Politica de sterilizare partiala a excedentului de lichiditate va aduce la depozitele in lei unele scaderi de dobanzi, dar nu si la bancile cu expunere in economia reala, spre care se vor muta majoritatea economisirilor, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu (foto), citat de Mediafax.

“Unele banci vor avea in vedere scaderea dobanzilor pentru depuneri. Exista acest risc, dar mizez pe bancile serioase, cu gandire strategica si implicate in economie, care au grija de clientii lor si pe partea de creditare, si la depozite, cum ar fi BCR. Economisirile se vor transfera usor de la bancile fara retea, la cele care au urmarit sa-si construiasca un canal de plasare a disponibilitatilor in lei”, a explicat guvernatorul BNR. El crede ca a venit momentul in care bancile sunt nevoite sa ia in serios ce inseamna activitatea de banking si sa actioneze in directia dezvoltarii bazei de clienti si a afacerilor. “Probabil vom asista la o migrare a economisirilor la bancile cu retea. Este un fenomen corect pentru ca bancile mai mici, cu deschidere in afara, au acces la fonduri externe, in timp ce bancile autohtone trebuie sa-si protejeze resursele”, a adaugat oficialul bancii centrale. Declaratia survine in contextul in care banca centrala a modificat strategia de sterilizare, prin limitarea sumelor atrase la numai o parte din excedentul de lichiditate, ceea ce a condus la reducerea dobanzilor practicate pe piata interbancara.

Citeste si:  PNL se gandeste la scindarea grupului Aliantei din Senat

Isarescu a explicat ca aparenta discrepanta intre mesajul transmis pietei privind intarirea rolului dobanzii de politica monetara si actiunile ulterioare tine de conditiile specifice ale pietei, in special prin prisma riscului produs de capitalurile speculative.

Creditele ipotecare nu se scumpesc

“Cu exceptia exportatorilor si imprumuturilor ipotecare, probabil ca vom strange conditiile la creditele in valuta si, in ultima instanta, vom aplica o cota majorata la rezervele minime obligatorii in valuta”, a mai spus Isarescu. Banca centrala vizeaza astfel reechilibrare a raportului intre economisirea in lei si creitarea in moneda nationala pe de o parte si depunerile in valuta si imprumuturile in devize straine, pe de alta parte. “Nu avem nimic impotriva resurselor mai ieftine din exterior, dar daca lasam prea multe fonduri s-ar putea sa-i dezobisnuim pe romani sa economiseasca si nu poti anticipa pe ce perioada actualele resurse externe vor ramane la fel de accesibile”, a adaugat guvernatorul bancii centrale. (C.S.)