In conditiile in care sistemul de pensii de stat se afla in continuare in mare suferinta, probabil ca multi dintre noi se gandesc la o alternativa de asigurare a unui venit decent la batranete. Niciodata nu stii cand trebuie sa faci o operatie de hernie de disc in conditii cat mai sigure si cu o recuperare cat mai rapida, cum numai intr-un spital din Viena se poate. Daca-ti permiti sa platesti. Solutiile vin din partea companiilor private de asigurari, la care putem incheia o asigurare de viata cu componenta investitionala si pensie privata (tip unit-linked). Cum de oferte nu ducem lipsa, ne-am gandit sa le analizam pe rand, astfel incat la final sa puteti face cea mai buna alegere. Dupa prezentarea ofertelor celor mai importante companii de asigurari de pe piata, vom incerca sa facem un clasament si o analiza pentru a va recomanda cea mai buna asigurare. Incepem astazi cu Grawe Romania, o societate de asigurari austriaca.

La Grawe puteti alege doua variante de pensie privata: una ce presupune doar depunerea sau acumularea periodica a unor sume de bani, la care se adauga o dobanda garantata de 3,5% si un profit rezultat din investirea de catre companie a sumelor de bani in titluri de stat, obligatiuni sau alte instrumente financiare fara riscuri.

Citeste si:  Produsele de economisire hibride castiga teren in Romania

Reprezentantii companiei spun ca acest castig este calculat pentru acest an la 10 % pe an, dupa ce anul trecut acesta a fost de 15 %. Banii depusi in contul pensiei sau asigurarii mixte de viata nu sunt investiti in actiuni la Bursa, cum procedeaza alte companii de asigurari, motivatia reprezentantilor Grawe fiind aceea ca evolutia preturilor este instabila.

A doua varianta de pensie presupune acumularea de bani cu dobanda si castigul din investii, ca in prima varianta, dar in plus sunt incluse doua pachete de asigurare in caz de deces sau accident cu invaliditate. Ceea ce reduce castigul sumelor depuse cu aproximativ 1,5%.

Sa luam acum un exemplu: in cazul unei asigurari pe o perioada de 30 de ani (varsta persoanei asigurare fiind de 35 de ani) si a depunerilor in fiecare an a unei sume de 1.000 de lei, suma asigurata ajunge la 37.220 de lei, calculata ca suma a depunerilor de bani la care se adauga dobanda fixa de 3,5 %. Beneficiul estimat de companie la maturitatea politei (cu acel castig de 10 % in urma investitiei) este de 295.000 de lei. Cu alte cuvinte, de aceasta suma ati putea beneficia la varsta de pensionare de 65 de ani (daca aveti acum 35 de ani ca in cazul nostru), bani pe care-i puteti primi esalonat, ca o pensie lunara sau integral. In cazul decesului, beneficiarul va primi dublul sumei asigurare iar in caz de accident cu invaliditate permanenta, compania va prelua plata restul primelor pentru polita.

Citeste si:  Entuziasmul integrarii a ridicat Bursa

Daca alegem a doua varianta de pensie, cu optiunile de asigurare, suma asigurata si beneficiul vor fi mai mici, iar costurile mai mari. Sa luam si aici un exemplu concret. Astfel, daca prima anuala este de 1.115 lei (asadar mai mare cu aproximativ 1,5%, reprezentand costurile pachetelor suplimentare de asigurare in caz de deces au accident), suma asigurara va fi de numai 28.500 de lei iar castigul (beneficiul) estimat dupa 30 de ani este si el mai mic, de 226.000 de lei. In schimb, in caz de deces din accident vom primi de trei ori suma asigurata, mai precis 85.600 de lei. De asemenea, in cazul unei invaliditati de peste 50 % ca urmare a unui accident, compania va plati restul primelor de asigurare. In plus, beneficiarul politiei va primi suma asigurata atat in cazul decesului din accident, cat si din alte cauze.

Un avantaj la Grawe este faptul ca sumele depuse sunt indexate anual de companie impotriva inflatiei. Valoarea primei se poate majora sau micsora, in functie de necesitati. De asemenea, planul de asigurare se poate schimba in fiecare an, in functie de noile optiuni, iar polita poate fi si cesionata.

Citeste si:  Piata asteapta publicarea contractului de privatizare a BCR