Desi fenomenul incepe sa scada ca amploare, in Romania bancile si IMM par sa se evite reciproc. Printre cauzele acestui fenomen anormal pentru o tara viitoare membra a Uniunii Europene bancherii, analistii financiari si Banca Nationala evidentiaza lipsa unor proiecte fiabile si carentele informationale.
“Doar 400 de companii din Romania, din circa 5.000 inregistrate cu cifre de afaceri de peste 500.000 de euro, au implementate solutii de controlling, ca functie indispensabila a unui management performant”, a declarat, ieri, Robert Maxim, directorul companiei Ensight Management Consulting, in cadrul primului forum adresat managerilor din domeniul finantelor si controllingului.
La nivelul intregii piete de consultanta situatia nu sta cu mult mai bine. Astfel, potrivit unui studiu al Centrului Roman de Sociologie Urbana, doar 9,2% din IMM au apelat la serviciile unei firme de consultanta.
Mai mult, 52% dintre manageri nu au apelat la nici o forma de asistenta in domeniu, in timp ce 12,9% au considerat ca sfaturile prietenilor sunt suficiente.
Suport pentru performanta
Functia de controlling este necesara pentru a obtine performanta in afaceri. Controllingul identifica zonele de risc financiar, cauzele care duc la deviatii de la planul de afaceri stabilit de o companie si ofera recomandari pentru imbunatatirea performantei, a explicat Maxim. Sistemul de controlling impune un control riguros in toate procesele organizatiei, nu numai in domeniul financiar, ci si in cel al vanzarilor, investitiilor si resurselor umane deoarece numai prin integrarea acestora pot fi intelese toate cifrele legate de profitabilitatea unei companii. Rolul controllerului este de a asigura transparenta financiara si de proces, sprijinind managerii sa dezvolte indicatorii cheie de performanta, sa defineasca, sa planifice, sa coordoneze si sa controleze obiectivele financiare si nu numai.
“Factorii de decizie pot lua astfel cele mai bune solutii in timp real”, a declarat Kurt Weber, managing director la Horvath & Partners. Controllingul este un ansamblu de instrumente calitative si cantitative de control care sunt introduse pentru coordonarea informatiilor si pentru sprijinirea proceselor de decizie.
Inca departe de Europa
In Romania, piata de consultanta in management a inregistrat o crestere cu 20 la suta in 2005, crestere care se va mentine si in 2006. Valoarea acestei piete se ridica la 200 milioane dolari /0,25 la suta din PIB/, in timp ce in tarile UE depaseste 61 miliarde dolari (0,58 la suta din PIB).
Specialistii estimeaza ca piata din Romania va creste in perioada urmatoare, dar nu foarte rapid, datorita incapatanarii la nivelul managementului de a separa puterile, de a imparti responsabilitatile. “Piata romaneasca de consultanta in management va creste, dar nu imediat, ci pe masura ce companiile romanesti vor fi fortate sa implementeze acest concept deoarece potentialii investitori vor fi interesati nu numai de performantele unei companii, ci si de transparenta acesteia”, a spus Maxim.
Ensight Management Consulting, afaceri de 2,5 milioane euro din consultanta
Ensight Management Consulting este o firma de consultanta in management cu capital 100 la suta romanesc ce ofera solutii de afaceri integrate in domenii precum IT, finante, juridic, resurse umane si comunicare, in industrii precum servicii financiare, utilitati publice, petrol si energie, mass media, servicii profesionale, produse industriale, logistica, transport si distributie. Compania a inregistrat o crestere constanta incepand cu anul 2000, fiind in prezent lider local in domeniul consultantei, atat ca venituri – 2,5 milioane euro – cat si ca numar de consultanti – 50. Horváth &Partners Management Consultants este o companie internationala de consultanta in management avand sediul in Stuttgart – Germania si peste 300 de angajati in birourile din Germania, Austria, Elvetia, Ungaria, Romania, Spania si SUA. Compania are ca domenii de expertiza Management Strategic & Inovatie, Process Management & Organizare si Management Contabilitate & Controlling.
Autor: Serban Buscu