Opinia publica va trebui sa astepte pana in luna ianuarie, cel putin, pentru a afla ce contin clauzele de confidentialite ale unor contracte ce au trezit de nenumarate ori suspiciuni. Pentru ca in ultimul Raport de monitorizare al Comisiei Europene Romania a primit cartonase rosii privind legislatia achizitiilor publice, executivul incearca de abia acum desecretizarea unor contracte incheiate de fosta putere.
Primul-ministru Calin Popescu Tariceanu a avut ieri o intrevedere cu 16 organizatii nonguvernamentale pe tema transparentizarii contractelor de achizitii publice si a celor de privatizare. Participantii au convenit formarea unui grup de lucru comun, alcatuit, pe de-o parte, din reprezentanti ai Ministerului Justitiei, Ministerului Finantelor, Autoritatii pentru Monitorizarea Achizitiilor Publice (AMAP) si AVAS. Pe de alta parte, societatea civila isi va desemna delegati in grupul de lucru ce va fi coordonat de presedintele AMAP, Gabriel Cojocaru. Laolalta, ei vor elabora, pana la finele lunii noiembrie, un proiect de lege privind achizitiile publice si se asteapta ca el sa intre in dezbatere parlamentara si sa fie adoptat la inceputul anului viitor, in luna ianuarie. “Legislatia ce va trebui modificata va fi in conformitate cu cea europeana si mai ales cu ultimele doua directive ce au fost adoptate in acest an in privinta achizitiilor publice”, a declarat ieri premierul Tariceanu.
Ce isi doreste societatea civila
Asteptarile societatii civile se refera in primul rand la cresterea gradului de transparenta in utilizarea fondurilor publice. Proiectul de lege va cuprinde prevederi referitoare la informatiile considerate confidentiale in programele de privatizare, concesiune si parteneriat public-privat. In plus, se doreste publicarea din oficiu a contractelor ce depasesc o anumita suma, in timp ce contractele cu valoare mai mica sa fie facute publice la cerere. Reprezentantii societatii civile au amintit si de piedicile pe care le intampina datorita prevederilor Legii informatiilor clasificate si au cerut chiar amendarea acesteia. Actul in cauza a fost adoptat fara sa urmeze procedura dezbaterilor in Senat, invocandu-se presiunile pe care NATO le-a exercitat la acea data pentru urgentarea procesului. Totodata, au fost mentionate si cazurile in care intocmirea caietelor de sarcini pentru licitatiile publice se muleaza perfect pe ofertele anumitor firme, multe cu antecedente in ceea ce priveste relatiile cu oamenii politici locali.
RAFO, EADS si Bechtel – o triada de ordin penal
Problema clauzelor de confidentialitate a fost abordata si de seful executivului. Calin Popescu Tariceanu a declarat ca aceste prevederi pot favoriza coruptia si a dat ca exemple contractele Bechtel si EADS. “Este un teren pe care coruptia ar putea functiona in continuare nestingherita, daca am mentine in cazul contractelor de achizitii publice aceste clauze de confidentialite”, a afirmat Tariceanu. El s-a plans ca a “trebuit sa incaseze reprosurile” Comisiei Europene vizavi de incredintarea directa, fara licitatie, in aceste doua cazuri. Premierul a amintit si litigiul intre firma germana IQ Management si cea daneza Daploma International privind contractul pentru crotalierea animalelor. Anterior, ambasada Danemarcei reclama faptul ca, daca firma germana va avea castig de cauza, va fi cel mai elocvent exemplu de coruptie la nivel inalt. “Nu putem face nimic, nu putem interveni in actul de justitie. In ambele variante cadem prost, pentru ca fiecare se va plange Comisiei Europene”, a declarat Tariceanu.
Frecusuri intre ministri
Intrevederea cu membrii societatii a inregistrat si momente umoristice, cel putin pentru presa. Enervat ca discutiile dintre ministrul justitiei, Monica Macovei, si ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, se suprapuneau peste discursul sau, seful executivului i-a pus prompt la punct. “Bai, aici nu e sedinta de guvern! Monica, treci la locul tau!”, i-a apostrofat Tariceanu pe cei doi combatanti.
Autor: Diana Stirlea