Din cauza managementului de slaba calitate, dar si a neglijentei beneficiarilor români, Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) a reziliat pâna in prezent aproximativ 300 de contracte de finantare a unor proiecte SAPARD, in valoare de peste 30 de milioane euro, cele mai multe fiind in domeniul agroturismului. Potrivit datelor prezentate luni de institutie, in medie, sunt reziliate cam trei contracte pe saptamâna in domeniul agroturismului. “Principalele cauze sunt problemele pe care le-am avut cu constructorii. Existau contracte din 2005 care nu au miscat nimic. De asemenea, lipsa de management al proiectelor sau modificarile tehnice foarte mari fata de proiectul initial au fost alte motive de reziliere”, a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, Ecaterina Rosu, director general adjunct al APDRP. Mai sunt si alte cauze: intârzierile in finalizarea licitatiilor pentru desemnarea firmei de proiectare si, ulterior, a constructorului, datorita contestatiilor intervenite in timpul desfasurarii licitatiilor; nivelul complex al lucrarilor care trebuia executate in timpul foarte scurt ramas pâna la finalizarea proiectului (lucrarile de consolidare, reparatii capitale si lucrari de finisaj), estimarea nerealista a costurilor in cererea de finantare, având in vedere caracterul complex al lucrarilor propuse in proiect.
Au existat cazuri in care persoanele care se ocupau de implementarea, urmarirea realizarii obiectivelor proiectelor si raportarea lor nu au facut parte din echipa de proiect, având si alte atributii de serviciu in cadrul compartimentelor autoritatii locale respective sau persoanele care se ocupau de implementarea proiectelor si raportarea lor nu au fost cele nominalizate initial in proiect si nu au participat astfel la instruirile initiale sau cele de pe parcursul implementarii proiectului. Au existat, de asemenea, beneficiari, care in timpul implementarii au schimbat firma de asistenta tehnica sau au depus cu foarte mare intârziere documentatia DEPO (documentatia pentru elaborarea si pregatirea ofertelor), precum si rapoartele de evaluare de la licitatie. APDRP a reziliat si contracte dupa ce proiectele au fost finalizate, ceea ce implica faptul ca beneficiarul a trebuit sa returneze fondurile primite.
Semnalul de alarma tras de Gabriel Friptu a fost ignorat
Acum doi ani, in cadrul unui seminar organizat la Sinaia, Gabriel Friptu, pe atunci director general in cadrul Ministerului Integrarii, avertiza ca pierderea banilor e posibil sa se intâmple. Friptu atragea atentia autoritatilor locale sa respecte toate regulamentele legate de procesul de implementare, 7 la numar, reguli si regulamente care, incalcate, fie si numai un punct din ele, compromit intreaga finantare. Acesta spunea ca Uniunea Europeana poate solicita rambursarea fondurilor alocate in urmatoarele cazuri: cheltuirea fondurilor pentru costuri neeligibile, cheltuirea fondurilor in afara duratei eligibile, cheltuirea de doua ori pentru aceleasi costuri, nerespectarea regulilor privind TVA, ajutor de stat, achizitii publice, pierderea documentelor sau necheltuirea suficient de rapida a fondurilor. “Foarte important, cei care contracteaza fondurile europene trebuie sa pastreze timp de 10 ani, in original, toate facturile care atesta cheltuielile facute. Un singur document ratacit duce automat la rambursarea banilor primiti. O la fel de importanta problema este cea a TVA-ului. In cadrul unei astfel de cheltuieli, TVA devine eligibila numai daca in contabilitate este trecuta ca nedeductibila. Sunt aspecte birocratice, extrem de strânse, care trebuie respectate si insusite de contractantul român”.
Numarul proiectelor depuse in 2006 a crescut cu 56,3%
Valoarea totala alocata pentru Programul SAPARD (buget de stat si contributia Uniunii Europene) reprezinta 1,5 miliarde de euro (75% fonduri UE; 25% bani de la bugetul de stat), iar, pâna in prezent au fost alocate plati in proportie de 67% pentru cele 4.711 proiecte contractate. Potrivit comunicatului APDRP, platile efectuate reprezinta alocarile financiare pentru perioada 2000-2004. Numarul proiectelor depuse in 2006 pentru finantare SAPARD a crescut cu 56,3%, comparativ cu cele primite in perioada 2000-2005. Astfel, in 2006, au fost depuse 3.985 de proiecte in valoare de 1,09 miliarde de euro, in timp ce, de la debutul proiectului SAPARD pâna la sfârsitul anului 2005, s-au primit 2.570 de proiecte. Confruntati cu un numar mare de proiecte, reprezentantii APDRP au anuntat la sfârsitul lunii noiembrie 2006 ca au solicitat Comisiei Europene prelungirea cu doi ani a termenului de efectuare a platilor, fiind in imposibilitatea de a finaliza platile aferente anului 2004. Regula programului SAPARD spune ca platile aferente anumitor proiecte trebuie facute in maximum doi ani de la contractarea acestora. Pentru accelerarea ritmului de absorbtie a fondurilor, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) si Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit au descentralizat platile la nivelul Centrelor Regionale de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (CRPDRP). Totodata, au fost monitorizate procedurile de achizitii publice si s-a pastrat legatura cu beneficiarii pentru a se descoperi cauzele care duc la intârzierea implementarii proiectelor, se mai mentioneaza in comunicat. Masurile se vor dovedi inutile, daca beneficiarii continua sa le ignore.
Autori: Stefan Radeanu / Marina Tanase-Ene