi mai pasa de nimic, decat de copiii mei! Unde sunt?”, suspina o mama din satul inundat. “Sunt sus, la Furceni, i-a luat imediat cineva pe amandoi”, o linisteste un baietandru care facuse toata ziua pe ghidul, pentru barci, si era ud din cap pana in picioare. Carmela Golea se repede fericita spre podul care o s-o duca spre copiii ei. “Nicuta lu’ Leonte, care e insarcinata, a stat pe acoperis de dimineata pana dupa-amiaza. A lesinat. S-au tot invartit elicopterele in jurul casei, dar nu reuseau s-o ridice, pentru ca ea nu se putea misca, saracuta”, povesteste o sateanca. “La tanti Vasilica in pod s-au adunat o gramada. Au venit toti de la nea Iordache, a venit si nora-sa. Doar pe aia mici i-au trimis. Nu vor sa plece in ruptu’ capului. Noua oameni au mancat o paine si jumatate, toata ziua”, completeaza un satean. Si cei din satul inundat, si cei care au scapat de apele Siretului, pentru ca au avut norocul sa stea mai in deal, unde raul n-a avut putere sa bata, au trait toata ziua de miercuri cu spaima viiturii anuntate. Siretul, care se umfla pana se transforma in Dunare, lua cu el tot. Nici zvonul, oarecum confirmat de autoritati, ca o parte din dig ar putea fi dinamitata, undeva prin zona Maxineni, pentru a inunda controlat niste terenuri agricole, nu i-a linistit pe oameni.
MIEZ DE NOAPTE. Carute, masini, oameni tragand de lant animale, cu cate o boccea in mana, trec in sir pe soseaua care face legatura intre Tecuci si Galati. Vin dinspre Fundeni, Nanesti si Namoloasa. Au plecat de teama apelor, cu ce au reusit sa mai adune. Inca un sir de soldati, invinsi pe front la Siret, dar de data aceasta de ape.

Citeste si:  Aveti grija de unde va imprumutati

Intre Nanesti si Namoloasa nu se mai poate circula decat cu barcile. Apa a ajuns la varful digului. In cateva minute, cat sa acosteze cateva barci cu sateni salvati din Namoloasa, apele au inceput sa se scurga peste dig si printre sacii cu nisip abia pusi. La doua noaptea, abia un firicel de apa mai trecea peste dig. Apele pareau sa se fi potolit, asa ca am pornit spre Cosmesti, unde era asteptata marea viitura. Dimineata a fost insa linistita la Cosmesti. Apele scazusera si nu mai bateau in podul de cale ferata. Spartura din soseaua care face legatura intre Galati si Focsani prin Tisita se casca seaca, fara sforurile galbui care aruncau miercuri bucati de asfalt. Siretul parea sa se fi potolit.

Nelinistea se mutase pe drumul care duce la Galati. Oamenii se adunasera in grupuri la porti si gesticulau ingroziti cu ochii spre Siretul care le musca din sat. Pe marginea drumului, vaci, cai, porci, pasari, plecate in pribegie, de raul apelor. Stapanii lor dormeau la umbra, intinsi direct pe iarba, cu bocceluta sub cap. Linistea diminetii si apele calme de la Cosmesti ne pacalisera. La 5:00 dimineata, Siretul a rupt digul pe care statusem cu cateva ore inainte. Satul Nanesti era inghitit de ape, bucata cu bucata. Masinile armatei treceau in sunetul innebunitor al sirenelor. “Trebuie sa va parasiti casa. Luati-va doar un pachet cu haine, dar sa-l tineti in mana, ca sa fie uscate!”, indemnau soldatii, care umblau din casa in casa.

Multi sateni s-au cocotat in poduri si au refuzat sa plece. O batrana a sarit din masina armatei, in care fusese bagata cu forta. “Nu vreau sa plec din casa mea! Nici moarta nu plec! Sa ma lasati in pace, sa mor langa munca mea!”, plangea batrana. “Prinde-o, n-o lasa sa plece! Prinde-o, prinde-o!”, striga un soldat in termen, suparat ca bunicuta nu vrea sa fie salvata.

Altii, mai curajosi, se impacasera cu “exilul”. “Nu degeaba se intampla lucrurile astea. Ne pedepseste Dumnezeu pentru cat de rai suntem. Asta a fost asa, ca sa ne aducem aminte ca exista”, spune Constantin Spataru, in timp ce-si scoate scroafa din curte. “Macar sa avem ce manca mai tarziu”, ofteaza barbatul. Nici nu apuca sa-si termine propozitia, ca un perete intreg din bucatarie se prabuseste in spatele nostru. “S-a dus. Noua ani are casa!”, mai spune barbatul resemnat, tragand in continuare scroafa.

Masinile armatei trec in vuiet continuu. Ne-am asezat “tabara” undeva pe marginea soselei din sat. “Urgent, sa strangeti si sa plecati, pentru ca altfel ramaneti aici! Urgent!”, striga un ofiter care a oprit masina in dreptul nostru. “Va rugam sa intelegeti, s-a mai spart digul intr-o parte si o sa ramaneti izolati!”, ne explica ofiterul.

IN MIJLOCUL APELOR. Dupa 10 minute, eram pregatiti de plecare. Ne intrebam daca a rezistat podul care porneste de la Fundeni, peste Siret, si pe care trebuia sa-l trecem. Insa, pana la pod, trebuia sa iesim din Nanesti. Lucru imposibil, chiar si cu o masina de teren. In cateva ore, apele crescusera cu aproape un metru. Singura scapare: spre Focsani. Dar nici pe iesirea spre Focsani n-a strabatut masina. In fata apa, in spate apa, in stanga apa, in dreapta apa… “Ati ramas izolati, v-am spus! Ziaristii astia!”, suspina ofiterul…

La ora inchiderii editiei, elicopterul cu care urma sa soseasca in zona premierul Calin Popescu Tariceanu trebuia sa aterizeze. Oamenii au ramas in zona “protejata” de politistii care asteptau din moment in moment aterizarea premierului. Numai ca acesta s-a lasat asteptat mai multe ore, timp in care politistii le spuneau oamenilor ca premierul urmeaza sa aterizeze, dar acesta nici macar nu parasise Palatul Victoria. In zona nu se mai putea intra, oamenii fiind opriti de fortele de ordine comasate.

TREI METRI
Naprasnica viitura care a venit ieri-dimineata pe Siret a acoperit complet satul Torcesti, care apartine de comuna Ivesti. “Apa ajunge, in anumite locuri, la 2-3 metri adancime”, a spus un martor ocular. Echipe de voluntari au evacuat, incepand din cursul diminetii de ieri, pe cei mai multi dintre satenii din localitatea Torcesti. Potrivit celor care ii transporta pe sinistrati, echipele de voluntari au intampinat greutati, deoarece in localitate se aflau oameni refugiati in podurile caselor care nu voiau sa-si paraseasca locuintele. In satul Namoloasa, aflat pe malul stang al Siretului, complet inundat de viitura, aproximativ 2.000 de persoane au fost evacuate, ieri, cu ajutorul barcilor, alti 400 de localnici refuzand insa sa paraseasca satul. O situatie grava se mentine si in comunele Cosmesti si Umbraresti, afectate grav de viitura de ieri. Astfel, in Cosmesti Vale, 1.475 de locuitori au fost evacuati, 425 de case au fost inundate, un sfert din acestea fiind distruse.