Prima pagina Prima pagina

Varujan Vosganian: Averile ilicite trebuie impozitate cu 50%
Distrigaz si ANRGN mint cand anunta ca aderarea ne va scumpi gazele
Cota unica de impozitare – fara efect in 2005, pentru ca profitul firmelor a scazut
Tanasescu: Majorarile nerealiste de salarii pot urca inflatia la 8%
Noi standarde de contabilitate
Virusul H5, depistat in alte doua localitati constantene
Acord pentru cablul subteran Romania-Turcia

Versiunea pt imprimanta
Cota unica de impozitare – fara efect in 2005, pentru ca profitul firmelor a scazut

Anul trecut, profitul majoritatii societatilor comerciale autohtone a scazut sau a ramas neschimbat fata de 2004, context in care perceptia firmelor in ceea ce priveste perspectivele pentru primul trimestru al anului 2006 sunt pesimiste in ceea ce priveste acest indicator. Astfel, potrivit chestionarului Grupului de Economie Aplicata (GEA) de Conjunctura Economica, 27,3% din firme se asteapta la profit in crestere, 37,5% la scaderea profitului, in timp ce restul societatilor comerciale prognozeaza stagnarea castigului.

Citeste si:  Fetele fac sex din clasa a sasea

Aceasta dupa ce in 2005, pentru 43 % din firme profitul a scazut, in timp ce in cazul a 11,7% profitul a ramas neschimbat fata de 2004. Totusi, pe ansamblul anului 2006, managerii sunt inca optimisti, 57% din firme asteptandu-se la majorarea profitului.”

Pe ansamblul anului 2005 se constata o egalitate intre firmele care au reusit cresterea profitului si cele care au inregistrat scaderea profitului. Practic, aceasta inseamna atat imposibilitatea de a beneficia in fapt de cota unica de 16% in 2005, cat si limitarea resurselor financiare disponibile pentru reinvestire in 2006″, declara Liviu Voinea, director de cercetare in cadrul GEA.

Si in ceea ce priveste cresterea numarului de salariati, lucrurile nu stau prea bine, chiar daca la introducerea cotei unice se miza pe contrariul. Astfel, anul trecut, in cazul a 50,8% din firmele care au raspuns chestionarului GEA numarul salariatilor a scazut, pentru 20,3% ramanand neschimbat.

Astfel, numarul firmelor care a concediat angajati anul trecut este aproape dublu fata de cel al firmelor in care s-au facut noi angajari, declara Voinea. Vesti mai bune totusi pentru acest an, dat fiind ca procentul firmelor care se asteapta la scaderea numarului de salariati s-a redus la 30,5%. Varujan Vosganian, presedintele Comisiei de buget-finante din Senat, spune ca, daca nu s-ar fi introdus cota unica, profiturile firmelor ar fi fost si mai mici. El aminteste de cresterea veniturilor bugetare cu 18% in 2005 fata de anul precedent si cu fondurile in crestere cu 20% acordate comunitatilor locale, in pofida unor previziuni pesimiste exprimate de unii analisti.(A.P.)

Citeste si:  Furtunile de marketing smulg acoperisul masinilor