Legea RCA s-a modificat in 2017, modificarile aducand o serie de elemente interesante, precum notiunea de decontare directa. Pe langa achizitia unui asigurari auto RCA, soferii au posibilitatea de a achizitiona si acest serviciu auxiliar, care ofera despagubire pentru propriul autovehicul in cazul unui accident.

Mai exact, dupa un eveniment, proprietarul politei Rca auto care are si optiunea de decontare directa poate sa mearga la propriul asigurator pentru a-si recupera prejudiciul, urmand ca acesta sa recupereze suma platita de la asiguratorul soferului vinovat.

Decontarea directa nu este obligatorie pentru soferi, insa trebuie sa se oferteze in mod obligatoriu de catre asiguratori. Fiind un termen nou, exista o multime de informatii pe care soferii trebuie sa si le insuseasca.

Avantajele decontarii directe

Conform celor de la romasig.ro, principalul avantaj este posibilitatea de a lucra direct cu propriul asigurator, in care majoritatea soferilor au incredere. Astfel, cei care nu sunt vinovati de un eveniment rutier nu vor mai fi obligati sa depinda de asigurarea RCA a soferului vinovat, iar reparatia se va face mult mai repede.

Citeste si:  Masinile anului 2006

Cand poate fi folosita decontarea directa?

Conditiile de folosire sunt destul de stricte, acest beneficiu fiind valabil doar pe teritoriul Romaniei, in cazul evenimentelor produse intre masini inmatriculate in tara. De asemenea, prejudiciile trebuie sa fie produse exclusiv vehiculelor iar asigurarea RCA este valabila pentru ambele vehicule implicate in accident.

Cat costa in plus decontarea directa?

Din pacate, decontarea directa implica anumite costuri suplimentare pe care trebuie sa le plateasca orice sofer ce doreste sa se bucure de ea. Costul poate sa difere de la o companie la alta, motiv pentru care este bine sa se foloseasca un calculator RCA online pentru a se descoperi valoarea exacta.
In principiu, costul tine de tipul autovehiculului, asigurator si alte criterii impuse de acesta, asadar, poate sa varieze intre cateva zeci de lei in plus si cateva sute de lei in plus.

Ce mai trebuie sa fie stiut despre decontarea directa?

– Clauza de decontare directa poate sa fie achizitionata doar in compania unei polite RCA, fiind atasata contractului;

Citeste si:  Vanzarile Dacia au crescut cu peste 6% in primele cinci luni

– Toate companiile de asigurari sunt obligate sa ofere aceasta clauza

– Decontarea directa nu inlocuieste polita Casco, care are rolul de a proteja inclusiv soferul vinovat. Tocmai de aceea, este indicat sa se incheie si o polita Casco pentru siguranta maxima.

– Se poate apela la decontarea directa chiar si in cazul in care s-a incheiat un formular de constatare amiabila. Notificarea asiguratorului RCA trebuie sa se faca in termen de 5 zile lucratoare de la producerea evenimentului rutier.

– Acest serviciu nu este obligatoriu pentru soferi, care pot sa ramana la simpla asigurare RCA. Este doar o optiune ce trebuie sa fie oferita in mod gratuit de catre asigurator, care poate sa imbunatateasca timpul de rezolvare a anumitor daune si sa elimine din stresul provocat de un accident rutier.