Folosind partile unei singure molecule, oamenii de stiinta au construit cea mai mica masina din lume. Aceasta masina are sasiu, osii si suspensii. Rotile sunt alcatuite din sfere de carbon pur care masoara fiecare 60 de atomi. Putem spune ca este o adevarata provocare sa intrii in interiorul acestei masini.

Intreaga masina are o lungime de 4 nanometri. Aceasta cifra este un pic mai mare decat marimea unei suvite de ADN. Firul de par al unei persoane are o grosime de 80.000 de nanometrii.

Multi oameni de stiinta au realizat obiecte cu dimensiuni nanometrice. Insa acest obiect se misca pe patru roti pe o directie perpendiculara pe axa sa. In viitor, oamenii de stiinta vor construi camioane de dimensiuni nanometrice. Acestea vor cara moleculele in fabrici in miniatura.

„In cele din urma vom dori sa mutam obiecte pentru a lucra organizat la nivel de molecula. Aceste vehicule sunt excelente pentru a face acest lucru”, a declarat James Tour, om de stiinta si coordonator de proiect la universitatea Rice.

Citeste si:  Taxele de inmatriculare pentru masini ne-ar putea costa sute de milioane euro

Oamenii de stiinta au folosit microscoape speciale pentru a demonsta ca aceasta vehicul se misca precum o masina, pe patru roti. Ne intrebam cum merge o masina nanometrica. Ei bine, legaturi puternic incarcate electric sunt prinse de volan la temperatura camerei. La o temperatura de 2000C acestea se incalzesc facand masina sa mearga.